Sport 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

RUKOMET: MKA*IPC dalje u kupu

PRELOG – MKA*IPC 28:46
Prelog – Školsko-sportska dvorana. Gledatelja: 300. Suci: Herceg i Magić (Varaždin). Nadzornik: Kramar (Čakovec).
Prelog: Lončarić, Lesjak 4, Matić 1, Slaviček, Hoblaj, Bergovec 1, Bratković, Čonkaš 5, Lisjak 1, Belić 3, Peklar 4, Logožar, D. Vuk 1, Z. Vuk, Janušić 3, Bedić 5. Trener Saša Kuček
MKA*IPC: Lončar, Sladoljev, Zeko 1, Rodik 6, Peras 2, Barić 7, Balog 1, Blagus, Crnić 7, Zadravec 1, Vurušić 4, Petek 2, Turk 6, Marčec 3, Herman 6. Trener Davor Varga
- - -
Nakon mnogo “natezanja” odigran je finalni susret međimurskog kupa u kojem dileme oko pobjednika nije bilo. Rezultat to najbolje potvrđuje. Domaći su bili ravnopravni samo u prvih desetak minuta, kasnije su Čakovčani zaigrali ozbiljnije i stekli prednost već u prvom poluvremenu (18:14). U drugom su “dodali gas” i prednost je stalno rasla, na kraju je bilo ‘18. Pobjednički sastav predvodili su Rodik, Turk i Crnić, ostali su igrali koliko je bilo potrebno (Barić, Herman), oba vratara s ukupno 22 obrane također su dali doprinos visokoj pobjedi. Trener Varga dao je priliku igrati i mladima, među kojima se posebno istaknuo mladi Filip Vurušić. Treba znati i to da su Čakovčani igrali čak bez 9 standardnih prvotimaca (Mesarić, Pažin, Pašalić, Karačić, Jelinić, Krajner, Ćavar, Vidaković i Varga), pa je postignuti rezultat evidentniji. Kod domaćih svidio se vratar Lončarić dok je imao snage i koncentracije unatoč primljenih golova, te Dino Peklar i Velimir Čonkaš. A i u preloškom sastavu ima nekoliko perspektivnih mladih igrača, vidi se “ruka” trenera Kučeka.
Slijedi utakmica s “Trnovcem” (ne kako smo javljali “Vidovcem”) za ulazak među 32 najbolja sastava Hrvatske u završnici kupa. Kada je ta utakmica na rasporedu za sada nitko ne želi dati izjavu, mislimo na odgovorne pa se neozbiljnosti nastavljaju. A interesantno je spomenuti i podatak da iako se igralo finale međimurskog kupa, suci su bili iz Varaždina. Sudili su dobro, međutim ostaje pitanje našoj sudačkoj organizaciji, gdje su bili suci iz Međimurja koji bi, bar je takva praksa, trebali suditi ovakvu utakmicu?!
Ipak proslava jubileja
Javljali smo nekoliko puta da je 2009. godina što se rukometa tiče na našem području, jubilarna godina. Konkretno, pred 60 godina, davne 1949. godine na inicijativu odgovornih za rukomet u nekadašnjem Savezu DTO “Partizan” u Zagrebu, poznatih sportskih i rukometnih djelatnika Ivana Snoja i Mladena Delića u Čakovcu je odigrana prva službena rukometna utakmica čiji je organizator kasnije i promotor rukometa bio poznati i priznati nezaobilazni sportski djelatnik Tomislav Krešić. Utakmica je odigrana na igralištu sadašnje Visoke učiteljske škole, onda čakovečke Preparandije, preteće kasnije Učiteljske škole.
U Rukometnom savezu Međimurja konačno su dogovorili scenarij obilježavanja ove značajne obljetnice, svečanost će se održati tijekom siječnja 2010. godine (bolje ikad nego nikad, op.a.), počele su i konkretne pripreme za to. Uz podsjećanje na sve što se u rukometu događalo za vrijeme sada već dugog razdoblja, predviđa se i dodjela priznanja zaslužnim rukometnim djelatnicima kojih ima i koji su ih zaslužili.
Kad pak već spominjemo Međimurski rukometni savez onda moramo konstatirati da nije do kraja aktivan, nedostatak financijskih sredstava ne smije i nije razlog za to. Rukometni sport zaslužuje više pažnje odgovornih, ne samo u Savezu, već i šire. Koja na žalost izostaje, a problema ima. Šteta da je prestala funkcionirati Liga mladih, da sudačka organizacija nema dovoljan broj članova, da trenerska organizacija još nije formirana i ne djeluje...
Obzirom da su uvjeti što se tiče dvoranskog prostora svakim danom bolji trebalo bi razmisliti i o formiranju novih rukometnih klubova u pojedinim sredinama, da dalje ne nabrajamo. Ukratko, mnogo posla za naredno razdoblje do obilježavanja novog jubileja. Sadašnji jubilej, nadamo se da će biti poticaj odgovornima za daljnji rad na unapređenju i omasovljenju “sporta broj dva” u Čakovcu i Međimurju.
Josip Freiler

Izvor: 2853