Sport 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

ŠAH: Horvat prvi u Gradišćaku, Makovec 3. u Žabnom

Na poziv Šahovskog kluba ”Mursko Središće” u Gradiščaku je održano cjelodnevno šahovsko druženje s članovima Šahovskog kluba „Goričan“. Riječ je o dva stara međimurska kluba koji njeguju prijateljske odnose i ostvaruju suradnju organiziranjem brojnih turnira. Šahisti su iskoristili lijepo vrijeme i ambijent u mirnom okružju Gradiščaka kako bi obnovili dugogodišnju suradnju. Nakon službenog dijela u kojem su razmijenjena korisna iskustva odigran je i brzopotezni turnir po Bergerovom sustavu u 11 kola uz tempo igre od tri minute uz dodatak tri sekunde po potezu. Sudio je Ivica Mihoci.
Glavnu borbu za prvo mjesto vodili su Miljenko Božić iz Murskog Središća i David Horvat iz Goričana koji je na kraju bio bolji za pola boda. Uzbudljiva je bila borba i za treće mjesto između Tajane Turk i Darka Šardija koji su nakon istog broja bodova odigrali „zlatnu“ partiju u kojoj bijeli ima na raspolaganju pet minuta za partiju i mora pobijediti, dok crni ima na raspolaganju četiri minute i za prolaz mu je dovoljan samo remi.
Nakon mnogo uzbuđenja Tajana je pobjedom osigurala treće mjesto. Pobjedniku je posebnu „goričnu“ nagradu uručio Stjepan Novak, dok su ostali sudionici nastavili druženje uz bogati roštilj i dobru kapljicu. Konačni poredak na turniru bio je: David Horvat 9,5, Miljenko Božić 9, Tajana Turk i Darko Šardi 8, Zlatko Kovačić 7, Ivan Marđetko 5, Stjepan Vadlja, Mihael Vurušić i Vesna Turk 4,5, Zvonko Petanjek 3,5, Stjepan Novak 1,5 i Josip Kovačić 1 bod. Za izvrsnu organizaciju ovog susreta najzaslužniji su domaćin Stjepan Novak i Ivan Marđetko iz Goričana.
Branimir Bunjac

Makovec treći u Žabnom

U vatrogasnom domu u Svetom Ivanu Žabnom održan je X. memorijalni turnir u sjećanje na talentiranog mladog šahista Gorana Ma-jića. Već desetu godinu zaredom pritom je organiziran i turnir isključivo za kadete na kojem su ovaj put u konkurenciji do 15 godina nastupili i šahisti Slobode Mihovljan - Bruno Makovec, Juraj Toplak i David Škrobar. Igralo se 7 kola po švicarskom sustavu uz tempo igre 10 minuta uz dodatak 5 sekundi po potezu.
Nakon niza zanimljivih partija, Makovec je u konačnici zauzeo visoko 3. mjesto s 5 osvojenih bodova, Toplak je bio 8. sa četiri boda, a Škrobar 15. sa tri boda. Makovec i Toplak primili su vrijedne predmetne nagrade. Ovaj turnir bio je dobra priprema za kadete uoči ozbiljnije provjere koja slijedi već ovoga vikenda na Brzopoteznom ekipnom prvenstvu Međimurja. (B. Bunjac)

Izvor: 3045