Sport 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

ŠAH: Odlični Karlo Turk

KADETSKO PRVENSTVO VALPOVA
Karlo Turk treći
Organizator 6. kadetskog turnira u Valpovu (“Iovallium”) bio je ŠK “Hrvatska čitaonica” Valpovo. Igrali su kadeti rođeni 1994. i mlađi, prijavilo ih se ukupno 36, švicarskim sustavom u 7 kola po FIDE varijanti (30 minuta + 30 sekundi za potez). Prvo mjesto od prošle godine branio je naš Karlo Turk, član ŠK Mursko Središće, međutim ovoga puta bio je treći s 5,5 bodova iz sedam partija, ali i to je lijepi uspjeh. Istovremeno je igran i Juniorski turnir, na kojem je nastupilo 17 učesnika. Među njima i međimurski juniori Emanuel Škvorc i Dominik Kovačić, obojica članovi ŠK Gornji Mihaljevec. Emanuel je bio 12. a Dominik 14. Sva trojica već igraju za hrvatske trećeligaše pa su im ovi turniri dobro došli za daljnji napredak u šahovskoj karijeri.
► U Vinkovcima će se od 26. do 30. prosinca igrati finale kadetske lige Hrvatske za 2009. godinu. U konkurenciji 8 muških klubova igrat će i “Ivan Dvoržak” iz Zrinski Topolovca, za koji igraju i međimurski predstavnici Karlo i Tajana Turk, inače članovi ŠK M. Središće, ali imaju dvostruko članstvo.

U SUBOTU U SVETOM URBANU

3. otvoreni turnir ‘Kerman’

Vinarija Kerman i Šahovski klub “Goran” Lopatinec organizatori su 3. Otvorenog šahovskog turnira u Svetom Urbanu (br. 88), u Vinskom podrumu vlasnika Ljiljane i Zvonka Kermana. Podrum se nalazi u Stanetinskom bregu, na vinskoj cesti Štrigova – Stanetinec. Igrat će se u subotu, 19. prosinca od 9.30 sati. Turnir je brzopotezni, 10 minuta po igraču u jednoj partiji, prema pravilima FIDE u brzopoteznom šahu. Igraju se 9 kola s kompjutorskim parovanjem (sudit će državna sutkinja Vesna Turk). Upisnina iznosi 50 kuna, u koju je uračunata zakuska, degustacija vina i prigodni pokloni. Osigurane su i posebne nagrade: za 1. mjesto digitalni receiver, 2. mjesto mobitel i 3. mjesto digitalni zemaljski receiver. Organizator moli šahiste da sa sobom ponesu šahovske garniture i ispravne šahovske satove. Informacije i prijave kod Jože Kermana, na broj 098/183-3819.
Vladimir Turk

Elena Stanković uspješna u Mađarskoj

U subotu, 12. prosinca, održan je veliki šahovski kadetski turnir u Mađarskoj u gradu Szombathely. Igralo se u pet različitih starosnih skupina švicarskim sistemom u 7 kola na tempo od 20 minuta po igraču. Nastupili su igrači iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, ukupno oko 150 djece. Naše boje branili su mladi, perspektivni šahisti iz Štrigove i Gornjeg Mihaljevca, i to u svim dobnim skupinama. Najbolji rezultat ostvarila je upravo najmlađa kadetkinja Elena Stanković, članica štrigovskog “Stridona” osvojivši odlično treće mjesto u konkurenciji do 8 godina. Rezultat vrijedan spomena ostvario je i Karlo Pajnogač koji je u konkurenciji kadeta do 8 godina zauzeo visoko 6. mjesto. Solidno su nastupili još i Nikola Husajina, Lovro Kovačić, Mario Novak, Mateo Stanković te braća Marin i Matija Zadravec. (S. Stanković)

Izvor: 2851