Sport 05.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠAH: Dobri rezultati mladih

Prošlog vikenda u Sesvetama su završila natjecanja u Prvoj i Drugoj kadetskoj ligi centar. Sloboda iz Mihovljana je u zadnjem kolu izgubila od prvaka Lige Konaka iz Novog Virja 3:1, ali je usprkos tome sačuvala treće mjesto i osvojila pobjednički pehar. S obzirom na činjenicu da je Sloboda premijerno nastupila u Prvoj ligi ovaj rezultat je tim značajniji. Ukupan učinak ekipe iznosi pet pobjeda, jedan neriješen meč i tri poraza. Za Slobodu su u svih 9 kola nastupali Bruno Makovec (šest bodova), Juraj Toplak (4), Matija Jančikić (5) i David Škrobar (6,5). Voditelji su bili Velimir Slamar, Darko Močnik i Franjo Jančikić.
U idućoj sezonu Slobodi će se pridružiti i kadeti iz Gornjeg Mihaljevca koji su superiorno osvojili prvo mjesto u Drugoj ligi sa šest pobjeda i tri neriješena rezultata, bez poraza! U zadnja tri kola remizirali su sa Stridonom i Samoborom te pobijedili Kutinu što im je bilo dovoljno za velik uspjeh koji su dugo i pažljivo planirali. Šahisti iz Gornjeg Mihaljevca nastupali su u sastavu: Matija Zadravec (6,5/9), Vinko Kovač (5,5/6), Lovro Kovačić (7/9), Marin Zadravec (7/9), David Vugrinec (0,5/3). Voditelj je bio Dario Ivančić i ako će sljedeće godine nastupiti u novom sastavu ostanak braće Zadravec ipak daje naslutiti da Gornji Mihaljevec u Prvoj ligi može tražiti šansu barem za opstanak.
Kadeti Stridona su nakon remija s Mihaljevcem pobijedili Mladost iz Varaždinskih Toplica i u zadnjem kolu započeli borbu za 3. mjesto da bi sudačkom odlukom krajnje rigorozno bili kontumacirani i to iz tehničkih razloga. Ovaj slučaj će svakako još jedno vrijeme zaokupljati sportsku javnost, kao i cijeli niz sličnih „sitnica“ koje pokazuju da za šahiste iz Međimurja ne vrijede pravila kao i za one iz drugih sredina. Stridon je na kraju ostao na 8. mjestu što obzirom na navedene okolnosti neće nikoga previše razveseliti. Za Stridon su igrali David Lesar (5,5/9), Franjo Hergotić (3,5/5), Mateo Stanković (5/8), Laura Majer (5/5), Benjamin Kanižaj (0,5/2), Elena Stanković (1/3) i Dino Kanižaj (0,5/1). Voditelji su bili Roland Tomašić i David Horvat.
Miklavec je odigrao neriješeno sa Siskom II, pobijedio Dugo Selo 3:1 i izgubio od Duge Rese 1:3. Na kraju su Miklavčani zauzeli 22. mjesto sa dvije pobjede, tri neriješena rezultata i četiri poraza. Ovoj mladoj ekipi jedini ovogodišnji cilj bila je igra i stjecanje iskustva, koje je sasvim sigurno bilo veliko i vrlo važno. Za Miklavec su nastupali Petar Žganec (2/7), Mario Hajdarović (2/5), Sven Cerovec (2/7), Dinko Horvat (4/7) i Luka Posavec (0/3). Voditelj ekipe je bio Branimir Bunjac.
Kadeti iz Međimurja će već sredinom mjeseca moći pokazati što su individualno naučili na I. otvorenom prvenstvu Međimurja koje će biti održano u Toplicama Sveti Martin.
Branimir Bunjac

Mursko Središće s Križevcima
Nakon što su osvojili naslov prvaka u trećoj ligi centar A, šahisti Murskog Središća saznali su termine i protivnika u razigravanju koje vodi u Drugu ligu: 18. i 25. studenog u dvokružnom meču igrat će sa ŠK Križevcima, pobjednicima Treće lige centar B. Mursko Središće je lagan favorit u ovome meču, a imat će, vjerujemo, i jaku navijačku podršku. Ukoliko izdrže pritisak na prve dvije ploče (Belani, Bertusi) gotovo sigurno će krajem mjeseca međimurski šah dobiti nove razloge za slavlje.

ŠD “MEĐIMURJE” ČAKOVEC
Memorijal
‘Vladimir Gakić’
Šahovsko društvo “Međimurje” Čakovec organizator je 5. tradicionalnog šahovskog brzopoteznog “cuger” turnira Memorijal “Vladimir Gakić”, koji će se održati u subotu 10. studenog (s početkom u 9.30 sati), u prostorijama Elektre Čakovec. Igra se švicarac u 9 kola - brzopotezno natjecanje (10 minuta po igraču), po pravilima brzopoteznog šaha. Upisnina iznosi 50 kuna (koju plaćaju šahistkinje, intermajstori, velemajstori i djeca do 14 godina), u što je uračunat i ručak. Nagradni fond iznosi 3.000 kuna. Potrebno je donijeti ispravan šahovski sat. Prijave kod Krešimira Ivaneka na brojeve: 313-522, 098/9321-519 ili 364-094. (V.T.)

Izvor: 3002