Sport 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Proglašeni šahovski laureati

Povodom obilježavanja 80 godina organiziranog igranja šaha u Međimurju i 35 godina Šahovskog saveza Međimurske županije, u Strahonincu je održana svečana skupština. Ujedno su domaćini obilježili 30 godina rada svoga kluba.
Skupštini su bili nazočni i gosti Josip Šipek, zamjenik načelnika Općine Strahoninec i ravnateljica škole Jelena Okun, a na početku skupštine sve je pozdravio dožupan Zoran Vidović. Pohvalio je rad šahista i obećao im pomoć Međimurske županije.
U prvom dijelu skupštine mogli su se čuti podaci o razvoju šahovske igre u Međimurju. Predsjednik Saveza Roland Tomašić podsjetio je da je Savez osnovan 15. rujna 1979., ali također iznio zanimljiv podatak da se u mađarskoj povijesti šaha spominje da je još Nikola Zrinski u svojim djelima jedan boj s Turcima opisao kao “bitku na šahovskoj tabli”. Branimir Bunjac iznio je da se šah u današnjem obliku igra od XV. stoljeća.
Zasigurno se igrao u Međimurju već sredinom XIX. stoljeća, o čemu svjedoči i stalni postav Muzeja Međimurja u kojem se mogu vidjeti otmjeni šahovski stolovi. Već početkom XX. stoljeća šah postaje organizirana sportska aktivnost, da bi 1933. bio osnovan i prvi šahovski klub.
Nakon prisjećanja na prošlost uslijedio je kratak rezime brojnih uspjeha šahista u prošlosti i suvremenosti koji sežu sve do svjetskih prvenstava. Za zasluge u šahu dodijeljeno je i deset priznanja, prilikom čega su ukratko iznesene i biografije nagrađenih, za što je bio zadužen dopredsjednik Saveza Emil Novak. Laureati su postali Damir Mavrin (posthumno), Branko Resman, Božidar Hajec, Vladimir Lovrenčić, Josip Kerman, Franjo Jančikić, Dragutin Srnec, Boris Resman, Stjepan Novak i Zdravko Janči. Skupštinu Saveza zatvorio je Roland Tomašić, uz napomenu da se nada kako će Savez uskoro dobiti obećane prostorije za rad.
Potom je predsjednik ŠK-a Strahoninec Zdravko Janči nadahnuto govorio o 30 godina rada istoimenoga kluba.
Dodijelio je više pojedinačnih priznanja članovima kluba, ali i istaknuo da je u klubu do sada treniralo više od 300 mladih igrača. Skupštinu su dojmljivim nastupima uveličali članovi pjevačkih zborova Strahoninec i “Vesele Međimurke”, a po završetku su svi zajedno ostali na druženju i prigodnom domjenku.

Izvor: 3075