Sport 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

ŠAH: 80 godina šaha u Čakovcu

Prema dugogodišnjim istraživanjima i nalazima Milana Rogića, istaknutog javnog i amaterskog šahovskog djelatnika iz Varaždina, državnog šahovskog suca, povjesničara, pisca i publicista, šah se u Čakovcu počinje najprije igrati u Kavani “Royal”. Prva registrirana šahovska organizacija u Čakovcu bila je osnovana 1933. godine.
Današnje ŠD “Međimurje” Čakovec, koje ove godine slavi svoju 80. obljetnicu, imalo je čak 5 prethodnika koji su stvarali šahovsku povijest Čakovca. U svojoj dugoj šahovskog povijesti Društvo je postizalo zapažene rezultate u momčadskim i pojedinačnim natjecanjima. Tako je osvojilo Kup Međimurja 11 puta, postizalo je dobre rezultate na Kupu regije ŠSSH-a i 2 puta bilo pobjednik tog kupa. Osim toga 4 puta je sudjelovalo na finalu Kupa Hrvatske. Na momčadskim prvenstvima Međimurja je 2 puta osvojilo prvo mjesto. Na prvenstvima regije sudjelovalo je 4 puta, a prvo mjesto je osvojilo 1989. godine. Iste godine na Prvenstvu Hrvatske osvojeno je 4. mjesto.
Društvo je posebnu pažnju posvećivalo odgoju i obrazovanju mladih šahista. Tako se redovito održava škola šaha od 1982. godine. Na pojedinačnim prvenstvima Međimurja i regije ŠSSH-a postignuti su vrlo dobri rezultati. Tako je već u razdoblju između dva svjetska rata najbolji igrač društva i Čakovca Hinko Halasz 2 puta bio prvak grada Čakovca. U mlađim kategorijama isticali su se braća Miroslav i Miodrag Gakić te Vladimir Lovrenčić i Dalibor Štorga. Od šahistica isticale su se Terzija Levak, Darinka Drabić i Marija Biber.
No, najuspješniji član ŠD-a “Međimurje” Čakovec bio je FIDE-majstor dr. Slavko Petrović-Luj, prvotimac, najznačajnije ime šahovskog života Čakovca i Međimurja do danas. U znak sjećanja na njegove ljudske osobine i šahovske uspjehe i 40 godina njegove odanosti šahu Društvo je do sada organiziralo 17 memorijala “S. Petrović”. ŠD “Međimurje” Čakovec i danas je vrlo aktivno, a najveći mu je problem nedostatak vlastitog prostora za rad i pomlađivanje aktivnog članstva.
Vladimir Turk

Izvor: 3059