Sport 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Povijesni uspjesi AK Nedelišća

U 2013. godini članovi Atletskog kluba Nedelišće imali su 60 dana natjecanja od Čakovca i Varaždina do Splita, Rijeke, Pule, Osijeka, Budimpešte i Utrechta. Za klub je nastupilo više od stotinu natjecatelja u kategorijama limaća, mlađih kadeta, starijih kadeta, mlađih juniora, juniora, mlađih seniora i seniora te u istim kategorijama kod ženskih. S atletičarima su radili treneri Aleksandar Puklavec, Željko Jagec i Goran Oreški. Za sve uspjehe, osim atletičara i trenera, zaslužna je i klupska uprava na čelu s predsjednikom Marijanom Horvatom. Klub se posebno zahvaljuje Općini Nedelišće kao najvećem podupiratelju te nekolicini donatora. Prošla godina je bila 19. djelovanja kluba u skromnim uvjetima na atletskoj stazi od šljake kod Osnovne škole Nedelišće i u školskoj sportskoj dvorani. Od mjeseca studenog klub se preselio na SRC Trate gdje ima nemjerljivo bolje uvjete za rad i napredak atletičara. Nivo rezultata i uspjeha je vrlo visok, a u budućnosti se želi postići još više.
■ EKIPNI USPJESI - tijekom godine sve klupske ekipe plasirale su se među najbolje u državi. Najveće ekipne uspjehe postigle su ženske ekipe. Na finalima ekipnih prvenstava peta mjesta u državi osvojile su kadetkinje, juniorke i seniorke. Kod muških seniori i juniori su bili šesti a kadeti dvanaesti klub u državi. U kupu Hrvatske postignuta su dva povijesna uspjeha. Seniorke su na finalu kupa Hrvatske po prvi put izborile pehar za treće mjesto u državi a tijekom rujna kadetkinje su ih nadmašile izborivši sjajno drugo mjesto u državi. Juniorke su bile također odlične zauzevši peto mjesto u državi. Kod muških na kupu Hrvatske seniori su bili šesti, juniori deseti a kadeti devetnaesti klub u državi.
■ POJEDINAČNI USPJESI - 2013. godina bila je vrlo uspješna i u berbi medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Ukupno je na pojedinačnim državnim prvenstvima osvojeno 35 medalja: 7 zlatnih, 12 srebrnih i 16 brončanih. Prvaci države su Mihaela Horvat u bacanju kugle na zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske za seniorke, te treća na istom natjecanju u bacanju koplja. Iva Patafta je bila najbolja na zimskom bacačkom prvenstvu u bacanju koplja kod starijih juniorki. Na istom natjecanju Diana Pintarić bila je najbolja mlađa juniorka u bacanju diska. Starija kadetkinja Sara Senčar prvakinja je države na 60 m prepone u dvorani te na 300 m prepone na otvorenom i treća na 100 m prepone na otvorenom. Mlađa kadetkinja Lea Branilović najbolja je u državi na 400 m na otvorenom i u višeboju za mlađe kadetkinje te bila druga na 200 m i treća na 60 m na otvorenom i u dvorani. Državna prvakinja i hrvatska rekorderka kod mlađih kadetkinja postala je i Tara Friščić na 2000 m hodanje. Bacačica Katarina Horvat je bila druga seniorka na zimskom bacačkom prvenstvu u bacanju kladiva i treća na ljetnom prvenstvu Hrvatske za seniorke u bacanju kladiva. Senior Dino Železnjak bio je drugi u državi u desetoboju. Damir Posavec je drugi stariji junior i treći senior u skoku uvis u dvorani. Lovro Kovačić viceprvak je Hrvatske u osmoboju za mlađe juniore te treći stariji junior i treći mlađi junior u državi u bacanju koplja. Mlađi junior Gabrijel Stojanović osvojio je dvije srebrne medalje na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske i to na 400 m i 800 m. Tamara Hatlak druga je mlađa juniorka u državi u bacanju kladiva na zimskom bacačkom prvenstvu. Starija kadetkinja Lara Črnčec osvojila je srebrnu medalju u hodanju na pojedinačnom prvenstvu države i na otvorenom prvenstvu Hrvatske u hodanjima. Srebrnu medalju u hodanju osvojila je i mlađa kadetkinja Ana Đuran te bila treća u istom uzrastu u skoku uvis u dvorani. Mlađi kadet Leon Bujan je bio drugi u državi u skoku uvis u dvorani i treći u bacanju kugle. Bacačica Lana Ferlin bilaje treća u državi u bacanju koplja na zimskom bacačkom prvenstvu kod starijih juniorki. Starija kadetkinja Kristina Šafarić izborila je brončanu medalju na 600 m na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za svoj uzrast. Mlađi kadet Matija Žnidarić osvojio je dvije brončane medalje i to na 60 m u dvorani i u skoku uvis na otvorenom prvenstvu države. Mlađa kadetkinja Saša Novak treća je u svojm uzrastu u državi u skoku uvis. Svih ovih 19 osvajača medalja na državnim prvenstvima dobilo je kategorizaciju Hrvatskog olimpijskog odbora ovisno o uzrastu u kojem su nastupali. Po tome je Ak Nedelišće sigurno jedna od najkvalitetnijih sportskih udruga u Međimurju.
■ REPREZENTATIVCI - četvero Nedelišćanaca nastupalo je u dresu državne reprezentacije i imalo ukupno 10 nastupa za reprezentaciju. Gabrijel Stojanović nastupio je na Eyofu u Nizozemskoj i bio deveti u Europi na 400 m. Kod kadetkinja na peteromeču reprezentacija Hrvatske, Češke, Slovenije, Mađarske i Slovačke u Budimpešti nastupile su Sara Senčar na 100 m prepone i štafeti 4x300 m, Lea Branilović na 300 m i štafeti 4x300 m te Tara Friščić na 3000 m hodanje. Na oba ova natjecanja kao jedan od trenera reprezentacije Hrvatske bio je pozvan prof. Željko Jagec.
■ ORGANIZACIJA NATJECANJA - klub se istaknuo i u provedbi jednog državnog prvenstva - finalu kupa Hrvatske za kadete i kadetkinje. Kao odlični domaćini i organizatori primili smo posebnu pismenu pohvalu povjerenika HAS-a Milana Oreškovića.
Pripremio
Željko Jagec

Izvor: 3062