Sport 25.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Kup / 30 godina Slobode Mihovljan

U nedjelju je u Murskom Središću u pansionu „Ilonka“ održano 4. kolo Kupa Međimurja za 2013. godinu. Sudio je državni sudac Stjepan Novak. Vodeći Pretetinec pomalo neočekivano je izgubio od ŠD Međimurja, očito zbog izostanka Matije Sršana. Tako se situacija na vrhu tablice zakomplicirala, a sve oči bile su uprte na zadnji meč dana Miklavec-Sloboda, koji je bio iznimno uzbudljiv. Nakon što Velimir Slamar nije uspio slomiti otpor sve boljega Antonija Sermeka, na trenutak se činilo da će susret završiti miroljubivo. Ali, Darko Šardi je na poticaj svojih suigrača odlučio riskirati i odbio je ponuđeni remi, pa je u završnici u vremenskom tjesnacu napravio niz sitnih grešaka koje su ga na kraju koštale cijeloga boda! Tako je Miklavec „ni kriv ni dužan“ izbio na prvo mjesto u poretku, iako se ne može poreći da je to i zaslužio. Tako dugo dok Ivan Novak na prvoj ploči igra u vrhunskoj formi dotle nijedna ekipa protiv Miklavca neće moći računati na sigurne bodove. Pad Pretetinca i Slobode dobro su iskoristili Strahoninec i Goran Lopatinec koji su se novim vrijednim pobjedama protiv Gornjega Mihaljevca II odnosno Stridona II ponovno uključili u borbu za sam vrh. Ne treba zaboraviti ni na Gornji Mihaljevec koji je glatkom pobjedom protiv Stridona III pokazao da na njega još treba itekako računati. Mursko Središće iskoristilo je prednost domaćeg terena za rutinsku pobjedu protiv Gornjega Mihaljevca III, a Strahoninec II uspio je napraviti malo iznenađenje pobjedom u susretu s Gardinovcem. Sloboda II pobijedila je kombinirani sastav Nedelišća, a Dinamo Palovec i Nikola Zrinski odigrali su očekivani remi.
REZULTATI: Međimurje - Pretetinec 3:1, Miklavec - Sloboda 2,5:1,5, Stridon II - Goran 1,5:2,5, Strahoninec - Gornji Mihaljevec II 3,5:0,5, Gornji Mihaljevec - Stridon III 4:0, Dinamo - Nikola Zrinski 2:2, Gornji Mihaljevec II - Mursko Središće 1:3, Strahoninec II - Gardinovec 2,5:1,5, Sloboda II - Nedelišće 2,5:1,5, Sloboda III je bila slobodna.
Poredak nakon 4. kola: 1. Miklavec i Međimurje 7, Strahoninec, Pretetinec, Goran 6, Gornji Mihaljevec i Sloboda 5, Dinamo, Stridon II, Mursko Središće, Strahoninec II 4, Gornji Mihaljevec II, Nikola Zrinski, Sloboda II, Stridon III 3, Gardinovec, Gornji Mihaljevec III, Nedelišće, Sloboda III 1.
• 5. kolo igra se u nedjelju u 9 sati u novom društvenom domu u Strahonincu, a sastaju se Goran - Međimurje, Pretetinec - Miklavec, Gornji Mihaljevec - Strahoninec, Sloboda - Stridon II, Mursko Središće - Palovec, Nikola Zrinski - Strahoninec II, Gornji Mihaljevec II - Sloboda II, Gardinovec - Stridon III, Sloboda III - Gornji Mihaljevec III, slobodna je ekipa Nedelišća.
Prva osnovna na državnom finalu!
Nakon što su 5. prosinca 2012. učenici šahisti I. OŠ Čakovec osvojili prvo mjesto na Županijskom natjecanju u šahu u Štrigovi, stekli su pravo nastupa na poluzavršnom prvenstvu Sjeverno-zapadne regije koje je održano 14. veljače Virovitičko-podravskoj županiji u Gradini. Za Školsko sportsko društvo PRVA iz I. OŠ Čakovec pod vodstvom učitelja Borisa Jeđuda nastupili su i osvojili prvo mjesto sljedeći učenici: Ana Percač (8.c.), Bruno Makovec (8.c.), Lukas Novak (8.d.), Dominik Vrbanec (6.b.) i Viktor Bajsić (6.d.). Osvojivši prvo mjesto šahovska ekipa I. OŠ Čakovec plasirala se na završno državno prvenstvo koje bi se trebalo održati u Poreču krajem svibnja. Nakon niza godina natjecanja po novom sustavu jedna ŠŠK iz Međimurja konačno je osigurao nastup na državnom finalu. Osim što će zastupati Međimursku županiju mladi šahisti su osvojenim prvim mjestom na poludržavnom natjecanju u Gradini postali i predstavnici cijele regije, stoga im zaželimo sreću.
Branimir Bunjac

