Sport 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

ŠAH: Božinović pobjednik u Podturnu

Šahovski klub Miklavec organizirao je drugi Memorijalni turnir “Damir Mavrin” u znak sjećanja na osnivača i prvoga predsjednika kluba. Turnir se igrao od 3 do 6. siječnja u kavani ‘’Cobra’’ u Podturnu. Na rasporedu je bilo sedam kola po švicarskom sustavu s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu, a turnir se rejtingirao za međunarodnu i nacionalnu rejting listu. Sudili su Saša Stanković i Zoran Srnec. Nagradni fond iznosio je 8 500 kuna, nešto više nego prošle godine, a ovaj puta je nastupilo 60 igrača, tri više u odnosu na lani. Prvo kolo donijelo je odmah i par iznenađenja. Prvi nositelj Mladen Trbojević, član Stridona, izgubio je od mladoga Danijela Vojaka, a Tami Čolić, članica istoimenoga kluba, zablistala je pobjedom nad majstorskim kandidatom Mladenom Dejanovićem. U drugome kolu Vojak je nadvisio i Tajanu Turk iz Donjega Zebanca, da bi potom vrh prepustio iskusnijim igračima. U trećem kolu izdvojila se trojka iz klubova u Međimurju sa stopostotnim učinkom: Saša Vidović, Ivan Novak i Velimir Slamar, ali potpuno slavlje im je oduzeo zagrebački FIDE majstor Bogdan Božinović, koji je na kraju uspio osvojiti turnir iz „drugoga“ plana.
U borbi za vrh dugo se držao i Karlo Turk iz Donjega Zebanca, koji je hrabrom igrom zaustavio favorita Vidovića u petome kolu. Tu je svoju šansu dočekao Slamar koji je dobio FIDE majstora Brigljevića, koji je nepotrebno forsirao pobjedu, pa izgubio-sve! U šestome kolu domaći igrač Ivan Novak u vremenskoj oskudici gubi od Božinovića koji postiže nedostižnu prednost u poretku. Poredak prva tri igrača bio je: 1. Bogdan Božinović, 2. Saša Vidović, 3. Velimir Slamar. Četvrti Ivan Novak dobio je nagradu za igrače s rejtingom do 2200 bodova, peti Karlo Turk drugu nagradu u istoj konkurenciji, kao i nagradu za najboljeg juniora, a treću najbolji kadet na turniru Danijel Vojak. U kategoriji do rejtinga 2000 nagrade su osvojili Josip Matkun, Branimir Bunjac (10.mjesto) i Amon Nejc, a u kategoriji do 1800 i mlade nade Domagoj Hostnjak, Benjamin Kanižaj (46.) i Dinko Horvat (50.). Najuspješnija šahistica na turniru bila je Barbara Skuhala. Poredak ostalih igrača iz klubova u Međimurju bio je: 13. David Horvat, 14. Bruno Makovec, 15. Mladen Trbojević, 18. Damir Srpak, 21. Miodrag Gakić, 22. Darko Šardi, 24. Zdravko Forštnarić, 26. Alberto Maltar, 27. Damir Jaklin, 29. Tajana Turk, 30. Matija Sršan, 31. Tami Čolić, 32. Matija Zadravec, 33. Vinko Kovač, 34. Nino Kozjak, 36. David Škrobar, 37. Dragutin Paler, 41. Matija Jančikić, 42. Vesna Turk, 47. Ivan Juras, 49. Josip Kerman, 52. Mihael Vurušić, 54. Goran Kovač, 55. David Karlovčec, 56. Josip Strahija, 57. Sven Cerovec, 58. Lovro Vidović, 59. Luka Posavec, 60. Filip Vinković. Domaćini zahvaljuju brojnim udrugama i pojedincima koji su pomogli organizaciju turnira, a ponajviše obitelji Mavrin i Vladi Sokaču.

ZAGREB: NOVOGODIŠNJI TURNIR

U Zagrebu je održano finale 51. Novogodišnjega turnira sjećanja na prvoga hrvatskog velemajstora Miju Udovičića. Kao i svake godine nastupila su 24 ponajbolja hrvatska igrača, a ove godine među njima su bili i Saša Vidović i Mladen Trbojević, članovi ŠK-a Stridon, koji su tu čast izborili kroz kvalifikacije. U finalu se igrao Berger turnir (svaki sa svakim), a tempo igre iznosio je pet minuta po igraču.
Nagradni fond iznosio je 14 tisuća kuna. Saša Vidović odigrao je solidno. Bio je postavljen za 18. nositelja, a plasirao se na 16. mjesto. Osvojio je 10 meč bodova, a za isti broj je popravio blitz rejting. Pobijedio je velemajstore Kožula, Palca i Hulaka, a ostavio je dojam da je mogao postići i više. Trbojević je bio 23. nositelj, a u konačnom poretku zauzeo je 19. mjesto sa 7 meč bodova. Pobijedio je velemajstore Jovanića i Hulaka.

Izvor: 3064