Sport 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ŠAH: Počinju III. i IV. liga

U Gornjem Mihaljevcu je održan sastanak predstavnika svih međimurskih šahovskih klubova (14), te Varaždinske županije (5). Na dnevnom redu bile su dvije točke, o suđenju i natjecanju u III. i IV. hrvatskoj ligi, Centar B-sjever. Bilo je nazočno preko 50 šahovskih djelatnika iz naše i susjedne županije, kojim su rukovodili Stjepan Novak, predsjednik Šahovskog saveza Međimurja, Emil Novak, tajnik saveza, Roland Tomašić, tajnik Šahovske udruge sudaca Hrvatske i Saša Stanković, povjerenik III. i IV. hrvatske lige za područje naše i Varaždinske županije.
► Prvo je bilo govora o sucima i suđenju. Kako je sjever Hrvatske jedno od najatraktivnijih šahovskih regija u Hrvatskoj, tako isto raspolaže s velikim brojem sudaca - klupskih, županijskih i državnih. Stoga je bilo potrebno održati savjetovanje u cilju poboljšanog suđenja, a i nekih novih propisa. Osim pravila FIDE o suđenju, tu su i brojne druge dužnosti sudaca. Nazočni su pozorno pratili izlaganja i aktivno sudjelovali u raspravi i na taj način utvrdili svoje sudačko znanje.
□ Nakon prve točke, prešlo se na natjecanje u hrvatskoj III. i IV. hrvatskoj ligi, koje počinju narednog vikenda, 27. i 28. ožujka. Prvo su izvršene prijave za natjecanje klubova, s predajom sastava ekipa po pojedinim pločama te rezervrnih igrača, a zatim je izvršeno izvlačenje brojeva i utvrđivanje termina.
• U III. ligi igrat će 10 klubova, novi su članovi Varaždin II i ekipe Pretetinec i Nedelišće, koje su se plasirale iz IV. lige. Ekipe Mladosti, Međimurje i M. Središće ako su domaćini svoje mečeve igraju nedjeljama. Zadnje i predzadnje kolo igraju svi u subotu. Parovi 1. kola: Varaždin II - Novi Marof, Pretetinec - Stridon II (Štrigova), Sloboda (Mihovljan) - Mursko Središće, Međimurje (Čakovec) - Strahoninec, Mladost (Varaždinske Toplice) - Nedelišće.
■ U IV. ligi prijavilo se 9 ekipa, novi je član Gardinovec, dok se Goričan nije prijavio. U 1. kolu, koje se igra u nedjelju 28.3., sastaju se: Dinamo (Palovec) - Metalac (Ladanje Donje), Gardinovec - Miklavec, Nikola Zrinski (G. Kuršanec) - Gornji Mihaljevec, Bartolovec - Goran (Lopatinec), slobodna Sloboda II (Mihovljan).
Rezultate domaćini trebaju poslati odmah po završetku meča, i to povjereniku lige Saši Stankoviću (851-546, 091/527-3917) i Vladimiru Turku (364-958).
Vladimir Turk

Izvor: 2865