Sport 17.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ŠAH: Međimurje nije uspjelo!

15. MEMORIJAL
“DR. SLAVKO PETROVIĆ”
Pobijedio Krištović, Saša Vidović treći
Šahovsko društvo “Međimurje” Čakovec organizirao je 15. tradicionalni šahovski brzopotezni (‘cuger’) turnir na uspomenu na svog člana, ponajboljeg šahista u povijesti Međimurja do sada, dr. Slavka Petrovića, šahovskog majstora. Turnir je odigran u prostorijama Elektre Čakovec, švicarskim sustavom u 9 kola, 10 minuta po igraču prema pravilima brzopoteznog šaha, FIDE varijanta. Predsjednik Organizacijskog odbora bio je Dražen Berkopić, a turniru je nazočila i supruga pokojnog Slavka dr. Azra Petrović-Kovačić, koja sada živi u Zagrebu, gdje je i pokopan dr. Petrović. Turnir je okupio 32 učesnika iz 13 klubova, najviše iz naše županije.
Prvo mjesto osvojio je FIDE majstor Marijan Krištović, član ŠD “Sisak”, s 8 bodova iz 9 partija, drugi je bio međunarodni majstor Branko Rogulj iz Zagreba, član ŠK “Goran” iz Bibinja sa 7,5 bodova, a treći FIDE majstor Saša Vidović iz Strahoninca, član štrigovskog “Stridona”, sa 7,5 bodova. Iza njih plasirali su se Tihomir Car (Varaždin), Damir Jaklin (G. Mihaljevec), Tihomir Želežnjak (Strahoninec), Tugomir Orak i Ratko Novak (Varaždin) itd.
Pobjedniku je uručen prijelazni pehar, a prva šestorica dobila su i novčane nagrade. Sudili su županijski suci dr. Stjepan Ovčar i Saša Stanković. Nakon turnira za sudionike je priređen domjenak.

KVALIFIKACIJE ZA
2. HRVATSKU LIGU
Međimurje nije uspjelo!
U Čakovcu je u nedjelju odigran uzvratni kvalifikacijski meč za ulazak u II. hrvatsku šahovsku ligu-Centar B, između šahista čakovečkog “Međimurja” i koprivničke “Podravke”, kao prvaka III. hrvatskih liga sjever i istok. Prvi meč odigran je nedjelju ranije u Koprivnici, gdje su pobijedili Čakovčani s 4:2. Ovaj put pobjeda je pripala gostima istim rezultatom - 4:2. Meč u Čakovcu (u restoranu “Kristal”) igran je na šest ploča, vrijeme igranja bilo je 90 minuta + 30 sekundi za svaki potez u partiji.
Pojedinačni rezultati: 1. Borivoj Muškinja - Hrvoje Matijević remi, 2. Vladimir Lovrenčić - Mladen Vrban 0:1, 3. Alberto Maltar - Zvonko Petrović remi, 4. Dalibor Štorga - Pavao Keglević 0:1, 5. Miodrag Gakić - Matija Ostović remi, 6. Neven Jelić - Petar Frčko remi.
Iako je ukupni rezultat poravnat na 6:6, odlučio je skor partija na prve dvije ploče, a prema kriteriju. Više sportske sreće imali su Koprivničani, ali treba dodati da su šahisti Čakovca forsirali na 4. i 5. ploči gdje su objektivno imali dobivene pozicije. Na taj način čakovečki šahisti ostaju u III. hrvatskoj ligi i sljedeće sezone. Meč je sudio državni sudac Roland Tomašić iz Čakovca.

IV. HRVATSKA LIGA
Prvak Miklavec
U nedjelju (14.11.) je odigrano posljednje 9. kolo u IV. hrvatskoj ligi-Centar B sjever za ovu godinu. Postignuti su sljedeći rezultati: Goran (Lopatinec) - Nikola Zrinski (G. Kuršanec) 3,5:2,5, G. Mihaljevec - Gardinovec 5,5:0,5, Miklavec - Dinamo (Palovec) 5:1, Metalac (Ladanje Donje) - Sloboda II (Mihovljan) 4,5:1,5, slobodan je bio Bartolovec.
KONAČNI POREDAK: 1. Miklavec 14 (33,5), 2. Goran 14 (31), 3. Gornji Mihaljevec 12 (30,5), 4. Nikola Zrinski 8 (25,5), 5. Metalac 8 (23), 6. Dinamo 7 (22,5), 7. Bartolovec 4 (21), 8. Sloboda II 2 (15), 9. Gardinovec 2 (14).
U višu, III. hrvatsku ligu plasirale su se ekipe Miklavca i Gorana iz Lopatinca, dok su iz trećih liga ispali i igrat će u ovoj, ekipe Nedelišća i Novog Marofa. (V. Turk)

Izvor: 2899