Rukomet 03.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Krenula inicijativa za omasovljenje sudačkih redova

Posljednja događanja i problemi s nedostatkom rukometnih sudaca ponukala je odgovorne u Međimurskom rukometnom savezu i Zboru rukometnih sudaca da konačno krenu u „akciju“. Tim je povodom na inicijativu dugogodišnji rukometnih djelatnika i sudaca Ante Dragića i potpisnika ovih redaka koji preko naših i vaših poštovani čitatelji novina već duže vrijeme ukazuje na problematiku u Zboru rukometnih sudaca, održan sastanak na kojem su bili predsjednik i tajnik Međimurskog rukometnog saveza Miljenko Topličanec i Vladimir Kramar te predsjednik Zbora rukometnih sudaca Međimurja, ujedno i tajnik Udruge rukometnih sudaca HRS-a Zdravko Golub. 

Dogovoreno je da se odmah krene u akciju i da se već tijekom listopada organizira seminar za nove-mlade suca. U svezi toga, a u obostranom interesu tražit će se od svih međimurskih rukometnih klubova da među svojim članovima odaberu najmanje četvoricu /dva sudačka para/ koji imaju želju polagati ispit za rukometnog suca. Naravno da se na tečaj mogu javiti i svi ostali zainteresirani, sigurni smo da takvih ima, rok za prijavu je 30.rujan /zdravko.golub@uhrs.hr/, tečaj je besplatan

Rukometnim sucem može se postati s 14 godina starosti, dok se u seniorskom uzrastu može početi suditi s 16 godina starosti. Nakon položenog ispita uz suđenje mogu se pisati zapisnici i mjeriti vrijeme na utakmicama. Tečaj se planira održati na način da se zainteresirane upozna s Pravilima rukometne igre kroz predavanja, iza toga organizira testiranje iz znanja Pravila, te da ih se iza toga kroz suđenje utakmica uputi u to kako i na koji način se treba obnašati dužnost na rukometnim utakmicama, te odmah na startu ispravljaju neke pogreške koje bi činili s obzirom na mladost i iskustvo. Rukometni pak savez Međimurja organizirat će lige mlađih uzrasta što bi uz natjecanje osnovnih i srednjih škola činilo zavidan broj utakmica za suđenje gdje bi mladi-novi suci stjecali potrebito iskustvo i pripremili se za suđenje utakmica seniorskih uzrasta, kasnije i za napredovanje.

Nadamo se da je ova inicijativa pala na plodno tlo i da više nećemo trebati pisati i kritizirati odgovorne oko problema suđenja rukometnih utakmica. Na potezu su sada rukometni klubovi i mladi koje se žele baviti suđenjem. (Josip Freiler)

Izvor: 3149