Sport 01.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ŠAH: Janković pobjednik memorijala "V. Gakić"

Šahovsko društvo “Međimurje” Čakovec bio je organizator i domaći 3. Memorijalnog turnira “Vladimir Gakić”, na sjećanje na svog šahovskog kolegu i agilnog šahovskog djelatnika u Čakovcu. Turnir se igrao u prostorijama DP Elektra Čakovec, Ž. Fašizma broj 2 u subotu 27. studenoga 2010. godine. Bio je brzopoteznog karaktera, u 9 kola po švicarskom sustavu.
Tempo igre bio je 10 minuta po igraču u jednoj partiji. Upisnina je bila 50,00 kuna, u što je uračunat i ručak. Upisninu nisu plaćali velemajstori, međunarodni majstori, žene i djeca do 14 godina. Sudili su dr. Stjepan Ovčar i Emil Novak, obojica županijski suci. Blagajničke poslove obavljao je Zvonko Horvatić.
Turnir je otvorio predsjednik društva Dražen Berkopić. Turniru su nazočili i članovi obitelji Gakić, supruga i dva sina. Treba naglasiti da su turnir sponzorirali i obitelj Gakić, kako za nagrade, tako i u pogledu domjenka i pića, sokova i kave.
Novčane nagrade ukupno su bile 3.000,00 kuna, plus tri pokala za prva tri mjesta u trajno vlasništvo, te prijelazni pehar za pobjednika.
Na turniru je igralo ukupno 32 šahista, jedna šahistkinja i dvoje djece. Igrao je i 1 velemajstor, 2 međunarodna majstora, 4 FIDE majstora, 3 majstora, 10 majstorskih kandidata i šahista sa ostalim kategorijama. Bili su zastupljeni klubovi iz Zagreba, Rijeke, Vukovara, Varaždina, Štrigove, Grubišnog Polja, Sv. Ivana Zeline, Kneževih Vinograda, Strahoninca, Mihovljana, Čakovca, Lopatinca, Murskog Središća, Bartolovca, Gornjeg Kuršanca, Huma na Sutli, Gornjeg Mihaljevca i dr.
Prvo mjesto osvojio je velemajstor Alojzije Janković iz zagrebačke Mladosti sa 8,5 bodova, koliko ima i drugoplasirani Saša Vidović iz štigovskog Stridona, treći je Ozren Biti iz Varaždina sa 6,5 bodova, četvrto i peto mjesto sa po 6 bodova dijele Mario Vidović iz Stridona i Ante Jurković iz Zagreba, od 6. do 9. mjesta sa po 5,5 bodova našli su se Ladislav Havaš, Mile Maras, Mario Zovko i Tihomir Želežnjak, 10., 11. i 12. mjesto dijele sa po 5 bodova Boris Sudar, Zdravko Forštanarić i Tihomir Car, od 13. do 19. mjesta sa po 4,5 boda plasirali su se Branko Lovrić, Marijan Krištović, Robert Soldo, Janko Havaš, Juraj Havaš, Miodrag Gakić i Dragutin Tomašić itd...
Turni je bio vrlo jakog sastava. Šahistkinja Tami Čolić iz Zagreba osvojila je 3 boda. Sa službom je preselila u Čakovec (Centar za odgoj i obrazovanje) i predstavlja pojačanje čakovečkog društva u ženskom šahu. Još treba spomenuti i najmlađe učesnike turnira, Elenu i Matea Stanković iz Štrigove, koji uz svog oca Sašu Stankovića postižu sve bolje rezultate i šahovska iskustva.

Izvor: 2901