Rukomet 25.11.2016. 10:59. Zadnja izmjena: 25.11.2016. 11:35.

Velika obljetnica

Rukometni savez Međimurja navršio 60 godina, jubilej će se obilježiti iduće godine

Na nedavno održanoj izbornoj sjednici Skupštine Rukometnog saveza Međimurja tek je kratko spomenut podatak da je 2016. godina jubilarna za međimurski rukomet: 11. listopada 1956.godine, dakle pred 60 godina, osnovan je ondašnji Rukometni odbor Čakovec čiji su osnivači bili Franjo Alatić, predsjednik, Mirko Bralić - tajnik i Stevo Kovačić - blagajnik. Šteta je da na sjednici nisu ta značajna godišnjica i podatak dostojno obilježeni, imamo tek neslužbeno saznanje da će se ona obilježiti početkom iduće godine na tradicionalnoj svečanosti proglašenja najboljeg rukometaša, rukometašice i trenera 2016. godine.

Ovom prilikom ipak spominjemo nekoliko podataka vezanih za obljetnicu. Tijekom 60 godina Rukometni odbor Čakovec, kasnije Rukometni savez Međimurja, bilježi u svom radu niz dobrih rezultata i uspjeha. Nekad je pod svojom ingerencijom imao 50-ak klubova u gotovo svim međimurskim mjestima, igralo se prvo na lešnatim i asfaltiranim terenima, tek kasnije u dvoranama, prvo u onoj u Čakovcu, kasnije u Murskom Središću, Prelogu, Donjem Kraljevcu ...

Osim u Čakovcu, Savez je imao svoje centre u Donjem Kraljevcu i Murskom Središću, igralo se, osim u spomenutim centrima, i u dvije općinske lige, ligi mladih, ženskoj ligi ... Zbor sudaca imao je više od 100 članova, trenerska organizacija bila je vrlo aktivna, klubovi u muškoj i ženskoj konkurenciji zabilježili su niz uspjeha u ondašnjoj državi, kasnije u Hrvatskoj i Europi. Savez su svih ovih godina vodili kao predsjednici (sada pokojni) Antun Orel i Josip Taradi, pa onda Petar Petrović, Pavao Juršić, Željko Kavran (koji je bio i sigurno dosad najuspješniji predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, u njegovo vrijeme predsjednikovanja i najboljeg svjetskog saveza), Krunoslav Gosarić, Miljenko Topličanec...

Dugogodišnji tajnik i jedno vrijeme predsjednik Saveza bio je i niže potpisani, u Savezu i klubovima djelovali su ili su još uvijek aktivni mnogi entuzijasti: Boško Peroš, Ivan Lesjak, Antun Bukovec, Branko Glavak, Božidar Žegarac, Đuro Bel, Antun Jelenić, Franjo Novak, Robert Wrana, Ljubica Vrbančić, braća Stjepan i Željko Golik, Zdravko Golub, tu su i prerano preminuli Josip Francki, Željko Mihinjač, Marijan Varga, Ivan Vidačić, Petar Martišek, ove godine Anto Dragić... Suci Zbora Čakovec sudili su najviši rang natjecanja, Međimurje je dalo, a i sad ima nekoliko reprezentativaca u seniorskim, juniorskim i kadetskim uzrastima.

Nažalost, danas u okviru Rukometnog saveza Međimurja djeluje tek 7 klubova, nema trenerske organizacije, sudačka po svemu sudeći postoji samo na papiru ... Zato bi svakako na kraju godine ili početkom 2017. godine na spomenutoj svečanosti proglašenja najboljih rukometaša rukometašice i trenera trebalo ukomponirati i obilježavanje 60. godišnjice rukometa u Međimurju, zaslužnima dodijeliti adekvatna priznanja ili ih bar poimence spomenuti, ali i uputiti apel svima koji mogu i žele pomoći i animirati u svojim sredinama da rukomet opet krene prema masovnosti i kvaliteti i zauzme ponovo ono mjesto u velikoj međimurskoj sportskoj porodici koje mu po tradiciji pripada.