Sport 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

ŠAH: Goričan - pobjeda ekipe "Črni most"

Šahovski klub Goričan organizirao je ekipni i pojedinačni brzopotezni turnir pod nazivom “Memorijal Vlado Stanko”, koji je odigran u Domu kulture u Goričanu. Turnir je bio posvećen dugogodišnjem članu i jednome od utemeljitelja kluba, Vladi Stanku (1954.-2013.). Čast otvaranja turnira pripala je Ivanu Marđetku koji se u pozdravnom govoru osvrnuo na mnogobrojne aktivnosti Šahovskog kluba Goričan te je u kratkim crtama iznio životni put i djelovanje Vlade Stanka. Osim gostiju iz Strahoninca, turniru je nazočio i Zvonimir Stanko koji sje u ime obitelji zahvalio članovima kluba na organiziranju turnira.
Memorijal je odigran po dvokružnom Bergerovom sustavu uz tempo igre od pet minuta po igraču. Sudački tim činili su klupski suci Tomislav Ošlaj i Josip Jakšić, dok je za besprijekornu organizaciju zaslužan Inicijativni odbor u sastavu Ivan Marđetko, Stjepan Vadlja i Tomislav Ošlaj. Ukupno su se prijavile četiri ekipe, svaka sastavljena od po tri igrača s pričuvama. Prvo mjesto s 20,5 boda osvojila je ekipa domaćina Črni most Goričan, drugo mjesto pripalo je ekipi Strahoninca s 16,5 boda, treća je bila ekipa Trnava Goričan s 11 bodova, dok je četvrto mjesto pripalo ekipi Loka Goričan s osvojena 2 boda.
Ekipe su nastupile u sljedećim sastavima: Črni most Goričan (David Horvat, Ivica Mihoci i Stjepan Vadlja), Strahoninec (Hrvoje Kovač, Tihomir Želežnjak, Goran Kovač i Zdravko Janči), Trnava Goričan (Ivan Marđetko, Pavao Lovrenčak i Božidar Černov) i Loka Goričan (Tomislav Ošlaj, Damir Jakšić, Josip Jakšić i Saša Vlah).
Nakon večere odigran je cuger po švicarskom sustavu u sedam kola. Prvo mjesto pripalo je Davidu Horvatu iz Goričana sa 6 bodova, drugi je bio Ivica Mihoci iz Goričana s 5,5 boda, dok je treći bio Tihomir Želežnjak iz Strahoninca također s 5,5 boda. Zatim su slijedili: Ivan Marđetko i Hrvoje Kovač 4, Goran Kovač, Pavao Lovrenčak, Božidar Černov, Stjepan Vadlja i Tomislav Ošlaj 3,5, Damir Jakšić 3, Josip Jakšić 2,5 i Saša Vlah 1 bod.

CELLDÖMÖLK
Stanković i
Colev
najuspješniji
U Mađarskoj u Celldömölku je odigran veliki šahovski turnir. Sudjelovalo je oko 180 igrača
raspodijeljenih po dobnim skupinama. Iz klubova u Međimurju nastupilo je 19 raspoređenih po svim skupinama. Na open turniru skupini igrao je Mladen Trbojević i bio 9. od 25 igrača s 5 bodova iz sedam kola. Primio je i nagradu u iznosu 20 tisuća forinti. Uz glavni turnir odigrano je i više brzpoteznih turnira. U „A“ skupini prvo mjesto osvojio je Nemeth Miklos (Stridon) 7,5, Csonka Atilla István (Stridon) bio je 7. sa 6,5, 26. Mario Vidović (Strahoninec), 27. David Horvat (Stridon), 32. Ivan Novak (Miklavec), svi po 5, 50. Roland Tomašić (Stridon) 4, 57. Saša Stanković (Gornji Mihaljevec) 3,5, 70. Siniša Žižek (Stridon), 72. Nikola Husajina (Stridon) po 2,5. U „B“ skupini: 11. Franjo Hergotić (Stridon) 5, 12. Mateo Stanković (Stridon) 5, 21. Dino Kanižaj (Gardinovec) 4. U „C“ skupini: 3. Elena Stanković (Stridon) 5,5, 22. Leon Klobučarić (Stridon) 2,5. U „D“ skupini 26. Aleksandar Stanković (Stridon) 3, i u „E-F“ skupini: 7. Ivor Colev (Stridon) 5,5. Elena Stanković i Ivor Colev bili su najuspješniji u svojim dobnim kategorijama te su slijedom toga primili i priznanja.

3. / 4. HRVATSKA LIGA
Favoriti se
odvojili
• 3. LIGA - odigrano je 4. kolo treće lige. Sloboda i Stridon II nastavljaju „mrtvu“ trku i sada je jasno da će netko od ta dva kluba postati ne samo proljetni prvak, već vrlo vjerojatno i ukupni pobjednik lige. Prošle godine je Stridon bio uspješniji, ali ove godine Sloboda slovi za favorita, jer je pojačala prvi sastav. Strahoninec i Miklavec su se „probudili“, ali teško će se umiješati u borbu za vrh. Gornji Mihaljevec i Međimurje mirno su remizirali i ušli u sigurnu zonu sredine ljestvice. Rezultati: Međimurje - Gornji Mihaljevec 3:3, Mursko Središće - Miklavec 0,5:5,5, Strahoninec - Goran Lopatinec 4:2, Pretetinec - Sloboda 0,5:5,5 Stridon II - Dinamo Palovec 4,5:1,5. U poretku vode Sloboda i Stridon II. sa po 8 bodova.
• 4. LIGA - u četvrtoj ligi igralo se 4. kolo. Gardinovec je rezultatski slabo prošao protiv Metalca, ali obzirom na to da u klubu puno rade s mladima i daju im šansu da nastupaju za očekivati je da im predstoji svijetla budućnost. Ponekad je teško trpjeti poraze, ali dugoročno je rad s mladima najbolji put da se uspije u šahu, općenito u sportu. Nedelišće i Nikola Zrinski odigrali su neriješeno. Gosti bolji na višim, domaći na nižim pločama. Sloboda II pružila je snažan otpor Varaždinu II. i malo je nedostajalo da naprave iznenađenje kola. Rezultati: Gardinovec - Metalac 1:5, Varaždin II - Sloboda II 3,5:2,5 Nedelišće - Nikola Zrinski 3:3, Mladost - Gornji Mihaljevec II 4,5:1,5, slobodan je bio Marof. U vodstvu su Varaždin II i Mladost sa po 7 meč bodova.
Branimir Bunjac

Izvor: 3081