Sport 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

ŠAH: Bruno Makovec bez premca

U organizaciji Šahovskog saveza Međimurske županije održano je pojedinačno brzopotezno prvenstvo Međimurja za 2013. godinu. Igralo se 11 kola s tempom igre 5 minuta po igraču uz dodatak 3 sekunde po potezu. Sudili su Saša Stanković i Roland Tomašić. Nastupilo je 32 igrača, a konačni pobjednik je sa stopostotnim učinkom postao mladi Bruno Makovec iz ŠK Slobode Mihovljan. Iako je točno da mnogi kvalitetni šahisti iz Međimurja nisu nastupili na ovom prvenstvu, to ne umanjuje izniman uspjeh Makovca koji polako izrasta u jednog od ponajboljih šahista u županiji. Ukoliko nastavi ozbiljno trenirati kao i do sada, uz veliku podršku kluba i obitelji koju ima cijelo vrijeme, sasvim sigurno će postati jedan od nasljednika Saše Vidovića, Mladena Trbojevića i drugih dokazanih međimurskih šahista.
Drugo mjesto na prvenstvu zauzeo je Tihomir Želežnjak iz Strahoninca sa 8 bodova, a treći je bio Nikola Husajina iz Stridona sa 7,5 bodova, koji također predstavlja pozitivno iznenađenje u ukupnom poretku. Poredak ostalih: Ivica Hergotić i Slađan Srnec (oba Pretetinec), Damir Jaklin (Dinamo) sa po 7 bodova, Ivan Fodor (Goran), Miodrag Gakić (ŠD Međimurje) i Emil Novak (Nedelišće) sa po 6,5 bodova, Darko Šardi (Sloboda), Matija Zadravec (Gornji Mihaljevec), Nino Kozjak (Strahoninec) i Mihael Vurušić (Gardinovec) po 6, Miljenko Božić (Mursko Središće), Branimir Bunjac (Miklavec), Zdravko Forštnarić (Goran), Zlatko Štrukelj (Nedelišće) i Stevan Tramburovski (Strahoninec), sa po 5,5 bodova, Zvonko Petanjek (Mursko Središće ), Josip Kerman (Goran), Tami Čolić (Stridon), Neven Ferenčak (N. Zrinski) i Božidar Hajec (Pretetinec) s 5 bodova, Mihail Mihajlov (Sloboda), Ivan Juras (Dinamo), Matija Sršan (Pretetinec), David Škrobar (Sloboda) i Elena Stanković (Stridon) s po 4,5 boda, Siniša Žižek (Strahoninec), Darko Močnik (Sloboda) s 4 boda i Marin Zadravec (Gornji Mihaljevec) i Mateo Stanković (Stridon) s po 3 boda. Priznanja su još dobili Tami Čolić kao najuspješnija šahistica, Matija Zadravec kao junior, David Škrobar kadet i Ivan Fodor kao veteran.
ZAGREB
Vidović i
Trbojević u finalu
U Zagrebu su u tijeku pripreme za 51. Novogodišnji turnir sjećanja na prvog hrvatskog velemajstora Miju Udovičića. Radi se o brzopoteznom i vrlo zahtjevnom turniru na kojem nastupa samo 24 igrača koji igraju svaki sa svakim. Nagradni fond iznosi 14 tisuća kuna. Kvalifikacijsko polufinale održano je 18. prosinca u Zagrebu gdje je u 13 kola snage odmjerilo 45 šahista. U finalu je bilo mjesta samo za četvoricu, a među njima su se našli i Saša Vidović i Mladen Trbojević iz Stridona! Vidović je zauzeo 3. mjesto sa osvojenih 9,5 bodova. Izgubio je samo jednu partiju, protiv međunarodnog majstora Branka Lovrića. Trbojević je bio 4. sa istim učinkom kao i Vidović i tek nešto slabijim dodatnim kriterijima. Nastup u finalu osigurao je s dvije uzastopne pobjede na kraju turnira, protiv međunarodnih majstora Lovrića i Lončara. Tako će Međimurje ove godine imati dva predstavnika u finalu ovog prestižnog turnira. U polufinalu su još nastupili Mario Vidović iz Stridona koji je zauzeo visoko 7. mjesto sa osam bodova i Robert Krištović iz Gorana Lopatinec koji se, obzirom na činjenicu da je bio postavljen za 34. nositelja, plasirao na vrlo dobro 14. mjesto sa sedam bodova. Finale će biti održano 2. siječnja.
PODTUREN
Počinje “Damir Mavrin”
Šahovski klub Miklavec po drugi put organizira Memorijalni turnir “Damir Mavrin” u znak sjećanja na osnivača i prvog predsjednika kluba. Turnir se igra od 3. do 6. siječnja u kavani „Cobra“ u Podturnu. Na rasporedu je 7 kola po Švicarskom sustavu s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu, a turnir će se rejtingirati za Međunarodnu i Nacionalnu rejting listu. Nagradni fond iznosi 8.500 kuna, a dodjeljuje se ukupno dvanaest novčanih nagrada. Prvo kolo na rasporedu je u petak u 17 sati. Prijave su još uvijek moguće, a trenutno je na startnoj listi 50 igrača. Slično kao i prošle godine, očekuju se dobra organizacija turnira i kvalitetne partije.
Branimir Bunjac

Izvor: 3062