Sport 28.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠAH: Čolić i Tramburovski prvaci

Šahovski savez Međimurske županije po prvi put je organizirao žensko i veteransko prvenstvo Međimurja. Oba natjecanja su 25. i 26. kolovoza održana u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću. Natjecanja su odigrana po kružnom sustavu, a igralo se po pravilima za ubrzani šah s tempom 15 minuta uz dodatak 15 sekundi po potezu.
• Na ženskom natjecanju nastupale su i šahistice iz Varaždinske županije. Ukupna pobjednica turnira i prva prvakinja Međimurja postala je Tami Čolić, članica ŠK Stridon, sa 7,5 osvojenih bodova iz 8 kola. Drugo mjesto i treće mjesto u Međimurju osvojile su mlade Elena Stanković sa 4 i Laura Majer sa 3, 5 boda, dok je Lea Heric zauzela 8. mjesto.
• Kod veterana najbolji je bio Stevan Tramburovski, član ŠK Strahoninec s 5 bodova iz sedam kola. Slijede: Đuro Funduk, ŠK Nikola Zrinski, Vladimir Turk, ŠD Međimurje, Trpeza Rifat, Nikola Zrinski, Branko Resman, ŠK Stridon, Ivan Fodor, Goran Lopatinec i Stjepan Kukolić, ŠK Nedelišće.
Uspješnim završetkom ova dva natjecanja i dodjelom pehara probijen je „led“, pa se treba nadati da će idućih godina doći i do omasovljenja natjecatelja uz formiranje nagradnog fonda.

Tajana ispod očekivanja

U Pragu je završilo Europsko prvenstvo u šahu za mlade, na kojem je u kategoriji do 16 godina Međimurje predstavljala Tajana Turk iz Donjeg Zebanca. Nakon uspješnog nastupa na prvenstvu Hrvatske i dobrog početka u Pragu došlo je do pada u igri, tako da je na kraju završila tek na 59. mjestu sa skromnih 3,5 bodova. Time se i Turk uklopila u opće sivilo naše mlade reprezentacije koja ni u jednoj kategoriji nije uspjela postići zapaženiji rezultat. Talent naših mladih igrača nikada nije bio upitan, ali očito se u drugim državama drukčije pristupa pripremama za visoki rang natjecanja. Kod nas se previše toga prepušta pojedinačnoj inicijativi, materijalni uvjeti u klubovima su vrlo slabi, a centralizirani sustav ne funkcionira. Šahisti i šahistice nemaju odgovarajuće trenere ni sparing partnere, osobito ne na županijskom nivou, psihološka priprema je slaba, a također i tjelesna (nedostatak tjelovježbe, odgovarajuće prehrane i spavanja). Zbog nedovoljnog profesionalizma se i dešava da nakon natjecanja poput netom završenog u Pragu ostaje osjećaj da se moglo napraviti puno više. Stvari je potrebno promijeniti u Zagrebu, a da li će ova izborna godina donijeti neke promjene tek ostaje da se vidi.
- - -
Završen je 6. šahovski turnir u Županji, koji se igrao od 17. do 19.8. Igralo se 9 kola po švicarskom sustavu, time da su se prva četiri kola igrala po ubrzanom sustavu. Nastupilo je 28 igrača, a među njima je Damir Jaklin, član ŠK Dinamo Palovec, bio 13. sa 4,5 osvojenih bodova. Josip Kerman, član ŠK Goran Lopatinec zauzeo je 19. mjesto sa 4 boda.
Branimir Bunjac

Izvor: 2992