Sport 03.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Ribičko društvo "Som" proslavilo 60. rođendan

U društvenom domu u Kotoribi u svečarskom ozračju, uz svoje članstvo, te goste i uzvanike, među kojima su posebno mjesto zauzeli Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza, Zoran Pfeifer, predsjednik Saveza SRD-a Međimurske županije, Darko Oreški, tajnik spomenutog saveza, te Ljubomir Grgec, načelnik Općine Kotoriba, u subotu je održana svečana sjednica društva posvećena njegovom 60. rođendanu. Priču o osnutku društva ispričao je aktualni predsjednik „Soma“ Ivica Horvat kazavši:
- Počelo je davne 1952. godine kada je na inicijativu Ivana Matjanca osnovano SRD “Štuka” koje ime je kasnije preraslo u “Som”. Uz primarnog osnivača Osnivački odbor su činili: Stjepan Horvat, Rok Horvat, Franjo Golubić, Mijo Matoš, Andrija Matoš, Đuro Maltar, Josip Šalamon, Stjepan Dolenčić, Andrija Virgej, Pavao Ivković i Ivan Gadanec - istaknuo je predsjednik, dodavši kako u početku rada nije bilo razumijevanja za ribolovni sport, no bez obzira na sve, oni su počeli s druženjima i ribičkim natjecanjima. Rekao je kako su prvi izlazak na „tuđi teren“ imali 1959. godine s ekipom u kojoj su bili Đuro Plačko, Lovro Plačko i Franjo Matjenec, a prva međunarodna natjecanja imali su početkom 60-ih godina. Nagli društveni razvoj počeo je nakon 1981. godine. Tako je 1982. godine održan prvi Kup Kotoribe, koji i danas ima svoj kontinuitet, društvo je tada brojilo 449 članova. 1988. godine rodila se ideja o gradnji prostorija za njihovo okupljanje, a put do izgradnje vlastitog doma na sadašnjoj lokaciji trajao je do 1993. godine. Dom je izgrađen uz velika odricanja članstva preko dragovoljnog rada te dragovoljnim prilozima mještana Kotoribe.
- Članovi društva, uz natjecateljske obveze, imali su niz korisnih radnih akcija, a posebno izdvajam 2000. godinu kada smo izgradili betonski most preko kana „Poštojice“ čime je dobiven protok vode kroz kanal čime je spriječeno zamuljivanje voda i omogućena nesmetan migracija i mrijest ribe, podvukao je predsjednik dodavši k tome i izgradnju natjecateljske staze uz prirodnu baru „Žužička“ čime je društvo dobilo pravo domaćinstva za natjecanja najvišega ranga.
Zvonimir Dravec, jedan od najistaknutijih članova društva, je, između ostalog, istaknuo:
- S posebnim zadovoljstvom ističem formiranje ekipe seniorki, tada jedine ekipe u županijskom savezu, koja bilježi vrlo uspješne nastupe rezultate diljem Hrvatske i Jugoslavije. Ništa manja nije ni uloga najmlađih natjecatelja, pionira i pionirki kao i juniora koji se u više navrata bili prvaci županijskih kupova, a nerijetko su se plasirali i na samu završnicu Kupa Hrvatske
Društvo 2003. godine dobiva reprezentativca u juniorskoj kategoriji, Mihaela Horvata, koji na Svjetskom prvenstvu u Portugalu u pojedinačnoj konkurenciji osvaja 16. mjesto. On je i godinu poslije član nacionalne vrste i nastupa u Novom Sadu, a kadeti su te godine nastupili u završnici Kupa Hrvatske gdje su postali doprvaci države. Još jednog mladog reprezentativca dobivaju 2005. godine kada je Nikola Filipašić izborio nastup za reprezentaciju i ogled s najboljim ribičima svijeta u Portugalu, a godinu dana poslije on se vraća s tog prvenstva vraća kao srebrni jer je naša reprezentacija tada bila druga.
2007. godine imaju prvake države u konkurenciji kadeta. Taj su uspjeh postigli: Nikola Filipašić, Edwin Dravec i Tomislav Fundak koji su to postali na Sletu kadeta u Grešnici. Mladih ribiči koji su postigli uspjehe za kadete i juniore su: Marko Seličanec, Marko Škoda, Tomislav Fundak, Vanja Radmanić, Tomislav Filipašić, Mihael Horvat, Nikola Filipašić, Edwin Dravec, Karlo Radmanić, Bruno Kanižaj i Luka Horvat. Svi su ovi izuzetni rezultati postignuti zalaganjem natjecatelja, ali i veoma kvalitetnim vođenjem ekipa od strane Željka Dolenca i Drage Flipašića.
Trenutno se prva ekipa natječe u Prvoj hrvatskoj ligi, gdje je osvojila 9. mjesto i sljedeće će godine po treći put za redom nastupati u tom elitnom društvu, dok dvije ekipe nastupaju u Drugoj međimurskoj ligi sa solidnim rezultatima. Postignuti uspjesi su svrstali društvo u sam vrh ribolovnog sporta u državi. Spomenuta je i Đurđa Horvat, kao jedna od najstarijih ribolovki u Međimurju. Načelnik Grgec je istaknuo ponos što Općina ima ovako sjajnu sredinu obećavši im daljnju pomoć.
U svečanom dijelu sjednice su dodjeljena priznanja HSRS-a. Posebno priznanje za zasluge u ribolovnom sportu sa zlatnom značkom primio je Željko Dolenec, dok su priznanja i zlatne značke HŠRS-a primili: Josip Marđetko, Alojz Horvat, Dragutin Horvat, Đuro Golubić, Zvonimir Dravec, Željko Sabolić, Drgutin Filipašić, Ivica Jakupak i Đurđa Horvat. Priznanja sa srebrnim značkama su primili: Dragutin Strbad, Dragutin Dolenčić, Stjepan Dravec, Antun Zvonimir Brkljačić, Antun Novak i Dragutin Pogorelec. Dobitnici priznanja i brončanih znački su: Ivan Markan, Siniša Tkalčec, Mihael Horvat, Dražen Kos, Nikola Filipašić, Zlatko Talaš, Darko Vuk, Josip Dolenec, Vanja Radmanić, Josip Svrta i Andrija Zvošec. Posebna društvena priznanja uručena su: Stanku Soviću, Josipu Novaku, Anđelku Radmaniću i Mladenu Golubu i KUD-u „Kotoriba“.
Plakete društvu slavljeniku dodijelili su HSRS i Savez SRD-a Međimurske županije, a prigodnim poklonom ih je darivalo i SRD-o „Glavatica“ Prelog. Obol kulturno zabavnom dijelu programa dali su članovi Tamburaške sekcije KUD-a „Kotoriba“.
Mladen Grubić

Izvor: 3006