Sport 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ŠAH: Jurica Srbiš prvak države

Od 25. srpnja do 1. kolovoza se u Svetom Martinu na Muri održavalo 23. po redu juniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu. Nakon više pokušaja, uz veliki angažman županijskog saveza, Međimurje je konačno imalo mogućnost i čast biti domaćin jednog natjecanja na državnoj razini. Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri skupine, a igrao se turnir po švicarskom sustavu u 9 kola s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Izuzetak su bile juniorke od 19 godina koje su odigrale Berger turnir. Sudili su Siniša Režek i Saša Stanković, a prvenstvo se rejtingiralo za nacionalnu i međunarodnu rejting listu.

U najjačoj skupini, juniora do 19 godina, nastupilo je 19 igrača, a prvak je postao Jurica Srbiš, član ŠK Sloboda Mihovljan. Prvo mjesto Srbiša nije iznenađenje jer je bio i postavljen za prvog nositelja, ali je za svaku pohvalu njegovo kontinuirano napredovanje i velika psihička stabilnost. Iako je u drugom kolu doživio poraz od Tonija Petrušića, pa u trećem remizirao s Matejom Blažekom, to ga ipak nije omelo da na kraju postane prvak. Do kraja prvenstva zabilježio je pet pobjeda i jedan remi za konačni učinak od sedam bodova.

U istoj konkurenciji kod juniorki Tajana Turk iz Donjeg Zebanca osvojila je 2. mjesto. Natjecanje je završila bez poraza, uz osvajanje novih 10 ELO bodova. Skupina juniora do 17 godina bila je najbrojnija i imala je 39 natjecatelja, od kojih čak 13 iz klubova u Međimurju. Najbolje je prošao Bruno Makovec (Sloboda) koji je zauzeo solidno 7. mjesto s 5,5 bodova. Šteta je da je u zadnja dva kola pao u kvaliteti igre, jer je imao potencijal za sam vrh. Veliki uspjeh ostvario je David Lesar (Stridon), velika nada međimurskog šaha, koji se polako vraća u vrhunsku formu. Osvojio je 8. mjesto, odmah iza Makovca i popravio svoj ELO rejting za čak 56 bodova. Poredak ostalih: 14. Juraj Toplak (Sloboda), 15. Matija Zadravec (Gornji Mihaljevec), 16. Matija Jančikić (Sloboda) 5, 24. David Škrobar (Sloboda) 4,5, 29. Marin Zadravec (Gornji Mihaljevec), 30. Benjamin Kanižaj (Gardinovec), 32. Mateo Stanković (Stridon) 3,5, 34. David Karlovčec (Sloboda) 3, 36. Filip Vinković (Sloboda) 2,5, 37. Dino Kanižaj (Gardinovec) 2,5, 38. Fran Heric (Stridon) 1.

Juniorki do 17 godina nastupilo je ukupno sedamnaest. Elena Stanković (Stridon) bila je 13. s 4,5 osvojena boda, Martina Heric (Stridon) 16. s dva boda. Najbolji šahisti i šahistice stekli su pravo nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima sljedeće godine. 

Nova uzbuđenja za mlade šahiste u Svetome Martinu se nastavljaju vrlo brzo, jer već 15. kolovoza počinje Treće otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Međimurske županije.

Branimir Bunjac

Izvor: 3094