Sport 11.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Novi kadetski prvaci

U organizaciji Šahovskog saveza Međimurja u prostorijama NK Sloga u Čakovcu je od 5.-7. travnja održano pojedinačno šahovsko kadetsko prvenstvo za 2013. godinu. Suci turnira bili su Vladimir Lovrenčić i Nikola Husajina. Pravo nastupa imali su registrirani igrači, a nastupilo je ukupno njih 28. Svi zajedno odigrali su jedan turnir od 7 kola s tempom igre 30 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu, a kasnije su razvrstani po kategorijama. Na turniru i u kategoriji do 16 godina dominirali su Bruno Makovec i Juraj Toplak, a treće mjesto zauzeo je David Škrobar. U kategoriji do 13 godina najbolji su bili Filip Vinković, Dinko Horvat i Mateo Stanković, do 11 godina Gregor Hederić, Mihael Hergotić i Nino Čurin. Najbolja kadetkinja do 16 godina bila je Laura Majer, a do 13 godina Elena Stanković. Partije na prvenstvu bile su zahtjevne i nitko nije lako osvajao bodove. Kadeti Slobode su očekivano dominirali, ali glavnu atrakciju turnira predstavljao je maleni genijalac Ivor Colev, rođen 2008. godine, koji je na svom prvom natjecanju uspio steći dva boda i postati prvak Međimurja u kategoriji do 9 godina. Bilo bi lijepo da barem dio ovih igrača nastupi i na državnom natjecanju u lipnju, gdje bi zasigurno imali što za pokazati.
KONAČAN POREDAK: 1. Bruno Makovec (Sloboda), 2. Juraj Toplak (Sloboda) po 6,5 bodova, 3. David Škrobar (Sloboda) 5, Matija Zadravec (Gornji Mihaljevec), Filip Vinković (Sloboda), Matija Jančikić (Sloboda), Dino Kanižaj (Stridon) po 4,5 boda, Luka Gašparec (Nedelišće), Dinko Horvat (Miklavec), Mateo Stanković (Stridon), Marin Zadravec (Gornji Mihaljevec), Benjamin Kanižaj (Stridon), Elena Stanković (Stridon) po 4, Laura Majer (Stridon), David Karlovčec (Sloboda), Dominik Vrbanec (Sloboda) po 3,5, Petar Žganec (Miklavec), Mario Hajdarović (Miklavec), Gregor Hederić (Sloboda) po 3, Mihael Hergotić (Stridon), Sven Cerovec (Mikalvec), Luka Posavec (Miklavec) po 2,5, Matija Jalšovec (Nedelišće), Ivor Colev (Stridon), Jure Škoro (Nedelišće) po 2, Viktor Bajsić (Sloboda), Nino Čurin (Gornji Mihaljevec) i David Novak (Gornji Mihaljevec) po 1 bod.
3. HRVATSKA LIGA
Derbi susreti već na startu
Počinje ovogodišnje izdanje Treće šahovske hrvatske lige centar B sjever. Pravo nastupa ima 10 klubova, od čega 8 iz Međimurske županije i 2 iz Varaždinske. Proljetni dio lige od 5 kola igrati će se do 19. svibnja, a ostatak slijedi na jesen. Ova liga prilično je ujednačena, pa svako novo pojačanje odnosno gubitak igrača u sastavu može donijeti važnu prevagu. Tako je teško za očekivati da će Mursko Središće bez Karla Turka ponoviti prošlogodišnji uspjeh, a istovremeno ekipa Varaždina II s povratkom Ivana Vujeca i Ratka Novaka postaje jedan od favorita lige. Ipak, sigurno je da klubovi iz Međimurja neće lako dopustiti da naslov prvaka ode „preko Drave“, pa je vjerojatnije da će glavnu riječ u ligi voditi ekipe koje su se istaknule u ovogodišnjem izdanju kupa. Već prvo kolo u nedjelju moglo bi riješiti neke dileme jer se parovi vrlo zanimljivi, osobito u Gornjem Mihaljevcu i Čakovcu. Sastaju se: Gornji Mihaljevec - Strahoninec, Stridon II - Sloboda (subota), Varaždin II - Mladost (subota), Mursko Središće - Pretetinec i Međimurje - Miklavec.

4. HRVATSKA LIGA
Nova prilika za
dokazivanje
U četvrtoj šahovskoj hrvatskoj ligi centar sjever B ove godine nastupa 9 klubova, od čega 7 iz Međimurja. Obzirom da se intenzivno radi na osnivanju/obnovi klubova u donjem Međimurju za očekivati je da bi ova liga uskoro trebala postati brojnija. Zato sada četvrtoligaši još uvijek imaju relativno lak zadatak da se bore za sam vrh poretka i ulazak u treću ligu. Taj cilj najlakše bi mogli postići Goran Lopatinec, Nikola Zrinski, Nedelišće ili Dinamo Palovec. Možda iznenadi i Gardinovec koji se igrački pojačao. Ekipe Gornjeg Mihaljevca II i Slobode II za prelazak u višu ligu ovisiti će rezultatima prvih ekipa. Kalendar natjecanja slijedi Treću hrvatsku ligu. U 1. kolu sastaju se: Sloboda II - Marof, Gornji Mihaljevec II - Gardinovec, Dinamo - Goran Lopatinec, Metalac - Nikola Zrinski, Nedelišće slobodno.
Branimir Bunjac

Izvor: 3024