Sport 10.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

RUKOMET: MKA*IPC odustao od završnice Kupa!

Nedovoljna briga odgovornih u Županiji i Gradu Čakovcu za problematiku sporta, u ovom slučaju rukometa trenutno unatrag nekoliko godina najtrofejnijeg i najkvalitetnijeg međimurskog predstavnika RK “MKA*IPC-a” Čakovec kulminirala je ovih dana. Iako su osigurali igranje završnice kupa proteklog vikenda igrane u Makarskoj, iako su osvojili visoko 4. mjesto u netom završenom prvenstvu i osigurali igranje u Europi, iz kluba je na adresu HRS-a otišao dopis i odluka o odustajanju igranja u završnici Kupa. Unatoč mogućim rigoroznim sankcijama HRS-a koja slijede za takvu odluku.
Od odgovornih u Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji traži se da se do 8. lipnja izjasne o ultimativnom zahtjevu da klubu ubuduće mjesečno osiguraju 60.000 kuna i besplatno korištenje dvoranskog prostora za treniranje i igranje svih klupskih selekcija. U slučaju negativnog odgovora, prema riječima Željka Kavrana, predsjednika kluba on i uprava odstupaju i više ih ne zanima tko će u buduće voditi računa o klubu, ponavljamo najtrofejnijem međimurskom sportskom kolektivu unatrag 60 godina koliko uspješno djeluje.
TREBALO JE IGRATI
Naše je mišljenje da je na završnici Kupa trebalo nastupiti unatoč svih prisutnih i znanih problema, makar i s mladim sastavom i tako izbjeći rigorozne kazne, a onda u pauzi prvenstva kroz 2-3 mjeseca ili pak odmah pod hitno početi s odgovornima i prozvanima iznaći najbolja rješenja da klub dalje nesmetano djeluje. Pozitivna rješenja potrebno je donijeti, svako daljnje odlaganje unatoč teške situacije u kojoj je grad Čakovec i županija, nije dobro i ničemu ne služi. Ultimatum i odustajanje od Kupa nije međutim način za to, posebno jer slijede rigorozne od HRS-a najavljene kazane. U međuvremenu smo neslužbeno saznali da su u Gradu Čakovcu bili spremni odmah pomoći i osigurati 30.000 kuna za završnicu Kupa, a u Županiji tijekom tjedna organizirati razgovore oko dvoranskih i klupskih prostora te osigurati i određeni iznos novčanih sredstava kao prvotnu pomoć klubu (60.000 kuna op.a.). Saznajemo također da su neki igrači unatoč što u zadnje vrijeme nisu trenirali zbog dugovanja kluba prema njima bili spremni igrati u Makarskoj, također da svi članovi uprave nisu znali za odluku oko odustajanja igranja završnice Kupa, da su spremni bili pomoći i u Zajednici sportova grada i županije iako ih prije nitko o tome nije konzultirao, tek da su tijekom tjedna dobili zahtjev za pomoć oko sredstava za Kup.
I time se potvrdila naša teza da se je u Makarskoj trebalo nastupiti, a onda argumentirano razgovarati. Predsjednik Kavran je međutim ostao kod svojih čvrstih stavova, nije promijenio odluku, odgovorni u HRS-u također. Ostaje sada aktualno i otvoreno pitanje kako dalje ako Željko Kavran koji je u zadnje vrijeme i nekoliko godina unatrag bio glavni sponzor kluba, koji je uložio i svoja velika sredstva za njegov rad i godinama vukao sve glavne poteze, sazove Skupštinu kako je najavio i odstupi s dužnosti.
Sigurno je jedno, čakovečki i međimurski rukomet dobio je veliku “pljusku” i klubu se loše piše. A prošle je godine imao jubilej - 60 godina uspješnog djelovanja i rada, s mnogo vrlo evidentnih rezultata, posebno zadnjih 6, 7 godina. U Hrvatskoj i Europi gdje je dostojno predstavljao grad Čakovec, Međimurje i Hrvatsku.
U Gradu Čakovcu i Županiji to smo spomenuli bili su spremni, i dalje su spremni pomoći, nisu međutim spremni kako kažu prihvatiti ultimativne zahtjeve jer bi to bio signal ostalima da koriste takav način komuniciranja. Zanima nas u cijelom ovom slučaju i mišljenje krovne rukometne organizacije Međimurskog rukometnog saveza, osobno smo insistirali da i oni poduzmu određene korake i pomognu riješiti pitanje čakovečkog premier ligaša. Daleko bi nas odvelo daljnje komentiranje...
► RIGOROZNA KAZNA? – zbog nedolaska u Makarsku utakmica MKA*IPC – Kaštela registrirana je rezultatom 10:0 za Kaštelu, a odmah nakon toga povjerenik za natjecanje Mihael Varga podnio je disciplinskim organima prijavu protiv Čakovčana. Prema riječima glasnogovornika HRS-a čeka ih najvjerojatnije novčana kazna 15.000 kuna, zabrana igranja kup natjecanja od jedne i više godina, neće ih u HRS-u prijaviti za europsko natjecanje, a postoji i velika mogućnost primjene članka disciplinskog pravilnika o oduzimanju bodova ili pak vraćanja u niži rang natjecanja! Pa sad pitanje: jeli ipak bilo bolje odigrati utakmicu i onda postaviti ultimatume i razgovarati s odgovornima o realnim zahtjevima. (Josip Freiler)

