Sport 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

ŠAH: Novi uspjeh Turkovih

U organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog saveza Sisačko-moslavačke županije, u Topuskom je od 26. do 30. prosinca održano finale ekipnog kadetskog prvenstva Hrvatske za 2010. godinu u muškoj konkurenciji (rođ. 1994. i mlađi). Prvenstvo se igralo na 4 ploče, 6 igrača u ekipi (4 + 2 rezerve), igrano je po Bergerovom sustavu, 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi po potezu, FIDE pravila šaha. Sudili su Siniša Režek i Mirjana Medić. Tri prvoplasirane ekipe dobile su pehare, a najuspješniji pojedinci po pločama plakete.
Nastupilo je 7 ekipa, a konačni pobjednik bila je ekipa “Liburnija” iz Rijeke s 21 bodom. Veliki uspjeh postigla je ekipa ŠK “Ivan Dvoržak” iz Rovišća-Zrinski Topolovac na 2. mjesto s 14 bodova. Dobila je dva meča, tri meča igrala neodlučno a izgubila samo jedan. Za ovu ekipu igrali su i naši mladi šahisti Karlo i Tajana Turk, brat i sestra, inače članovi ŠK “Mursko Središće” (ne Stridona, kako je bilo navedeno u prošlom broju našeg tjednika), hrvatskog trećeligaša. Prema pojedinačnom rezultatu Karlo je osvojio 3. mjesto na 2. ploči, a isti uspjeh imala je i Tajana na 3. ploči. Karlo je osvojio 3 boda iz 6 partija ili 50%, a Tajana 4,5 od 6 ili 75%.
Svojim učešćem i igrača naši predstavnici, predvođeni njihovom majkom Vesnom, tako su postali državni viceprvaci. Već je poznato od ranije da oboje postižu po pravilu uvijek odlične rezultate, a očito je da idu i dalje. Od njih se s pravom očekuje velika karijera, jer su sudjelovali već i na najvećim svjetskim turnirima. S obzirom da su još vrlo mladi, imaju dovoljno vremena da steknu i iskustvo i rutinu, ali to naravno iziskuje i velike troškove sudjelovanja na mnogim turnirima, koje redovito igraju. I opet tu veliku ulogu igra i njihova majka Vesna, koja je i sama šahistica, ujedno i državna sutkinja. (Vladimir Turk)

Izvor: 2906