Sport 07.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Neizvjesnost sve veća

3. HRVATSKA LIGA

Na rasporedu je bilo 4. kolo u kojem se situacija na vrhu bitno zakomplicirala. Sloboda iz Mihovljana je u derbiju zaustavila vodeće Međimurje nakon velike borbe. Za Slobodu su pobijedili Havaš, Jerbić i Mihajlov, Šardi je remizirao sa Horvatićem, a pobjede gostima donijeli su Lovrenčić i Gakić. Strahoninec je doživio pomalo iznenađujući domaći poraz od Pretetinca koji se brzo oporavio od prošlotjednog poraza u Miklavcu. Takav rasplet išao je na ruku Stridonu II i Miklavcu koji su vrlo dobro odigrali protiv Varaždina II i Mladosti iz Varaždinskih Toplica i pomakli se prema vrhu ljestvice. Mursko Središće pobijedilo je u Gornjemu Mihaljevcu i stavilo domaćine u težak položaj za nastavak natjecanja.
Rezultati 4. kola: Sloboda - ŠD Međimurje 3,5:2,5, Strahoninec - Pretetinec 2,5:3,5, Gornji Mihaljevec - Mursko Središće 2,5:3,5, Stridon II - Varaždin II 4,5:1,5, Mladost - Miklavec 2:4. U 5., posljednjem proljetnome kolu, u nedjelju 19. svibnja, sastaju se Miklavec - Sloboda, Varaždin II - Strahoninec, Mursko Središće - Stridon II, Međimurje - Gornji Mihaljevec, Pretetinec - Mladost. Poredak nakon 4. kola: Međimurje 6, Miklavec, Strahoninec i Sloboda (meč manje) 5, Mladost, Stridon II (meč manje) i Pretetinec 4, Mursko Središće 3, Gornji Mihaljevec 2, Varaždin II bez bodova.

4. LIGA
Vodeći dvojac uspješan
Dinamo Palovec je pružio odličnu igru u Nedelišću i nastavio svoj put prema 3. ligi. Za sada priključak i dalje drži Gardinovec koji je kod kuće slavio protiv Nikole Zrinskog.
Trenutak istine za Gardinovec dogoditi će se u sljedećem kolu kada gostuju u Lopatincu. Ostanu li neporaženi imati će razloga za slavlje. Sloboda II i Gornji Mihaljevec Ii odigrali su neriješno, dok je Metalac pobijedio Marof u susretu za čast.
Rezultati 4. kola: Gardinovec - Nikola Zrinski 4:2, Marof - Metalac 2:4, Nedelišće - Dinamo 1:5, Sloboda II - Gornji Mihaljevec II 3:3, Goran je bio slobodan. U 4. kolu 19. svibnja sastaju se: Dinamo - Sloboda II, Metalac - Nedelišće, Nikola Zrinski - Marof, Goran - Gardinovec, slobodna je ekipa Gornjeg Mihaljevca II. Poredak nakon 4. kola: Dinamo i Gardinovec 7, Gornji Mihaljevec II 5, Sloboda II i Goran 4, Metalac i Nikola Zrinski 2, Nedelišće 1, Marof bez bodova.

KADETSKA A LIGA
Sloboda treća
Završena je kadetska A liga za 2013. godinu. Ove subote igralo se zadnje kolo u Mihovljanu u kojem je Sloboda pobijedila PIK Vrbovec s 3,5:0,5 i zadržala treće mjesto u ukupnom poretku s 13 meč bodova. Svi kadeti Slobode igrali su tijekom lige vrlo dobro, ali ponajviše Bruno Makovec koji je na prvoj ploči sa 7,5 osvojenih bodova pokazao da je jedan od ponajboljih kadeta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Obzirom da još dvije godine ima pravo nastupa među kadetima, ako nastavi ozbiljno raditi uz kvalitetni nadzor Makovec bi mogao stići daleko u svijetu šaha. David Škrobar osvojio je 6 bodova, Matija Jančikić 5,5, a Juraj Toplak 4,5. Sljedeće godine Sloboda više neće igrati u istom sastavu, ali obzirom na igru koju pokazuju mlađi kadeti iz Mihovljana ne treba se bojati da će se pronaći adekvatne zamjene. Gornji Mihaljevec ispao je u B ligu, ali igranje u najjačoj konkurenciji zasigurno je predstavljalo veliko iskustvo za Matiju i Marina Zadravca i Matea i Elenu Stanković. Oni su mladi i još imaju dosta vremena za napredovanje, pa i za povratak u A ligu, možda već sljedeće sezone-tko zna?

Horvat treći u Andrejcima
Nastavljena je ovogodišnja serija konectedenskih turnira. Na rasporedu je bio šesti turnir koji se igrao u Andrejcima u 9 kola s tempom igre 7 minuta uz dodatak 3 sekunde po potezu.
Ukupno je nastupilo 46 igrača, među kojima i tri iz Međimurja. David Horvat, član ŠK Stridon, igrao je vrlo dobro i sa sedam osvojenih bodova zauzeo s treće mjesto.
Odmah do njega plasirao se Mladen Trbojević iz istoimenoga kluba s jednakim učinkom. Darko Šardi iz ŠK Sloboda bio je 21. s 5 bodova. Sljedeći turnir je 19. svibnja u Gornjoj Radgoni.

Izvor: 3028