Sport 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

ŠAH: Odličan start Stridona

U Bolu na Braču počela je Prva hrvatska B liga. Nastupa deset ekipa koje se bore za ulazak u Prvu A ligu na turniru koji se igra Bergerovim sustavom, što znači svako sa svakim. Tempo igre iznosi profesionalnih 90 minuta za prvih 40 poteza plus 30 minuta za završetak partije uz dodatak 30 sekundi po potezu. Štrigovski Stridon po prvi put je stekao čast igrati u ovom elitnom klupskom natjecanju. O snazi lige svjedoči podatak da u njoj nastupa čak deset velemajstora i 18 međunarodnih majstora, 24 FIDE majstora i cijeli niz nacionalnih majstora i majstorskih kandidata. Iako Stridon ima respektabilnu ekipu, ona je na početku natjecanja postavljena tek za 8. nositelja, što teoretski znači u donji dio ljestvice. Međutim, štrigovski šahisti su već često pokazivali da ih statistike ne opterećuju previše, pa su i u Bolu odmah na startu odigrali ambiciozno.
U prvom kolu susreli su se sa Šibenikom i vrlo brzo poveli s 2:0 (Vidović, Trbojević). Kasnije su imalo malo problema, jer su Németh Miklós i David Horvat upali u ozbiljne poteškoće, ali sve kalkulacije je presjekao Marko Rubil trećim pobjedničkim bodom. Konačan rezultat glasio je 3,5:2,5 za Stridon, a po pločama to je izgledalo ovako: VM Emir Dizdarević - IM Németh Miklós 1:0, VM Nebojša Nikčević - IM Csonka Attila István remi, FM Tonči Matković - FM Mladen Trbojević 0:1, Boris Gregurević - FM Saša Vidović 0:1, FM Branko Vlaić - Marko Rubil 0:1, Mario Malenica - David Horvat 1:0.
U drugom kolu Stridon je igrao s Dubrovnikom, kojega je nedavno u finalu Kupa pobijedio Miklavec. Međutim, ovog puta je Dubrovnik u Bol doveo daleko jaču ekipu pa je Stridon imao puno posla da zasluži pobjedu. Rezultat se dugo lomio da bi na kraju ponovo presudio Rubil svojom drugom uzastopnom pobjedom u ligi. Stridon je pobijedio identičnim omjerom kao i protiv Šibenika 3;5.2,5, a uspjeh po pločama bio je: IM Nemeth Miklos - IM Dvirnyy Danyyil remi, IM Csonka Attila Istvan - IM Bogut Željko 0:1, FM Mladen Trbojević - FM Ivan Bender remi, FM Saša Vidović - IM Gordan Markotić remi, Marko Rubil - FM Augustin Brnas 1:0, David Horvat - Ivo Ivanković 1:0.
Nakon uspješnog apsoloviranja „jadranskih“ susreta u trećem kolu Stridon kao trenutno druga ekipa u poretku ima lijepu priliku neopterećeno igrati na sve ili ništa protiv vodeće ekipe „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda, ujedno favorita lige. Ukoliko na prve tri ploče izdrži glavni udar, Stridon bi mogao iznenaditi u ovome susretu.
• Napomenimo da se u Bolu paralelno s Prvom B ligom održavaju i Prva A liga i Prva ženska liga. U Prvoj A ligi ove godine sve naprosto pršti od vrhunskog šaha, a u prva dva kola dogodila su se velika iznenađenja, u kojima su poraženi čak i glavni favoriti na naslov Liburnija i Mladost. U ženskoj ligi čast da zaigra među najboljim hrvatskim šahisticama stekla je i Tajana Turk iz Donjeg Zebanca, koja nastupa za ekipu Goran Vrbosko na trećoj ploči. Tajana trenutno ima jedan remi i čini se da je spremna za početak svoje seniorske karijere. Što se sve događalo u Bolu saznat ćemo vrlo brzo, već ove nedjelje, kada lige završavaju.
Branimir Bunjac

Izvor: 3047