Sport 28.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

ŠAH: Međimurje - regionalni šahovski lider

Već duže vrijeme u Međimurju se pojačavaju šahovske aktivnosti, a osobito otkada su prije dvije godine izabrani novi predsjednik i izvršni odbor Šahovskog saveza Međimurske županije. Klubovi su sve jači, a to se prije svega ogleda u prelascima u prvoligaški rang natjecanja. Stridonu iz Štrigove to je pošlo za rukom u seniorskoj konkurenciji, Slobodi iz Mihovljana u kadetskoj i juniorskoj. Za očekivati je prelazak nekih klubova u drugu ligu već ove sezone. Klubovi dobivaju sve bolje uvjete za rad, a nove prostorije konačno je dobio i Savez. Postoje ozbiljni pokušaji da se više pokrene i ženski šah.
Već drugu godinu zaredom, i osnovne škole iz Međimurja sudjeluju na državnim finalima na školskom natjecanju, a ove godine to je uspjelo i muškoj i ženskoj ekipi istovremeno. Profesionalni klubovi povezuju se sa školskim športskim društvima te je tako svake godine sve više djece uključeno u šahovske škole, a natjecanja su sve posjećenija. Savez je organizirao šahovski tečaj za nastavnike, a ima namjeru to činiti i dalje.
U finalu državnog kupa Međimurje se izborilo za dva predstavnika, a u županiji u kupu sudjeluje više od 20 ekipa u natjecanju koje se provodi šest tjedana. Kada se to usporedi s nekim susjednim županijama u kojima četiri ekipe nastupe u jednome danu da bi se dobio pobjednik kupa, onda je razlika više nego očita. Osim toga, organizirani su i pojedinačni turniri, stari i novi, a ističu se višednevni turniri „Damir Mavrin“ i otvoreno kadetsko prvenstvo u Svetom Martinu na Muri. Sve se odvija besprijekorno, pa je Međimurje ove godine po prvi put dobilo organizaciju državnog prvenstva za juniore. Suci rade sve intenzivnije. Uvedeni su novi suci, iskusniji napreduju u znanju i formalnom statusu. Mnogi su stekli međunarodne licence, a neki već sude i na državnoj razini.
Osjeća se da je u Međimurju „živo“, da se „nešto događa“, da se radi pošteno, bez nepotrebnih uplitanja izvan struke, pa u međimurske klubove danas nastoje doći i mnogi igrači izvan županije. Štoviše, čak i izvan Hrvatske. Iz dana u dan šah ovdje postaje sve renomiraniji sport i društvena aktivnost i može se zaključiti da se polako vraća na dane „stare slave“. Prostora za poboljšanje, naravno, još uvijek ima puno. Mnoge općine i gradovi imaju tradiciju (npr. Šenkovec, Goričan), ali se ne uspijevaju izdignuti do razina na kojima su nekada bili. Drugi bi mogli započeti s radom, ali još „oklijevaju“ iz raznih razloga. Vjerujemo da će se pronaći načini da šah i u tim sredinama zaživi uz uobičajenu organizaciju. Čini se da Međimurje preuzima ulogu regionalnoga lidera u šahu i u tom smislu bi to trebao biti dodatni poticaj za nastavak i proširenje rada svima.
Branimir Bunjac

U PETAK U
STRAHONINCU
Svečana skupština
Saveza
Povodom obilježavanja 80 godina organiziranog igranja šaha u Međimurju i 35 godina Šahovskog saveza Međimurske županije, u petak, u 18 sati u društvenom domu u Strahonincu bit će održana svečana skupština. Tom prilikom moći će se čuti podaci o povijesti šaha u Hrvatskoj i Međimurju, a središnji događaj skupštine bit će dodjela priznanja povodom 35 godina Saveza.
Svaki laureat predstavit će se kratkim životopisom. Predviđene su i glazbene točke, kao i prigodan domjenak nakon skupštine. (bb)

Izvor: 3074