Sport 09.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Plenča pobjednik turnira "D. Mavrin"

U Podturnu je završio prvi Memorijalni turnir „Damir Mavrin“ koji se igrao od 3. do 6. siječnja. Organizator je bio ŠK „Miklavec“, igralo se sedam kola s tempom 90+30, a turnir je rejtingiran za međunarodnu i nacionalnu rejting listu. Iako nagradni fond nije bio pretjerano visok (8 tisuća kuna) na turniru je nastupilo čak 57 šahista iz zemlje i inozemstva (Slovenija, Mađarska). Neki su došli iz Rijeke i Splita, a očito je da je ime Damira Mavrina puno značilo u svijetu šaha. Osobito važan bio je nastup mnogih mladih šahovskih nada, među kojima i nekoliko hrvatskih reprezentativaca. Mečevi su se igrali u svečanoj dvorani kavane „Cobra“ gdje je bio organiziran i smještaj za goste. U prvom kolu nije bilo većih iznenađenja, osim odlične igre Brune Makovca iz Mihovljana protiv mađarskoga inter majstora Csonke koji je spašavao remi i pobjede Vesne Turk protiv iskusnog Alberta Maltara. Drugo kolo donosi zadovoljstvo Damiru Jaklinu koji pobjeđuje Karla Turka i počinje jedan od boljih nastupa u zadnje vrijeme. U trećem kolu izdvojila se skupina od šest šahista sa stopostotnim učinkom među kojima i Németh Miklós, Mladen Trbojević i David Horvat iz ŠK „Stridon“. U četvrtome kolu Horvat gubi od vrlo jakoga Julijana Plenče iz Rijeke koji prelazi u mirnu završnicu turnira, dok ostali remiziraju. U petom kolu Trbojević gubi od Lončara u vrlo zanimljivoj partiji koja poznatog hrvatskog inter majstora iz Zagreba toga trenutka gura na prvo mjesto u poretku. U šestom kolu dogodilo se možda i najveće iznenađenje turnira kada Ivan Novak iz Miklavca pobjeđuje nadaleko poznatoga juniora i FIDE majstora Matiju Ostovića iz Rijeke i tako stiže na visoko 4. mjesto. Takav rasplet stiže u pravom trenutku da sam kraj turnira učini napetijim, osobito za domaće navijače. Ipak, Julijan Plenča bio je prejak i potpuno zasluženo osvaja prvo mjesto na turniru. U konačnom poretku iza Plenče se plasirao Németh Miklós, a treće mjesto osvojio je Robert Lončar.
Trojica prvoplasiranih primili su pehare u trajno vlasništvo i novčane nagrade. Male pehare dobili su i Tajana Turk, najuspješnija šahistica, Jadranko Plenča, najbolji kadet i Matija Ostović, najbolji junior. Po tri novčane nagrade primili su za rejting do 2200 Ivan Novak, Velimir Slamar i Jadranko Plenča, do 2000 Antonio Sermek, Damir Jaklin i Andrija Mlinarić, a do 1800 Gabrijel Jambrović, Ivan Milinović i Stjepan Novak. Pojedinačni plasman: 1. Julijan Plenča 6 bodova, Németh Miklós i Robert Lončar 5,5, Matija Ostović, Ivan Novak, Mladen Trbojević, Velimir Slamar, Jadranko Plenča, Tajana Turk, Karlo Turk 5, Csonka Attila István, David Horvat, Zdravko Forštnarić, 4,5, Antonio Sermek, Damir Jaklin, Bruno Makovec, Miodrag Gakić, Ivica Mihoci, Boris Galoić, Miljenko Kelemen, Mate Karković, Andrija Mlinarić, Branimir Bunjac, Matija Sršan, Vesna Turk 4, Alberto Maltar, Damir Srpak, Marko Čavlek, Dario Ivančić, Eugen Vida, Neven Ferenčak, Gabrijel Jambrović, Miljenko Šprianec, Vjekoslav Novak 3,5, Matija Jančikić, Noemi Špiranec, Nikola Makaj, Matija Zadravec, Ivan Milinović, Dragutin Tomašić, Željko Matkun, Stjepan Novak, Juraj Toplak 3, Mihael Vurušić, Ivan Juras 2,5, Lovro Špiranec, Josip Kerman, Dragutin Paler, Josip Strahija, David Škrobar, Laura Majer, Dinko Horvat, Sven Cerovec 2, Elvis Živković, Tami Čolić 1,5, Luka Posavec 1, Benjamin Kanižaj 0,5. Glavni sudac turnira bio je Saša Stanković, a pomoćni suci Zoran Srnec i Zvonimir Glavina. Domaćini zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji turnira, a posebno glavnim sponzorima Verici Bogdanov, sestri Damira Mavrina i Vladi Sokaču, vlasniku kavane „Cobra“. Turnir je ocijenjen vrlo uspješnim, a nastavit će se i sljedeće godine.

Uspješan nastup Saše Vidovića
U Zagrebu je 2. siječnja održan tradicionalni i vjerojatno najjači hrvatski brzopotezni turnir „Mije Udovičića“ na kojem je nastupio i Saša Vidović, ponajbolji međimurski šahist, član ŠK Stridon iz Štrigove. Na turniru je nastupilo 29 igrača, među kojima čak 18 velemajstora, a Saša je bio jedini FIDE majstor koji se uspio izboriti za čast da igra u tom elitnom društvu. Sustav natjecanja bio je Berger, što znači da se igralo ukupno 29 kola s tempom igre 5 minuta po igraču. Na ovakvom slobodno se možemo izraziti „ubitačnom“ natjecanju Saša je ostavio vrlo dobar dojam osvojivši u konačnici 10,5 meč bodova. Posebno treba istaknuti Sašine pobjede protiv velemajstora Martinovića, Jovanića, Palca i Brkića što mu je na kraju donijelo napredak od dvadeset jednog rejting boda na međunarodnoj blitz listi. Saša je pokazao da titulu FIDE majstora nosi posve zasluženo, ali da ima potencijal i za međunarodnoga majstora. Trebalo bi uložiti još malo truda i vjerojatno bi Međimurje dobilo svoga prvoga IM u povijesti. Nadajmo se da će tako i biti!
• Inače, novoosnovana blitz lista zanimljiva je jer daje novi pogled na sposobnosti igrača omogućava im izrazito veliki napredak na samo jednom turniru. Doista zvuči nevjerojatno da je velemajstor Saša Martinović na „Udovičiću“ osvojio čak 142 rejting boda! Biti će u skoroj budućnosti zanimljivo vidjeti što će se događati s rejtinzima šahista iz Međimurja kada rejtingiranje brzopoteznih turnira postane opća praksa.
Branimir Bunjac

Izvor: 3011