Sport 29.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Dobra igra Strahoninca

U trećoj ligi na rasporedu je bilo 3. kolo. ŠD Međimurje nastavlja svoj pobjednički niz, a ovaj put bili su bolji od dosada neporažene Mladosti iz Varaždinskih Toplica. Važni jubilej 80-godišnjice kluba kao da je najdugovječnijem klubu iz Međimurja dao dodatna krila za dobre nastupe. Ove sezone vrlo dobro igra i Strahoninec, koji se polako vraća u dane stare slave. Pobijedili su u gostima Stridon II, a postavljanje mladog Hrvoja Kovača na prvu ploču pokazuje se kao pun pogodak. Miklavec je igrao vrlo efikasno protiv Pretetinca, a rezultat ne iskazuje neizvjesnost mečeva koji su se igrali do zadnjih sekundi. Mursko Središće i Gornji Mihaljevec osvojili su važne bod/ove u borbi za opstanak u ligi, dok je ekipa Varaždina II, papirnati favorit lige, neočekivano zasjela na začelje poretka.
Rezultati 3. kola: Međimurje - Mladost 3,5:2,5, Stridon II - Strahoninec 2,5:3,5, Miklavec - Pretetinec 5,5:0,5, Mursko Središće - Sloboda 3:3, Varaždin II - Gornji Mihaljevec 2:4. Poredak nakon trećega kola: Međimurje 6, Strahoninec 5, Mladost 4, Miklavec i Sloboda (meč manje) 3, Gornji Mihaljevec, Stridon II (meč manje), Pretetinec 2, Mursko Središće 1, Varaždin II bez bodova.
U 4. kolu sastaju se u velikom derbiju Sloboda i ŠD Međimurje, te Strahoninec - Pretetinec, Gornji Mihaljevec - Mursko Središće, Stridon II - Varaždin II, Mladost - Miklavec.
4. LIGA
Važna pobjeda
Gardinovca
U četvrtoj ligi Palovec je kod kuće pobijedio Marof i zadržao vodeću poziciju. Gostima nije pomogao ni nastup proslavljene šahistice Ivone Purgar, koju je uspio zaustaviti Damir Jaklin. Gardinovec je u gostima savladao Metalac, a odličnu igru pružio je Dino Kanižaj koji je na prvoj ploči pobijedio Vinka Cerjana, što je uspjeh za svaku pohvalu. Gornji Mihaljevec II bio je bolji od Nedelišća, a treba istaknuti rezultate samozatajnoga Darka Trstenjaka koji ove godine ni u kupu ni u ligi još nije zabilježio nitijedan poraz. Goran Lopatinec se pobjedom u Kuršancu vratio u borbu za vrh poretka.
Rezultati 3. kola: Gornji Mihaljevec II - Nedelišće 4:2, Palovec - Marof 5.1, Metalac - Gardinovec 2,5:3,5, Nikola Zrinski - Goran 1,5:4,5, slobodna je bila Sloboda II. Poredak nakon trećega kola: Dinamo i Gardinovec 5, Gornji Mihaljevec II i Goran 4, Sloboda II 3, Nikola Zrinski 2, Nedelišće 1, Metalac i Marof bez bodova.
U 4. kolu sastaju se: Gardinovec - Nikola Zrinski, Marof - Metalac, Nedelišće - Dinamo, Sloboda II - Gornji Mihaljevec II, Goran je slobodan.
KADETSKE LIGE
Kadeti
Slobode sve bolji
Nastavljena su natjecanja u kadetskim ligama centar. Igralo se tijekom dva vikenda, prvo u Dugom Selu, a potom u Đurđevcu. U prvoj ili A ligi Sloboda je u protekla četiri kola odigrala bez poraza, pa su se mladi iz Mihovljana popeli na 3. mjesto. Šteta je što se igra još samo jedno kolo, sljedeće subote u Mihovljanu, jer je Sloboda očito ušla u pravu formu. Rezultati Slobode: Sisak 3:1, Gornji Mihaljevec 4:0, Rovišće 2.2, Sveta Nedelja 3:1. Gornji Mihaljevec nije uspio premostiti smjenu generacija i najvjerojatnije će se dogodine vratiti u B ligu.
U drugoj ili B ligi natjecanje je ovog vikenda završilo devetim kolom. I u ovoj ligi najbolja ekipa iz Međimurja bila je Sloboda, pod rednim brojem II. Mlađi kadeti osvojili su 15. mjesto između 35 ekipa sa 9 meč bodova. Nastupali su u sastavu: David Karlovčec, Filip Vinković, Dominik Vrbanec, Gregor Hederić i Viktor Bajsić. Voditelj je bio Mihail Mihajlov. Učenik 4. razreda Hederić završio je natjecanje bez poraza i pokazao veliki potencijal. Stridon je bio 24. s 8 meč bodova. Šahisti iz Štrigove nastupali su u sastavu Franjo i Mihael Hergotić, Dino i Benjamin Kanižaj i Laura Majer. Voditelji ekipe bili su Roland Tomašić i Tami Čolić. Miklavec je zauzeo 29. mjesto sa 7 bodova, a igrom se istaknuo Sven Cerovec s četiri pobjede iz pet mečeva. Još su igrali Luka Posavec, Mario Hajdarović i Dinko Horvat.
► Na kraju svega ostao je snažan dojam da su se kadetske lige morale igrati najesen. U proljeće su sva moguća školska natjecanja, djeca obično prolaze završna ispitivanja, održavaju se izleti i ekskurzije, a tu su i vjerske obaveze (firma). O takvim stvarima bi organizatori kadetskih natjecanja u budućnosti morali voditi računa da im se ne bi dogodilo osnivanje paralelnih, jednostavnijih, ali i jeftinijih kadetskih liga.
Branimir Bunjac

Izvor: 3027