Sport 07.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

S kuglačkih staza...

■ Međunarodnom prijateljskom utakmicom protiv KK „Lokomotiva“ iz Maribora Željezničar je skromno obilježio 35 godina aktivnog natjecateljskog postojanja. Gosti iz Slovenije jesenas su proslavili šest desetljeća svog rada, a osim kao klub barem za jednaku razliku u godinama „iskusniji“ je i svaki pojedinačni kuglač od igrača Željezničara. To se jako dobro vidjelo i na samim stazama gdje se u revijalnom tonu igralo pomalo i zaboravljenim narodnim načinom, u zlatno doba ovog sporta omiljenom disciplinom među kuglačkim pukom. Iako je rezultat bio u posve drugom planu, spomenimo ipak da je Željezničar pobjedio sa 6,5-1,5. Željezničar je poveo sa 6-0, s obzirom da su sportski prijatelji iz Štajerske baš poput prave dizelske lokomotive prvo morali doći na radnu temperaturu, a potom su Lokosi do kraja odigrali i najbolju seriju dana sa 71 čunjom. Unatoč tome što bi i same godine postojanja kluba, a posebno svi uspjesi ostvareni minulih sezona za čije bi nabrajanje trebali duplericu, zaslužili znatno bogatiji program „rođendanske proslave“, prihodi iz kase Zajednice sportskih udruga kroz proteklih više od godinu dana u visini od svega 2.000 kn (slovima: dvijetisuće kuna) bacili su Željezničar na sam egzistencijalni rub pa umjesto definiranja sportskih ciljeva koje su objektivno sposobni dohvatiti, klub mora razmišljati čak i o ukidanju dijela ekipe.
• • •
■ Tijekom vikenda u Slavonskom Brodu odigrane su kvalifikacije za ulazak u prvu ligu na kojima su trijumfirali kuglači Fortune iz Đakova, a kao drugoplasirana momčad promociju u viši rang zaslužio je i Bjelovar. Iz perspektive međimurskih klubova to je bitno zbog izgleda 2. lige sjever u narednoj sezoni. Od dosadašnjeg društva tamo više neće biti posljednje Ciglenice, dok je napredak Bjelovara prema „gore“ spasio od ispadanja Krapinske Toplice.
Kao novi članovi pojavit će se Dubravčan i Novska koja je odradila kažnjeničku sezonu zbog krivotvorenja službenih isprava. Željezničari su izvješća kvalifikacija promatrali i kroz prizmu eventualnog vlastitog sudjelovanja na istima, jer da je pokoja kugla u završnici prvenstva bila preciznija, danas bi vrlo vjerojatno imali povratak čakovečke ekipe u elitno društvo. Naime, na dvodnevnom natjecanju klubovi iz centralne i zapadne regije (Ponikve te Rječina) bili su potpuno nekonkuretni, predstavnik juga (Mertojak) drastično je podbacio i sam sebe izbacio iz kombinacija već prvog dana, tako da je uz neprikosnovenu đakovačku Fortunu i sudionicima sa sjevera bio otvoren put do prve lige.
• • •
■ Mjesec i pol dana pred otvaranje prelaznog roka počela su i prva nagađanja o igračkim promjenama. Za Željezničar će najveće pojačanje biti ukoliko uspiju uvjeriti Bojana Košaka da odradi još jednu „volontersku“ sezonu. S obzirom da u radijusu od svega 100 km ima čak četiri prvoligaša koji mogu ponuditi ne samo veće sportske izazove već i određeno materijalno zaleđe kojima se ne može parirati, Željezničar će u pokušaju zadržavanju svoje perjanice igrati samo na emocije i klupsko ozračje. Kao eventualno novo ime posljednjih se dana u kontekstu Željezničara počelo pojavljivati ono Franje Gosarića. I dok se taj transfer ne doima realnim, izglednije je da će Željo u svoje jato vratiti dvojicu bivših članova - provjerene vrijednosti u vidu Ninoslava Mikaca i Rajmonda Pokrivača s kojima bi dobili na stabilnosti koja im je nedostajala prije svega u domaćim utakmicama. U središtu kuloarskih naklapanja našla se i Lepoglava čiji se igrači Tvarog i Vresk povezuju sa prelascima u Zabok odnosno Cestu. Izvjesno je pridruživanje Zorana Jagića varaždinskom Željezničaru, a upitnici postoje nad čakovečkom kolonijom u Zaboku koja bi se mogla prorijediti.
• • •
■ Uz fokus na klupski uspjeh Dubravčana gotovo je nezapaženo prošlo i individualno dostignuće jednog njihovog kuglača. Franjo Miser imao je izvrstan uvod (600) i finiš prvenstva (602 + 582) što mu je u konačnici bilo dovoljno da s prosjekom od 543,7 čunjeva osvoji treće mjesto u plasmanu za igrača lige. Od međimurskih kuglača zapaženu četvrtu poziciju zauzeo je Zanatlijin Franjo Gosarić (542,7) dok Branko Horvat (533,9), također iz Dubravčana, zaokružuje top 10. Svakako trebamo spomenuti i Ninoslava Mikaca iz Prosvjetara koji je prvih 17 kola sa 559,3 drva po utakmici uvjerljivo vodio na ovoj listi, a formalno priznanje najboljeg igrača lige mu je izmaklo samo uslijed premalog broja odigranih susreta čemu su u završnici kumovale poslovne obaveze.
Andrija Crnčec

Izvor: 3028