Sport 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Robert Čižmešija - sportski direktor NK-a Graničar Kotoriba

Seniorski sastav NK Graničar Kotoriba u sezoni 2013./14. natjecao se u III. HNL-sjever, a uskoro će startati u novom rangu natjecanja, novoformiranoj  Međužupanijskoj ligi Čakovec - Varaždin. Osvrt na minulu sezonu i o momčadskom sutra dao nam je prvi čovjek struke, sportski direktor Robert Čižmešija (50).

- Nažalost, zabilježili smo vrlo loš rezultat i završili pretposljednji, no za to ima nekoliko razloga. Jedan od važnijih je reorganizacije lige, koja je upravo u tijeku. Nadalje, u klubu smo dogovorili, a zbog spomenute reorganizacije, da ćemo proljetnu polusezonu iskoristiti za afirmaciju mlađih igrača (naših juniora) i smatram da smo u tome u potpunosti uspjeli. Istina da je bilo nekoliko vrlo loših rezultata, ipak mislim da će nam se to vratiti kroz stabiliziranje ekipe i afirmaciju naših juniora. Drugi razlog su bile povrede. Naime u prvenstvo smo ušli s 21 igračem, ali tijekom prvenstva cijelu jesen nije igrao Paveli, pa Kos, Latin i Gorupić 7-8 utakmica, svaki, tijekom cijelog prvenstva, pa nam se Beliga povrijedio na proljetnim pripremama i krenuo je tek sredinom prvenstva, još nedovoljno izliječen, a najviše nas je koštala povreda našeg golmana Dine Jambresa koji je u 5. kolu povrijedio koljeno i na žalost morao na operaciju. Također, naš stoper Nađ je promijenio radno mjesto i nismo ga imali cijelo proljeće, tako da treneru i ekipi, pa ni nama u klubu nije bilo lagano, a ni ugodno. Nakon povrede Jambresa bili smo svjesni da ćemo teško vratiti samopouzdanje u ekipu i napraviti dobar rezultat. No bez obzira na okolnosti možemo biti ponosni na ove dečke koju su sve ovo pretrpjeli, naveo je Čižmešija razloge lošeg plasmana. Ovdje je spomenuo mlade igrače koji su se odlično nosili i nametnuli u III. HNL, a to su Sandro Vidović, Karlo Stojkov, Karlo Rebrek, Dario Nađ i Karlo Mlakar.

• Premier liga je iza nas, a Vi je često spominjete?

- Kada me već pitate za tu ligu ona bi bila u redu, ali samo pod uvjetom da Varaždinci nisu pristali na uvjete našeg Saveza, no kako se to nije dogodilo, mislim da je Međužupanijska liga Čakovec-Varaždin odlično rješenje. Znam da je bilo puno zamjerki na stav našeg kluba oko formiranja te lige, međutim klubovi u Međimurju moraju shvatiti da smo do sada imali 7 trećeligaških klubova koji su morali ispunjavati uvjete tog ranga natjecanja, od infrastrukture do mlađih dobnih kategorija i da ti klubovi gube sve što su morali napraviti da bi ušli i igrali u III. HNL.

• Bili ste prvi koji ste bez dvojbi ušli u novi rang natjecanja?

 - Da, i ovdje se radi o višoj ligi u kojoj će nam plasman osiguravati ulazak, u budućnosti, u neku novoformiranu ligu. Graničar je inače 50-ih i 60-ih godina igrao Podsaveznu zagrebačku ligu HNS-a. Mi smo stvorili bazu naših navijača koji nas godinama prate i nemamo problem publike, ali s druge strane shvaćam klubove koji imaju mali broj gledatelja i očekuju da će igrati derbi utakmice. Nadalje mi u ovom trenutku imamo 5 mlađih dobnih kategorija i moramo im osigurati adekvatan rang natjecanja. Premier liga je sama po sebi u redu, međutim morate znati da bi ona bila prvi stupanj natjecanja u našem Savezu i potisnula bi 1. međimursku ligu u drugi plan, a kao najviši rang trebala bi ispunjavati uvjete, a tu se najviše traže infrastruktura i mlađe kategorije i zato IO Saveza inzistira na uvjetima. Smatram da su klubovi trebali shvatiti Premier ligu kao obavezu napretka i razvoja kluba u svim segmentima, a ne kao ulazak u viši rang seniorske ekipe. Kako sam predsjednik Udruge trenera MNS-a koja želi razvoj mladih igrača prema njihovoj kvantiteti, ali i kvaliteti nastojimo i kod trenera razviti tu svijest i kvalitetu rada s mlađim dobnim kategorijama. Bojim se da ćemo doći u situaciju da s vremenom nećemo imati od kuda crpiti igrače za seniorski sastav. U Međimurju ima klubova koji uopće nemaju juniorskih ekipa i to je velika tragedija. Znam da ima sredina koje ne mogu zbog svoje veličine ispuniti određene uvjete, ali da pomognemo, njima i nogometu u Međimurju moramo formirati Centre nogometa s nogometnim školama, na tragu toga instruktor našeg Saveza i Stručna komisija trenerske udruge rade na prijedlogu formiranja centara i nogometnih škola. Nadam se da će IO Saveza prihvatiti te prijedloge da možemo prilagoditi takmičenje i učinkovito stvarati i razvijati mlade igrače.

• I za kraj - Graničar u novom rangu natjecanja?

- Očekivanja kluba i auditorija oko njega u ligi su velika. Naime, želimo biti pretendent na sam vrh prvenstvene tablice i bitno nam je našim vjernim gledateljima ponuditi kvalitetne utakmice, puno više zadovoljstva i radosti nego ovog proljeća.

Mladen Grubić

Izvor: 3093