Sport 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

PREGLED ATLETIKE: Sjajni rezultati naših

Prvi dio sezone za međimurske atletičare i njihove klubove bio je iznimno uspješan. Na zimskim - dvoranskim prvenstvima države te tijekom natjecanja na otvorenom do kraja srpnja, međimurski atletičari osvojili su na pojedinačnim državnim prvenstvima ukupno 49 medalja: 11 zlatnih, 17 srebrnih i 21 brončanu. Međimurska atletika može se pohvaliti s 11 državnih prvaka i čak 49 plasmana među tri najbolja u Hrvatskoj. AK Nedelišće je od toga osvojilo 32 medalje (6 zlatnih, 10 srebrnih i 16 brončanih) a AK Međimurje Čakovec 17 medalja (5 zlatnih, 7 srebrnih i 5 brončanih). Taj broj medalja bio bi još veći da nisu dvije najbolje međimurske atletičarke Alena Hrušoci i Melani Kraljić propustile sva ili neka natjecanja u prvom dijelu sezone zbog ozljeda.
Državni prvaci iz AK Nedelišće su Mihaela Horvat kod seniorki na zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u bacanju kugle, Iva Patafta kod starijih juniorki na zimskom prvenstvu Hrvatske u bacanju koplja, Sara Senčar starija kadetkinja prvakinja države u dvorani na 60 m prepone i na 300 m prepone na otvorenom; Lea Branilović najbolja mlađa kadetkinja na 400 metara na otvorenom i Tara Friščić - prvakinja države kod mlađih kadetkinja u hodanju.
Iz AK Međimurje Čakovec prvaci države su postali Melani Kraljić na seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske u bacanju kugle te kod juniorki na dvoranskom prvenstvu Hrvatske i zimskom bacačkom prvenstvu za juniorke u bacanjima kugle, Martin Srša je pobijedio na zimskom prvenstvu Hrvatske za seniore na kružnoj stazi na 1500 m a Ivan Barić je prvak države na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske na 100 kilometara.
Druga mjesta u državi i srebrne medalje osvajali su iz AK Nedelišće Katarina Horvat kod seniorki na zimskom bacačkom prvenstvu, Damir Posavec viceprvak države kod starijih juniora u dvorani u visu, Gabrijel Stojanović - drugi mlađi junior na 400 m i 800 m; Tamara Hatlak druga mlađa juniorka u kladivu na zimskom bacačkom prvenstvu; Lara Črnčec - druga starija kadetkinja u hodanju; Ana Đuran - druga mlađa kadetkinja u hodanju, Leon Bujan drugi u dvorani kod mlađih kadeta u visu.
Viceprvaci države iz AK Međimurje postali su seniorka Sanja Kozar u bacanju kugle na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, mlađi junior Sven Todorović u bacanju diska na otvorenom i bacanju kugle na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske.
Iz AK Nedelišće brončane medalje za treća mjesta u državi osvajali su Lovro Kovačić u koplju na ljetnom prvenstvu Hrvatske za starije juniore i bio treći mlađi junior također u koplju; Lana Ferlin je bila treća starija juniorka u koplju na zimskom bacačkom prvenstvu; Diana Pintarić treća mlađa juniorka na zimskom bacačkom prvenstvu u disku; Kristina Šafarić - treća starija kadetkinja na 600 m; Matija Žnidarić treći mlađi kadet u visu na otvorenom i Saša Novak - treća mlađa kadetkinja u visu na otvorenom.
Iz AK Međmurje Čakovec treća mjesta uz prije navedene osvajali su još mlađa juniorka Lucija Vuk u dvorani u troskoku, starija kadetkinja Maja Martinčević u bacanju kugle na otvorenom i štafeta starijih kadetkinja 4x300 m na otvorenom u sastavu Maja Kos, Elena Martinčević, Ivana Zadravec i Karla Duić . Na taj način čak 28 međimurskih atletičara ima pravo na kategorizaciju HOO što je više od bilo kojeg međimurskog sporta. Do kraja sezone ostala su još dva pojedinačna prvenstva Hrvatske i to ono za mlađe seniore i seniorke u Splitu početkom rujna i pojedinačno prvenstvo države u krosu krajem studenog.
Za reprezentaciju Hrvatske ove godine nastupilo je troje atletičara. Kod starijih juniora to je uspjelo Martinu Srši na juniorskom četveromeču u Pragu u trčanju na 1500 m te mlađim juniorima Gabrijelu Stojanoviću i Svenu Todoroviću na Eyofu u Utrechtu u Nizozemskoj u trčanju na 400 m i bacanju diska. Na kup i ekipnim prvenstvima države kadetkinje AK Nedelišća su četvrte u državi a juniorke pete na finalu kupa Hrvatske. Za jesen su ostala još natjecanja ekipno i kup prvenstvo Hrvatske za seniore(ke), ekipno juniori(ke) i kup kadeti(kinje).
Tekst i foto
Željko Jagec

Izvor: 3044