Sport 03.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Matija Sršan pobjednik turnira

U organizaciji šahovskog kluba “Nikola Zrinski” iz Gornjeg Kuršanca 1. prosinca je održan četvrti memorijalni šahovski turnir “Nikola Zrinski”. Ovaj šahovski događaj se organizira povodom obilježavanja sjećanja na hrvatskog bana, vojskovođu i pjesnika Nikolu Zrinskog prema kojem i klub nosi naziv. Turnir je odigran u prostorima šahovskog kluba “Nikola Zrinski”, a nastupila su ukupno 24 igrača iz četiri kluba: “Metalac” Ladanje Donje, Pretetinec, Nedelišće i ekipe domaćina. Igralo se po švicarskom sustavu u sedam kola uz tempo igre od 10 minuta po igraču.
Pobjednik turnira premoćno je postao Matija Sršan, junior iz Pretetinca, koji je dobio svih sedam partija. Na drugo mjesto plasirao se Neven Ferenčak iz kluba “Nikola Zrinski” s 5 bodova, a treće mjesto zauzeo je Ivica Hergotić iz Pretetinca također s 5 bodova. Poredak ostalih sudionika: 4. Slađan Srnec (5), 5. Rifat Trpeza (5), 6. Vinko Cerjan (4), 7. Ivan Marciuš (4), 8. Đuro Funduk (4), 9. Emil Novak (4), 10. Ivan Kukolić (4), 11. Predrag Peharda (3,5), 12. Rudolf Buder (3,5), 13. Stjepan Kukolić (3,5), 14. Stjepan Delija (3), 15. Branimir Hudoletnjak (3), 16. Josip Lončarić (3), 17. Ivan Logožar (3), 18. Ivan Milinović (2,5), 19. Božidar Hajec (2,5), 20. Željko Trojok (2), 21. Stjepan Novak (2), 22. Nenad Krnjak (2), 23. Bojan Gašparec (2) i 24. Luka Gašparec (1,5).
Za odličnu organizaciju natjecanja zaslužni su Stjepan Delija i Tomica Kovač. Sudio je Emil Novak.
Branimir Bunjac

Natjecanje
osnovnih škola
Savez školskih sportskih društava Međimurske županije organizira u srijedu, 5. prosinca u Štrigovi natjecanje osnovnih škola. Prema predprijavama očekuje se nastup osam muških i tri ženske ekipe. Ekipu čine četiri igrača i najviše jedna rezerva koji se mijenjaju prema prijavljenom osnovnom sastavu. Igrat će se tempom 15 minuta uz dodatak 15 sekundi po potezu. Najbolje ekipe plasirat će se na državnu poluzavršnicu 15. veljače. Na ovom natjecanju nastupit će više renomiranih kadeta pa se očekuje dobra igra. Kao motiv mogu poslužiti i uspjesi prošlih generacija koje su imale zapažene nastupe ne samo na poluzavršnici, već i na državnom finalu. Šteta je jedino što natjecanje nije masovnije na čemu bi trebalo idućih godina ozbiljnije poraditi.

ŠD “MEĐIMURJE”
Susret s
mađarskim
šahistima
U Čakovcu će se u subotu 8. prosinca odigrati uzvratni šahovski meč s mađarskim šahistima iz Szigetvara. Prvi meč čakovečki šahisti su igrali u Szigetvaru prije 3 mjeseca, gdje su u dvokružnom sustavu na osam ploča postigli pobjedu od 10:6. Meč je odigran u sklopu tradicionalne proslave i sjećanja na veliku bitku 1566. godine između turskih i europskih vojski. Poznato je da je tada poginuo naš slavni ban Nikola Zrinski u bici protiv turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.
Uzvratni meč će se igrati na čakovečkim bazenima, s početkom u 10 sati.
Organizator ovog susreta je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, koji je ujedno i potpredsjednik Šahovskog društva “Međimurja” Čakovec. Nakon meča mađarski šahisti posjetit će i Stari grad Zrinski, te upoznati i ostale znamenitosti grada Čakovca. Treba podsjetiti da je prije Domovinskog rata Čakovec imao tradicionalne susrete s mađarskim gradom Zalaegerszegom, a sada će nastaviti takvu suradnju sa Szigetvarom. Time se učvršćuju dobrosusjedski i međudržavni susreti.
► Tradicionalni memorijalni turnir “Dr. Slavko Petrović” bit će održan u siječnju 2013. godine. Također sljedeće godine održat će se i 80. obljetnica osnivanja šahovskog kluba u Čakovcu (1933.). (V. Turk)

Vijesti
• DRUŽENJE U MIHOVLJANU - Šahovski klub “Sloboda” Mihovljan i ove je godine organizirao domjenak i druženje za svoje članove. Tom prigodom je upriličen brzopotezni turnir na 5 min. gdje su se iskazali mladi šahisti i buduće šahovske nade iz kluba. Poredak nakon odigranog turnira: 1. Bruno Makovec 5, 2. Jože Vučko 5, 3. Darko Šardi 5, 4. Mihail Mihajlov 4,5, 5. Krešo Toplek 4,5, 6. Darko Močnik 2,5, 7. Matija Jančikić 1,5, 8. Davor Škrobar 0 bodova.
• MIHOVLJANČANI U MAĐARSKOJ - Podružnica umirovljenika Mihovljana gostovala je u Csesztregu (Mađarska), gdje su šahisti odigrali prijateljski susret s prijateljima Slovencima iz Kobilja. Rezultati: Mihovljan - Kobilje 2:2, Pankas - Čestrek 4:0, Kobilje - Pankas 2,5:1,5, Čestrek - Mihovljan 1:3, Pankas - Mihovljan 0:4, Kobilje - Čestrek 2:2. Poredak: 1. Mihovljan 5, 2. Kobilje 4, 3. Pankas 2, 4. Čestrek 1 bod. Za Mihovljan su igrali Mihajlov, Vidović, Šimunić i Dokleja (vođa puta gđa Đurđa). (mm)

Izvor: 3006