Sport 16.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Lisenko u Međimurju

U organizaciji šahovskih klubova „Sloboda“ Mihovljan, „Gornji Mihaljevec“ i „Miklavec“ u Međimurju je desetak dana boravio međunarodni majstor i šahovski profesor Aleksandar Lisenko, koji je održao više predavanja za šahiste, osobito mlade.
Profesor Lisenko je čovjek kojeg u svijetu već odavno prepoznaju kao vrhunskog šahovskog pedagoga, ali i vrlo jakog igrača. Jedan je od rijetkih, koji je u Moskvi završio Šahovski fakultet, a to je moguće samo ako je polaznik već ranije završio neki drugi fakultet i ako ima titulu najmanje međunarodnog majstora. Aleksandar Lisenko upisao je Šahovski fakultet nakon što je završio ekonomiju. Cijenjeni gost iz Jekaterinburga u Rusiji neumorno je putovao diljem svijeta stvarajući kvalitetne igrače, a bio je dugogodišnji izbornik Japana i u tom svojstvu je sudjelovao na sedam šahovskih Olimpijada. Osim u Japanu, Lisenko često boravi u Indiji i drugim državama, ali i u Hrvatskoj, tako da je hrvatski jezik vrlo dobro svladao. Od igračkih uspjeha treba istaknuti službeni remi Lisenka sa svjetskim prvakom Anatolijem Karpovom i pobjedu nad vrlo jakim Gatom Kamskim. U Hrvatskoj je Lisenko također pobjeđivao najjače, poput Krunoslava Hulaka, a i danas iako u dobi veterana nastupa za ekipu Siska. Trenirao je gotovo sve današnje hrvatske reprezentativce, poput Ivana Šarića, Ante Brkića ili Hrvoja Stevića, čiju igru posebno hvali. Da ovaj čovjek živi za šah, ilustrira i činjenica da mu je supruga velemajstorica u šahu i također vrhunska trenerica koja, međutim, radi samo u Rusiji.
U Međimurju je Aleksandar Lisenko u pravilu radio 6 sati dnevno najčešće s kadetima do 15 godina, a povremeno bi radio i individualno s nekim jačim igračem iz seniorske konkurencije. Djeca su uživala gledati i naučiti što je efikasno rješenje protiv Francuske obrane, kako lovac pobjeđuje skakača, a kako skakač lovca, pa do toga kako u izgubljenoj poziciji sam sebi dati pat. Zadavao je probleme za rješavanje, ali ponekad i takve koje ni čudesni šahovski programi kao što je Fritz nisu u stanju riješiti. Svaki dan je predstavljao studije partija s određenom temom npr. prevencija, izmjena ili dominacija s potpunim razumijevanjem pozicija i autoritetom koji jedan profesor može imati.
Osim toga, profesor Lisenko mogao je detaljno usporediti snagu šahista iz Međimurja s mnogim hrvatskim i svjetskim šahovskim centrima, te dati upute i voditeljima i roditeljima za poboljšanje rada.
Na kraju, Aleksandar Lisenko ljubazno se odazvao pozivu šahista Miklavca da odigra simultanku u kavani „Cobra“ u Podturnu na dvadeset i dvije ploče. Konačni rezultat bio je 14:8 za majstora, a jedina dva poraza doživio je od Dragutina Palera (ŠK Miklavec) i Franje Jančikića (ŠK Sloboda), Posebno je pohvalio igru Mihaela Vurušića (ŠK Gardinovec) za kojega je ustvrdio da ga je „jedini“ nadigrao, iako ga nije pobijedio. Profesor Lisenko bio je oduševljen Međimurjem, dočekom, smještajem i ljudima, i rekao je da mu je ovo jedno od ljepših gostovanja uopće do sada i da će se svakako vratiti ako ga opet pozovemo.
Branimir Bunjac

ŠD "MEĐIMURJE"

Jubilarna godina

U srijedu 9. siječnja održan je prvi sastanak Izvršnog odbora Šahovskog društva “Međimurje” Čakovec u ovoj godini. Sastanak je vodio tajnik društva Krešimir Ivanek. Od članova bili su nazočni Dražen Berkopić predsjednik, Zvonko Horvatić blagajnik, Vladimir Lovrenčić kapetan ekipe, Stjepan Ovčar i Vladimir Turk. Zbog važnosti dnevnog reda bili su nazočni i pojedini igrači.
Registraciju društva i članova potrebno je obnoviti u razdoblju od 1. siječnja do 15. veljače, s prijavom na Hrvatski šahovski savez u Zagrebu. Propisane su kotizacije i članarine za sve klubove i uzraste, zatim za prijelaze igrača iz kluba u klub, registrirati turnire po raznim sustavima u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, rejtingiranje igrača itd. Posebno je donijeti pravilnik o registraciji sudaca. Napravljen je i raspis za ovogodišnji Kup Međimurja, koji će se igrati nedjeljama, s početkom 3. veljače do 10. ožujka, ukupno 6 kola.
Nakon provedene rasprave o natječaju o dodjeli priznanja “Franjo Punčec” Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurja, donijet je zaključak da se priznanje za životno djelo dodjeli Vladimiru Turku, koji je više desetljeća bio šahovski izvjestitelj na našem području, te je cijeli svoj životni vijek bio aktivan igrač, a u jednom trenutnku i predsjednik saveza.
Za sada nisu definirani memorijalni turniri (dr. S. Petrović, M. Sredanović). Društvo ove godine slavi 80. obljetnicu svog postojanja, a to će biti centralni šahovski događaj. Program još nije određen. Vezano za tu točku, na sastanku je bila žučna rasprava, jer za ovakvu proslavu treba osigurati dovoljna sredstva, pronaći sponzore, odrediti pokrovitelje, organizirati jedan jaki turnir i slično.
I na kraju su svi nazočni bili suglasni da se ŠD “Međimurje” iz Čakovca uvrsti u prvenstveno natjecanje u Hrvatskoj III. ligi za ovu godinu. Još treba dodati da će Škola šaha i dalje raditi na II. osnovnoj školi na Jugu, svakog četvrtka poslije podne, a koju vodi poznati šahovski djelatnik dr. Stjepan Ovčar, s pomoćnikom Antunom Miholčekom. (V. Turk)

Izvor: 3012