ŽELJKO KAVRAN: Godinama plaćamo astronomske cijene za dvorane

Izjava Željka Kavrana o cijeloj situaciji, dana na konferenciji za novinare, gdje su po našem trebali uz novinare biti, a nisu, i odgovorni Grada i Županije.
- Priopćavam vam najtežu odluku koju smo morali donijeti u 60-godišnjoj povijesti kluba. Odustajemo od Kupa o čemu smo obavijestili župana, gradonačelnika i HRS. Razlog? Sustavna nebriga za najbolji loptački klub Međimurja, naša je nemoć da se dalje nosimo s problemima, politika na sve to odmahuje rukama. Dajemo lokalnoj upravi, gradu i županiji osam dana da nam da čvrstu garanciju da će nas u buduće pratiti onako kako to zavrjeđujemo. Tražimo plaćanje dvorana za treniranje i igranje svih uzrasnih kategorija i 60.000 kuna mjesečno. U suprotnom ja podnosim neopozivu ostavku i sazivam Skupštinu kluba. Svom nasljedniku ostavljam čiste račune, bez dugova, klub je završio 4. u proteklom prvenstvu, sudionik je europskog natjecanja. Vjerujte mi, meni je najteže, u klub sam stigao kao 15-godišnjak, sada više nisam ljut, sada sam neopisivo tužan. Grad nam plaća 7 i pol sati treninga tjedno za prvu ekipu, za djecu plaćamo sami i enormno visoke cijene, otvoreno nam je jedan ravnatelj rekao da naplatom dvorane financiraju druge programe. Nije nam nikakva utjeha da su u Županiji konačno shvatili da su cijene dvorana previsoke i da će prema nepotvrđenim saznanjima biti znatno niže ili besplatne. Mi cijelo desetljeće plaćamo astronomske svote, gdje je sav taj novac? Većinu klupskog proračuna sve te godine punio sam kroz svoje tvrtke, posebno u posljednjoj recesijskoj godini. Ja u nagrađivanju neuspjeha, financiranju svih osim onih koji vrijede ne želim više sudjelovati. Mi imamo ponos i poštenje i ne mislimo više nikoga žicati ili vući za rukav. Naše je traženje jasno, na politici je da odgovori. Kad se pogledaju brojke iz proračuna grada i županije u ovoj godini, podaci su porazni. Od županije smo kroz Zajednicu sportova dobili tek 26.600 kuna za tri mjeseca. Ovaj klub može opstati i biti jednako uspješan, ako ne i bolji, u koliko nam se osigura nesmetan i besplatan trening i igranje utakmica u dvorani te 100 tisuća eura godišnje. Meni je savjest čista, neka to ne bude onima koji nisu dali ni tuđe novce, a kamo li svoje, rekao je na kraju Željko Kavran. (j.f.)

Izvor: 2876