Sport 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Juniori Slobode šesti

U Đurđevcu je od 24. do 30. ožujka odigrana I. hrvatska šahovska liga u konkurenciji juniora. Nastupalo je ukupno 10 ekipa, a sastavi su brojali četiri igrača plus dvije rezerve. Igralo se po Bergerovom sustavu s tempom 90 minuta + 30 sekundi po igraču uz rejtingiranje za međunarodnu i nacionalnu rejting listu. U ligi je nastupila i ekipa ŠK Sloboda Mihovljan, koja je na kraju zauzela visoko 6. mjesto sa 9 meč i 19 pojedinačnih bodova, što daje više od 50 posto učinka. Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno, pa su šahisti Slobode često kombinirali sastav dajući šansu svim igračima za nastup.
Osnovni cilj - očuvanje opstanka u ligi - relativno je brzo postignut jer je nekoliko slabijih ekipa zaredalo s porazima u početnim kolima, dok je Sloboda cijelo vrijeme igrala stabilno. Nakon mirnog prijelaza u završnicu juniori Slobode pokazali su i snagu, pobjedom protiv favoriziranog Podsuseda u zadnjem kolu.
Za Slobodu su vrlo dobro igrali Jurica Srbiš sa čak 7,5 bodova na prvoj ploči, Ivan Vujec sa šest i Matija Jančikić sa tri boda iz pet nastupa. Još su nastupali Bruno Makovec, Emanuel Škvorc i David Škrobar. Ovakav rezultat Slobode je vrlo dobar, jer je juniorska ekipa dijelom bila sastavljena od kadeta, što istovremeno daje naslutiti da u sljedećim godinama učestvovanje Slobode u prvoj ligi ne bi trebalo doći u pitanje.
Kakav je to uspjeh najbolje će opisati konačna tablica lige: tri kluba iz Zagreba, po jedan iz Rijeke i Zadra i onda, uza svo dužno poštovanje, klub iz Mihovljana! (B. Bunjac)

Ivica Mihoci najbolji u Gardinovcu

U Gardinovcu je u novootvorenoj klupskoj prostoriji u Domu kulture održan šahovski turnir na kojem su sudjelovali članovi ŠK “Gardinovec” i ŠK “Goričan”. Riječ je o dva donjomeđimurska kluba koji njeguju prijateljske odnose i održavaju zajedničke treninge.
Delegaciju Šahovskog kluba “Goričan” prevodio je predsjednik Ivan Golenja koji je domaćinima uručio program za organizaciju i suđenje šahovskih natjecanja, dok je domaćin, predsjednik Vlado Vlahek gostima uručio priznanje za promicanje šaha i prijateljskih odnosa. Između dva navedena kluba dogovorena je daljnja zajednička suradnja na budućim projektima. Nakon službenog dijela uslijedilo je odigravanje brzopoteznog turnira po Švicarskom sustavu u šest kola uz tempo igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju, na kojem je snage odmjerilo 16. igrača. Sudački tim činili su županijski sudac Ivica Mihoci iz Goričana i klupski sudac Vlado Vlahek iz Gardinovca.
Konačan poredak: Ivica Mihoci 4,5; Marko Hrgar, Ivan Žganec, Dragutin Paler i Josip Kovačić 4; Božidar Černov, Pavao Lovrenčak i Vlado Vlahek 3,5; Stjepan Vadlja, Josip Strahija i Stjepan Dominik 3; Stjepan Paler 2,5; Ivan Golenja 2; Matija Jakšić i Damir Jakšić 1,5; Andrija Romačuk 0,5 boda.
Nakon turnira druženje je nastavljeno uz zakusku i odigravanje „cugera“ po Švicarskom sustavu u devet kola uz tempo igre od 5 minuta po igraču za cijelu partiju. Konačni poredak „cugera“: Ivica Mihoci 9; Pavao Lovrenčak 7; Stjepan Paler, Ivan Žganec i Stjepan Vadlja 6; Marko Hrgar, Josip Strahija i Božidar Černov 5; Dragutin Paler i Josip Kovačić 4; Stjepan Dominik i Ivan Golenja 3,5; Damir Jakšić i Vlado Vlahek 3; Dino Kanižaj 2 i Matija Jakšić 1 bod.
Nova rejting lista
Objavljene su međunarodna i nacionalna rejting lista. Vodeći aktivni šahist iz Međimurja je i dalje FM Saša Vidović, član ŠK Stridon, koji sa ELO rejtingom 2371 zauzima 60. mjesto u Hrvatskoj. Slijede 75. Mladen Trbojević (Stridon) 2327, 172. Miroslav Nagrajsalović (Strahoninec) 2225, 226. David Horvat (Stridon) 2195, 251. Vladimir Lovrenčić (Međimurje) 2175, 254. Velimir Slamar (Sloboda) 2171, 271. Ivan Novak (Miklavec) 2161, 319. Tihomir Željeznjak (Strahoninec) 2134 itd. Neki igrači dobro su iskoristili organizaciju turnira „Damir Mavrin“ i rejtingiranje Kupa Međimurja da se konačno pojave na međunarodnoj (ELO) rejting listi, dok su drugi ostvarili i značajni napredak u kratkom roku. Primjerice mladi Matija Jančikić (Sloboda) napredovao je više od 100 ELO bodova, Zdravko Forštnarić (Goran) za 40, dok se Antonio Sermek (Miklavec) pojavio na listi sa rejtingom od čak 2111 bodova. I na nacionalnoj listi više igrača osvojilo je nove bodove i kategorije, pa razlozi za zadovoljstvo u klubovima očito neće izostati. Već do kraja proljeća mogu se očekivati nove bitnije promjene u rejtingu jer sljedećih mjeseci slijede daljnja bogata šahovska događanja.
Branimir Bunjac

Izvor: 3023