Sport 05.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Odluka u kupu u zadnjem kolu

U nedjelju je u Strahonincu u reprezentativnom prostoru novog društvenog doma odigrano 5. i pretposljednje kolo Kupa Međimurja za 2013. godinu. Sudio je državni sudac Josip Trbojević. Vodeći Miklavec i ŠD Međimurje ostvarili su očekivane pobjede, ali pobjednici kupa neće se znati sve do zadnjeg kola. Naime, Gornji Mihaljevec i Sloboda također su ostvarili pobjede i sada imaju teoretsku mogućnost umiješati se u borbu za sam vrh u direktnim susretima s vodećim dvojcem. Gornji Mihaljevec tijesno je nadigrao domaćina Strahoninec za koje nije nastupio talentirani Hrvoje Kovač. Sloboda je konačno odigrala čvrsto, a istaknuo se mladi Juraj Havaš s lijepom minijaturom. Iako su Goran Lopatinec i Pretetinec izgubili, obje ekipe ostavile su dobar dojam, a osobito je kvalitetno igrao Matija Sršan protiv za sada nezaustavljivog Ivana Novaka iz Miklavca. Mursko Središće u punom sastavu bilo je jače od Palovca, a Sloboda II i Sloboda III pobjedama su zaokružile uspješan vikend za svoj klub. Gardinovec nikako da se sastane s pobjedom, a Nikola Zrinski još jednom je mirno remizirao, ovaj puta sa Strahonincem II.
REZULTATI: Goran - Međimurje 1.5:2,5, Pretetinec - Miklavec 1:3, Gornji Mihaljevec - Strahoninec 2,5:1,5, Sloboda - Stridon II 3,5:0,5, Mursko Središće - Palovec 2,5:1,5, Nikola Zrinski - Strahoninec II 2:2, Gornji Mihaljevec II - Sloboda II 1:3, Gardinovec - Stridon III 1,5:2,5, Sloboda III - Gornji Mihaljevec III 3,5:0,5, slobodna je bila ekipa Nedelišća.
Poredak nakon 5. kola: 1. Miklavec i Međimurje 9, Gornji Mihaljevec i Sloboda 7, Strahoninec, Pretetinec, Goran, Mursko Središće 6, Sloboda II, Strahoninec II, Stridon III 5, Dinamo, Stridon II, Nikola Zrinski, 4, Sloboda III, Gornji Mihaljevec II 3, Nedelišće, Nedelišće, Gardinovec i Gornji Mihaljevec III 2.
U 6., posljednjem, kolu u sportskoj dvorani u Gornjem Mihaljevcu sastaju se: Sloboda - Međimurje, Miklavec - Gornji Mihaljevec, Strahoninec - Pretetinec, Goran - Mursko Središće, Stridon III - Strahoninec II, Sloboda II - Nikola Zrinski, Stridon II - Dinamo, Nedelišće - Sloboda III, Gardinovec - Gornji Mihaljevec II, slobodna je ekipa Gornji Mihaljevec III.
Izostanak prve ekipe Stridona s ovogodišnjeg Kupa Međimurja zbog direktnog plasmana u finale učinio je ove godine natjecanje nešto slabijim, ali i zanimljivijim. U većini mečeva nema izrazitih favorita, a obično za pobjedu presuđuju detalji, poput izostanka pojedinog igrača. Tu se vidi osnovni problem većine klubova, koji nemaju kvalitetnih rezervi, već sve ovisi o stalnom igranju u jednom te istom sastavu. Inače, svi domaćini kupa svoj posao odrađuju vrlo dobro, osim što ponekad nastane nepotrebna buka, osobito pri kraju mečeva, koja može značajno zasmetati igrače koji još igraju. O tome bi suci, ali i sami igrači, trebali povesti više računa u predstojećim šahovskim događanjima.
Turnir u Osijeku
Šahovski klub “Dragovoljac-Sveti Josip Radnik” Osijek organizirao je Otvoreno prvenstvo Osijeka - “Open Osijek 2013″. Igralo se švicarskim sustavom u 7 kola, 90 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez. Turnir se rejtingirao za Međunarodnu i Nacionalnu rejting listu, a nagradni fond iznosio je 15.650 kuna. Između 76 igrača nastupila su i tri iz Međimurja. Talentirani Marko Rubil iz ŠK Stridon zauzeo je visoko 11. mjesto s 5 bodova, bez poraza, a osobito je vrijedan rezultat remi s velemajstorom Sinišom Dražićem. Roland Tomašić iz istog kluba bio je 22. sa 4 boda, ali iz 6 kola, jer u jednom kolu iz opravdanih razloga nije mogao nastupiti. Karlo Turk iz Donjeg Zebanca, koji je prešao u ŠK Konaki iz Novog Virja, zauzeo je 20. mjesto sa 4 boda. Ovakve turnire bi igrači trebali igrati čim više, naravno kada ne bude obaveza nastupa u Kupu koji se trenutno održava.
Branimir Bunjac

Izvor: 3019