Sport 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ŠAH: Mnogo aktivnosti u samo 100 dana

Početkom ožujka izabrano je novo vodstvo Šahovskog saveza Međimurske županije na čelu s predsjednikom Rolandom Tomašićem, koji je na tom mjestu zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Stjepana Novaka iz Murskog Središća. Tomašić je priznati šahovski djelatnik, igrač i sudac, s jakim šahovskim vezama u i izvan Međimurja, pa je njegov izbor bio potpuno logično rješenje. Prema prijedlozima novog predsjednika izabrana su i ostala tijela saveza sa zadatkom da njihovi članovi budu aktivni, a ne kao što je slučaj bio do sada, da su se neka tijela tek povremeno ili čak nikad sastajala. Odmah po ustrojavanju tijela saveza, pristupilo se i novim načinima rada, kako se i očekuje od onih koji dobijaju mandat da pokrenu određene promjene.
Sređena je dokumentacija u suradnji s Uredom državne uprave, a sve je učinjeno transparentno. Izrađeni su i pravilnici o radu, među kojima je osobito značajan Pravilnik o bodovanju kluba nosioca kvalitete. Potom se pristupilo i prvim konkretnim potezima među kojima treba izdvojiti izradu godišnjeg kalendara natjecanja. Sada se do godinu dana unaprijed znaju točni datumi igranja, a osobita je novost uvođenje veteranskog i ženskog prvenstva Međimurja, koja su predviđena za drugu polovicu kolovoza. Osim toga, savez 8. srpnja organizira i brzopotezno prvenstvo Međimurja, a početkom listopada i kadetski open turnir. Sve pojedinosti o natjecanjima mogu se pratiti na novoj i redovito ažuriranoj internet stranici saveza www.sah-medjimurje.com.
Veliki iskorak učinjen je i dogovorom o dobijanju prostorija saveza u sportskom centru „Aton“, koje će se osim za rad saveza, moći koristiti i za školu šaha, seminare i druge aktivnosti. U savezu su se odlučili boriti i za dobijanje državnih natjecanja u Međimurju, a također čim aktivnije utjecati i na rad Hrvatskog šahovskog saveza u cjelini. Stoga je Izvršni odbor donio odluku o podupiranju kandidature Damira Vrhovnika iz Rijeke za novog predsjednika HŠS-a, a očekuje se da će on, ukoliko bude izabran, više pažnje posvetiti Međimurju, gdje je obzirom na hrvatske prilike broj registiranih klubova iznadprosječan. Također je najavljena i bolja suradnja sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Međimurske županije, jer je podrškom Šahovskog saveza i tamo došlo do kadrovskih promjena.
Ukratko rezimirajući, pohvalno je primijetiti kako se u samo „100 dana“ rada može puno toga napraviti ako ima volje i znanja i ako se pravi ljudi nađu na pravom mjestu. Šahovski savez Međimurske županije u kratkom vremenu je stvorio uvjete za normalan rad, a u sljedećem razdoblju trebati će pristupiti najtežim pitanjima - osnivanju novih šahovskih sekcija pri školskim sportskim klubovima, novih šahovskih klubova po općinama i gradovima i poboljšanju materijalnih uvjeta rada. Uspiju li u savezu odgovoriti i na ova, najteža, pitanja tada će se zasigurno 2012. pamtiti kao važna godina u povijesti međimurskog šaha.

Izvor: 2982