Sport 17.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ŠAH: Belica i Ivanovec novi centri

U Osnovnoj školi Belica i Ivanovec od prošle godine aktivirane su šahovske skupine kao vannastavne aktivnosti. U Belici je zaduženje za šah preuzela učiteljica Ivana Kontrec, a u Ivanovcu učitelj Bruno Kovačić. Važnu ulogu imali su i članovi Izvršnog odbora Šahovskog saveza Međimurja koji su pružili stručnu pomoć. Šah u školama nekada je bio stalno prisutan, a sada bi nakon kraće stagnacije to trebao biti još i više jer je Europski parlament dao preporuku da se šah uvede u sve škole Europske unije. Šah nije skupi sport, što je za masovnost često presudno. Radi se starodrevnoj igri koja ima neizmjerive matematičke mogućnosti. a uz pomoć nje učenici dokazano postižu bolje rezultate u učenju i razvijaju pozitivne društvene navike.
U Ivanovcu je bilo toliko polaznika da su prije školskog natjecanja održana prvenstva po razredima. I u Belici je zainteresiranih bilo puno. Već krajem travnja odigrana je šahovska simultanka na kojoj je nastupilo 33 polaznika protiv Matije Jančikića iz ŠK Sloboda i Matije Zadravca iz ŠK Gornji Mihaljevec. Natjecanje je bilo zanimljivo, a igralo se puna dva sata. Nakon toga je 8. svibnja održano školsko prvenstvo na kojem je Benjamin Kanižaj osvojio prvo mjesto, drugi je bio Boris Remenar, a treća Rea Klarić Kukuz.
Na kraju je bio red da dvije nove šahovske grupe iz Belice i Ivanovca i međusobno odmjere snage. U ekipama je igralo po deset igrača, od čega šest muških i četiri djevojčice. Belica je bila bolja. Za Belicu su nastupili Benjamin Kanižaj, Boris Remenar, Rea Klarič Kukuz, Dilan Krnjak, Anna Braniša, Aleksandar Mihov, Gordan Remenar, Žan Karlo Krnjak, Antonella Lea Herman i Magdalena Kolarić, a za OŠ Ivanovec Mateo Novak, Filip Lesjak, Toni Jurinec, Tin Toplek, Predrag Višnjić, Mislav Kranjčec, Lovro Tkalčec, Patricija Šimunić, Branimir Višnjić, Julija Jančec i Stjepan Petković. Za očekivati je da će se od jeseni obje škole uključiti u školsko županijsko natjecanje, a učenici iz Belice preko Šahovskog kluba Gardinovec i u kadetsku ligu.
Da u Gardinovcu misle ozbiljno vidi se po tome što će za učenike organizirati ljetnu školu šaha kako ne bi posve prekinuli s vježbanjem. Zainteresirani se mogu javiti na broj 098/329-670. Nadalje, na jesen će u općini Belica biti organiziran i pravi kadetski i seniorski turnir od 9 kola s ubrzanim tempom pa će mladi moći pokazati što su preko ljeta novoga naučili. Za očekivati je da će ove pozitivne primjere slijediti i ostale škole u Međimurju, tim više što neke od njih već imaju izrazito talentirane šahiste koji u nedostatku vlastite grupe odlaze u ponekad i prilično udaljene klubove i sredine.

Izvor: 3034, Branimir Bunjac