Sport 01.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ŠAH: Odlični Juraj Toplak

U Splitu je završeno Državno pojedinačno kadetsko prvenstvo za dječake i djevojčice. Najbolji rezultat postigao je Juraj Toplak iz Šahovskog kluba Sloboda Mihovljan koji je u konkurenciji do 15 godina osvojio visoko 3. mjesto. Ovaj uspjeh je velik jer je Toplak bio postavljen za 17. nositelja između 42 igrača, ali taj rezultat nije ni posve iznenađujući. Naime, Juraj slovi kao iznimno talentirani mladi igrač, ali je do sada propuštao mnoge dobre prilike. U Splitu mu se konačno sve dobro posložilo i pokazao je svoj potencijal u najboljem mogućem trenutku. Igrao je vrlo sigurno i osvojio 6,5 bodova iz devet kola. Jedini poraz doživio je od državnog prvaka Svena Tice. Važno je primjetiti da Toplak još nema navršenih niti 14 godina i da će u ovoj konkurenciji još dosta toga moći napraviti i popraviti i sljedeće godine.
Iz Slobode su u istoj dobnoj skupini nastupili i Bruno Makovec i David Škrobar. Makovec je zauzeo solidno 7. mjesto sa 6 bodova dok je Škrobar bio 14. s pet bodova. Škrobar je bio postavljen za 22. nositelja. U jednom trenutku nanizao je četiri uzastopne pobjede, pa potom malo stagnirao, ali svakako mora biti zadovoljan jer je između ostalog svoj rejting popravio za novih 30 ELO bodova. Do 15 godina u konkurenciji djevojčica Laura Majer, članica ŠK Stridon, osvojila je 16. mjesto s tri boda. U konkurenciji do 13 godina nastupali su Elena i Mateo Stanković, članovi ŠK Stridon, koji su odigrali jedno kolo manje iz opravdanih razloga. Elena je igrala odlično i s partijom manje je na kraju zauzela 10. mjesto sa 4,5 boda, dok je Mateo osvojio 3 boda. Laura Majer i Elena Stanković će, slično kao i Toplak, imati priliku za daljnji napredak dogodine u skupini iste dobi. Nastup i plasmani igrača iz Međimurja na ovogodišnjem državnom kadetskom prvenstvu mogu se ocijeniti kao uspješni, pa njihovim matičnim klubovima, Slobodi i Stidonu, treba uputiti pohvale za dobru pripremu sudjelovanja.
Branimir Bunjac

ŠD MEĐIMURJE

80. godišnjica kluba

U četvrtak 27. lipnja Upravni odbor Šahovskog društva “Međimurje” Čakovec održao je svoju redovnu sjednicu, s koje izdvajamo:
• U Budimpešti se svake subote u mjesecu održavaju šahovski turniri, na kojima se stječu viši rangovi i/ili rejting bodovi, pod nazivom “First Saturday-Chess Tournaments”. Ove godine na trećem turniru igrao je i naš član majstorski kandidat Neven Jelić. U konkurenciji 12 igrača Neven je osvojio visoko 4. mjesto s 5,5 bodova iz 10 partija. Dobio je 3 partije, 5 je remizirao i 2 izgubio. Svoj rejting popravio je za 7 bodova.
• Ove godine društvo slavi 80. obljetnicu svog postojanja. Za tu priliku predviđaju se razne aktivnosti. Bit će izdana kraća monografija, koju će napisati prof.dr. Stjepan Ovčar, organizirat će se jedan jači turnir, na kojem će sudjelovati i velemajstori. Bit će pozvani i drugi gosti, a održat će se svečana sjednica i domjenak. Glavna proslava predviđena je za rujan i listopad.
• I ove je godine održan šahovski kamp, na kojem je sudjelovalo 46 mladih šahista (detaljnije izvješće u prošlom broju novina). Ovom prilikom društvo se zahvaljuje domaćinu i ravnatelju II. osnovne škole Vinku Grgiću, prof., koji je osigurao prostor.
• Bilo je govora o nekim zadacima koje očekuju klub. To je u prvom redu osiguranje potrebnih financijskih sredstava, priprema za jesenski dio natjecanja 3. hrvatske lige-sjever, nastavka rada Škole šaha, koju vode prof.dr. Stjepan Ovčar i Antun Miholček. Predsjednik društva Dražen Berkopić obećao je punu podršku klubu, a potpredsjednik Alojzije Sobočanec zadužen je za nastavak dobre suradnje s mađarskim šahistima iz Szigetvara.
Vladimir Turk

Izvor: 3036