Sport 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Počela kadetska liga

U Sisku je 16. ožujka počela Kadetska A liga sjever, svojevrsna prva hrvatska liga u kojoj nastupaju i šahisti Slobode iz Mihovljana. Ukupno nastupa 10 ekipa po Bergerovom sustavu (svaki sa svakim) uz tempo igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Sloboda je nastupila u svom standardnom sastavu (Makovec, Toplak, Jančikić, Škrobar) i odmah u prvom kolu igrala protiv jednoga od favorita lige, ekipe HAŠK-a iz Zagreba. Nakon neizvjesnog meča HAŠK je tijesno slavio, a za Slobodu je pobijedio Jančikić, dok je Toplak remizirao. U drugom kolu Sloboda je bila uspješnija od Podsuseda, također s minimalnom prednošću, pa nakon dva kola zauzima solidno 7. mjesto. Pobijedili su Makovec i Toplak, a remizirao je Jančikić. Ako u sljedeća dva kola (Zagreb, Konaki) odigraju dobro, šahisti Slobode i ove sezone mogli bi računati na visoki plasman.
Ali, nastavak lige je tek 13. travnja jer će u međuvremenu biti odigrana i Prva juniorska liga kao višednevni turnir. Tu se može postaviti opravdano pitanje zašto je ovogodišnja kadetska liga premještena na proljeće? Kadeti sada igraju ligu dva puta tijekom jedne školske godine odnosno unutar šest kalendarskih mjeseci pa je teško očekivati neki osobiti napredak u kvaliteti igre i konačnom poretku klubova u tako kratkom roku. Time sve izgleda kao nekakva repriza lige, a ne stvarno novo natjecanje. Osim toga, klubovi koji daju jedan dio istih igrača u obje lige i kadetskoj i juniorskoj, poput Slobode, su hendikepirani. Uza sve to još počinju i seniorske lige, gdje je također običaj da na nižim razinama igraju kadeti i juniori radi stjecanja iskustva. Takav tempo igre svakako će biti teško izdržati i za očekivati je pad kvalitete igre u pojedinim partijama. Da li se u ovakvom rasporedu liga radi samo o nespretnosti novoga vodstva Šahovskoga saveza ili podređivanja liga nečijim osobnim/klupskim interesima pokazati će vrijeme.
Branimir Bunjac

Memorijalni turnir u Goričanu

Šahovski klub „Goričan“ organizirao je memorijalni šahovski turnir u sjećanje na preminule članove kluba Ivana Mesarića, Rudolfa Jesenovića, Josipa Dominika i Ivana Ribarića. Uz članove obitelji svečanu komemoraciju na mjesnom groblju predvodio je počasni predsjednik kluba Josip Vadlja, a nakon paljenja svijeća na grobovima preminulih u Domu kulture u Goričanu snage je odmjerilo 18 šahista koji su odigrali partije po švicarskom sustavu u 11. kola uz tempo igre od pet minuta po igraču za cijelu partiju. Uz domaće igrače turniru su se odazvali i gosti iz Šahovskog kluba “Mursko Središće”, Šahovskog kluba “Lopatinec” i Šahovskog kluba “Gardinovec” s kojima Šahovski klub „Goričan“ ima dugogodišnje prijateljske odnose. Turnir je svečano otvorio predsjednik domaćeg kluba Ivan Golenja. Kako bi turnir protekao u najboljem redu oformljen je sudački tim u sastavu Ivica Mihoci i Josip Vadlja, dok su organizacijski odbor uz predsjednika kluba činili Matija Jakšić, Josip Kovačić i Josip Jakšić. Nakon službenog dijela druženje je nastavljeno uz posebnu korizmenu večeru
koju su pripremili Ivan Marđetko i Mladen Magdalenić.
Konačni poredak: Ivan Fodor i Karlo Turk 10; David Horvat 9; Miljenko Božić i Stjepan Novak 7; Stjepan Vadlja, Josip Kovačić i Pavao Lovrenčak 6; Marko Hrgar i Ivan Marđetko 5,5; Božidar Černov, Zvonimir Petanjek i Nikola Ribarić 5; Josip Kerman i Tomislav Ošlaj 4; Matija Jakšić 2,5; Ivan Golenja 1 i Josip Jakšić 0,5 boda. (B. Bunjac)

ŠAHOVSKI KLUB PONOVO U KOTORIBI?
Sastanak Inicijativnog odbora
Izgleda da će se šah ponovo organizirano igrati u Kotoribi. Pokazao je to sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje šahovskog kluba koji je 19. ožujka održan u Kotoribi. Na njemu su se sastali zaljubljenici u ovu igru, ljudi koji su sredinom 90-ih bili vezani uz postojeći klub kao i oni koji im žele pomoći sa strane. Dogovoreno je da se krene prema sređivanju „papirologije“ koja je neophodna za početak klupskog rada i bude li taj posao obavljen zamišljenom dinamikom, očekuje se da će da će do ponovnog formiranja kluba doći u narednih šest mjeseci.
Kotoriba je inače bila poznata kao šahovsko središte jer se šah ovdje igrao već 70-ih godina prošlog stoljeća. Sve je to potrajalo do sredine 90-ih kada je zbog osipanja članstva rad kluba prestao.
M. Grubić

Izvor: 3022