Sport 10.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Dobar nastup u Valpovu

Dobar nastup u Valpovu
Šahovski klub “Hrvatska čitaonica” Valpovo organizirao je 15. ženski šahovski turnir “Čarobni prsten”, 9. kadetski turnir “Iovallium” i 5. juniorski turnir “107”. Sustav natjecanja bio je švicarski sustav u 7 kola, 30 minuta + 30 sekundi po potezu. Na ženskom turniru u konkurenciji 27 igračica nastupile su Vesna i Tajana Turk, članice ŠK Mursko Središće. Tajana je osvojila 4. mjesto s 5 bodova, a Vesna 19. mjesto s 3 boda, što je bilo u okviru očekivanja obzirom na nositeljstva.
Tajana je primila i novčanu nagradu. Na kadetskom turniru bilo je 75 igrača, a među njima i četvorica iz ŠK Sloboda Mihovljan. Bruno Makovec bio je 4. s 5,5, bodova, Juraj Toplak 8. s pet bodova, Matija Jančikić 14. i David Škrobar 20. obojica s osvojenih 4,5 boda.
Makovec je primio predmetnu nagradu. Kao ni žene, tako ni kadeti nije uspjeli značajnije poboljšati svoj rejting, ali je ovaj nastup ipak za svaku pohvalu jer se jedino na takav način može steći šahovska „kondicija“ za važne mečeve koji predstoje u bliskoj budućnosti.
Napomenimo da je jedan od sudaca na turniru bio državni sudac Roland Tomašić, član ŠK Stridon.
Licenciranje sudaca
Prema novim propisima FIDE o sudačkim licencama od sljedeće godine turnire koji se rejtingiraju za ELO rejting moći će suditi samo suci s licencom FIDE za što će biti potrebno uplatiti i određenu naknadu. Obzirom da su propisi relativno novi, a da je rok uplata za 2013. godinu već završio velika većina sudaca u Međimurju za sada ne ispunjava ovaj uvjet. Stoga organizatori turnira gdje će se igrati i za ELO rejting moraju biti oprezni jer suce bez licence FIDE automatski neće priznavati. Možda bi već sada trebalo početi razmišljati o licencama za 2014. godinu, koje se dobijaju u suradnji s Hrvatskom udrugom šahovskih sudaca. Također se podsjećaju suci da je rok za osnovnu registraciju 15. veljače te da su jednom godišnje dužni sudjelovati na savjetovanjima, a sljedeća su najavljena u Varaždinu i Bjelovaru u drugoj polovici veljače 2013.
Branimir Bunjac

Izvor: 3007