30 GODINA ŠK "SLOBODA" MIHOVLJAN

U petak 22. veljače u Društvenom domu u Mihovljanu održana je svečana godišnja skupština Šahovskog kluba Sloboda Mihovljan kojom prilikom je obilježen i vrijedan jubilej - 30. godišnjice postojanja. Skupštini su nazočili brojni članovi i simpatizeri kluba, kao i predstavnici tijela lokalne uprave, sportskih udruga i šahovskih klubova. Treba izdvojiti prisustvo gradonačelnika grada Čakovca Branka Šalamona, pročelnika Stjepana Kovača, predsjednika Mjesnoga odbora Mihovljan Franje Patafte, dopredsjednika Šahovskog saveza Međimurske županije Emila Novaka i tajnika Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije Saše Fegeša.
Na samom početku minutom šutnje iskazana je počast za preminule članove kluba Ivu Zoričića, Pavla Glada i Franju Radeka. Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik Franjo Jančikić. Podsjetio je na osnivanje kluba 27. veljače 1983. i rad svojeg prethodnika i doživotnog počasnog predsjednika Ivana Vidovića. Klub je sudjelovao na brojnim momčadskim i kup natjecanjima, kao i pojedinačnim turnirima. Postignuti su vrijedni rezultati, a prijelomni trenutak u radu kluba dogodio se 2000. godine kada je klub osnovao vlastitu šahovsku školu za mlade. Od tada šahisti Mihovljana nastupaju u seniorskim, juniorskim i kadetskim ligama, a novi pehari stižu svake godine. Danas seniori igraju u trećoj ligi, a juniori i kadeti u prvoj hrvatskoj ligi! Na taj način Sloboda Mihovljan je postala jedan od ponajboljih šahovskih klubova u Međimurju s jasnom perspektivom da u budućnosti preraste u jedan od boljih klubova u široj regiji. Klub je 2008. dobio i reprezentativne prostorije za rad kluba, čime je dodatno osnažena logistika. Osim toga, i financijska sredstva su povećana, a klub je financijsko poslovanje za 2012. završio pozitivno. Nakon prihvaćenog izvješća predsjednika o radu kluba, svoje izvješće su podnijeli i blagajnik Dragan Mrla i članovi Nadzornog odbora.
Kako je ova skupština ujedno bila i izborna razriješeno je staro predsjedništvo, a potom je izabrano novo. U novi izvršni odbor izabrani su Franjo Jančkić, predsjednik, Stjepan Kerovec, dopredsjednik, Darko Močnik dopredsjednik, Velimi Slamar, Dragan Mrla, blagajnik, Milivoj Bedić, Darko Šardi, tajnik, Mihail Mihajlov i Josip Dokleja. U Nadzorni odbor izabrani su August Labazan, predsjednik, Dražen Makovec i Josip Tkalčec. U Stegovni sud (koji u 30 godina još nije dobio nijednu prijavu!) birani su Ivan Vidović, predsjednik, Josip Dokleja i Nikola Žišković.
Uslijedio je protokol dodjele priznanja najuspješnijim pojedincima kluba. Za 30 djelovanja u klubu staklene plakete dobili su Ivan Vidović, August Labazan i Josip Tkalčec, dok je Nikola Žišković dobio diplomu za 10 godina članstva u klubu. Na godišnjem prvenstvu kluba pobjednici su bili Juraj Toplak, Velimir Slamar i Bruno Makovec. Dodijeljena su priznanja kadetima za 3. mjesto u A kadetskoj ligi i igračima za 3. mjesto u Kupu 2012. Najuspješniji igrači dobili su pehare: David Škrobar, najuspješniji kadet, Bruno Makovec, najuspješniji junior, Matija Jančikić, najuspješniji igrač u 4. ligi i Radoslav Jerbić, najuspješniji igrač u 3. ligi. Posebno priznanje u staklu dobio je Velimir Slamar za osobni doprinos u izvanrednim rezultatima kadeta i juniora. Poželimo šahovskom klubu Sloboda iz Mihovljana jednako uspješnih sljedećih 30 godina rada!
B. Bunjac

Izvor: 3018