Sport 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ŠAH: OP Štrigove - domaćin neprikosnoven

Protekli vikend održano je Osmo otvoreno ekipno prvenstvo Štrigove. Igralo se 5 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 30 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Turnir se rejtingirao za nacionalnu rejting listu. Glavni sudac bio je Nikola Husajina. Na turnir se prijavilo ukupno 12 ekipa, od čega 10 iz Međimurja. Svaka ekipa nastupala je s 4 igrača. Kako je ovo bila prilika za provjeru mogućnosti šireg sastava postave su se često mijenjale. Domaća ekipa Stridona je već od početka silovitim pobjedama protiv prvih konkurenata Slobode i Miklavca pokazala da gosti mogu računati samo na borbu za drugo mjesto. Jedini bod domaćini su prepustili Vinogradaru iz Kneževih Vinograda u Baranji nakon što je Lea Štefanec napravila jednu neopreznost koja ju je koštala gubitka partije, jedine Stridona na cijelom turniru. Drugo mjesto zauzeo je Miklavec koji je pokazao autoritet tek u zadnjem kolu pobjedom protiv Vinogradara. Ključni bod Miklavcu je donio Antonio Sermek pobjedom protiv FIDE majstora Želimira Šašvarija. Sloboda je konačno nastupila s mladim igračima u prvoj postavi i to se pokazalo sasvim u redu. Osim poraza protiv Stridona šahisti Slobode ostatak posla napravili su besprijekorno, a drugo mjesto im je izmaklo tek temeljem dodatnih kriterija.
Konačni poredak ekipa: Stridon 9, Miklavec i Sloboda 8, Vinogradar 7, Gornji Mihaljevec 6, Strahoninec 5, Sloboda II, Goran i Varaždin 4, Stridon II, Gardinovec i Stridon III 2 boda.
Prema učinku najbolji je bio Saša Vidović iz Stridona sa stopostotnim učinkom. Pobjednici su dobili pehare u trajno vlasništvo i predmetne nagrade, butelje vina, kako i priliči čuvenom vinorodnom kraju. Za pobjedničku ekipu nastupili su: Mladen Trbojević, Saša Vidović, Roland Tomašić, Lea Števanec i David Lesar, za Miklavec Ivan Novak, Antonio Sermek, Branimir Bunjac, Damir Srpak i Dragutin Paler, a za Slobodu Bruno Makovec, Juraj Toplak, Darko Šardi i Matija Jančikić. Sreća je da Stridon već godinama održava ovaj turnir na kojem igrači imaju mogućnost očuvati formu koja će im trebati već tijekom kolovoza i rujna kada slijede važni šahovski događaji. Domaćinu stoga treba čestitati na uspješnoj ovogodišnjoj organizaciji turnira. (Branimir Bunjac)

Počelo
juniorsko državno
prvenstvo
U Borovom pokraj Vukovara od 21. do 28. srpnja održava se državno prvenstvo za juniore i juniorke. Natjecatelji se dijele u kategorije do 17 i 19 godina prema spolu. Igrat će se 9 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 90 minuta uz dodatka 30 sekundi po potezu. Međimurje će u kategoriji juniora do 19 godina predstavljati Jurica Srbiš iz Slobode Mihovljan i Karlo Turk iz Donjeg Zebanca. U kategoriji do 17 godina nastupiti će Karlova sestra Tajana Turk. Juniorska prvenstva su vrlo zahtjevna i biti će zanimljivo vidjeti tko se je najbolje pripremio za ovo kvalitetno natjecanje. Podsjećamo, prvaci Hrvatske stječu pravo nastupa na Svjetskom i Europskom prvenstvu.
Branimir Bunjac

Izvor: 3039