Sport 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Povijesni uspjeh Stridona

Ovog vikenda u Toplicama Sveti Martin Šahovski savez Međimurja organizira Prvo otvoreno kadetsko prvenstvo Međimurske županije. Igrat će se dva odvojena turnira po 7 kola, prvi za rođene 1996. i mlađe, a drugi za rođene 1999. i mlađe. Sustav parovanja biti će švicarski, a tempo igre 30 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Prvo nastupa imaju svi kadeti iz zemlje i inozemstva. Svečano otvaranje prvenstva je u petak 16. studenoga u 17 sati, a odmah potom su na rasporedu i prva dva kola. Prvenstvo završava u nedjelju kada će se najuspješnijim šahistima dodijeliti priznanja i predmetne nagrade. Kotizacija za turnir u prednajavi iznosi 70 kuna. Trenutno je na listi mlađih kadeta prijavljeno 35 igrača, a starijih kadeta 21, pa je već sada izvjesno da će prvenstvo biti zanimljivo, a sudeći prema imenima prijavljenih i vrlo kvalitetno. Stoga se pozivaju svi šahovski zaljubljenici da dođu u Toplice i svojom prisutnošću uveličaju ovaj važan događaj.
Povijesni uspjeh
“Stridona”
Šahovski klub Stridon iz Štrigove ove sezone postao je prvak Druge šahovske lige centar i stekao pravo razigravanja za plasman u Prvu B ligu. Veliki je to uspjeh najboljeg međimurskog kluba koji je dugo pripreman. Već godinama Stridon vrlo pažljivo selektira ekipe za razna natjecanja, kadetska, juniorska, seniorska i ženska, uz osobitu pozornost na rad s mladima iz vlastitog “pogona”. Još prije nekoliko sezona bilo je posve jasno da je Stridon apsolutno prejak za klubove iz Međimurja i da ima kapacitete za ravnopravno nadmetanje s ponajboljim hrvatskim klubovima, pa i šire iako sustav natjecanja u Drugoj ligi nije lagan, ipak je bilo samo pitanje vremena kada će relativno mlada štrigovska ekipa uspjeti ostvariti najviši plasman. Prošlog mjeseca sav talent i trud konačno su došli na naplatu na najbolji mogući način. Nakon što su većinu lige proveli na vodećoj poziciji u zadnjem kolu su šahisti Stridona izdržali psihološki pritisak i pobijedili Polet iz Buševca 3,5:,2,5 što im je bilo dovoljno za zadržavanje prvog mjesta ispred Bjelovara i Podravke. Ligu su završili s devet pobjeda, jednim neriješenim rezultatom i samo jednim porazom!
Za Stridon su nastupali Miklos Nemeth sa 6 bodova iz 9 partija, Mario Vidović (3,5/7), Saša Vidović (7/9), Mladen Trbojević (6,5/11), Roland Tomašić (3/9), Marko Rubil (5,5/9), David Horvat (8,5/10) i Denis Vidović (0,5/2). Član ekipe bio je i Emanuel Škvorc. Uskoro slijedi kvalifikacijski turnir za popunu Prve B lige u kojoj će Stridon odmjeriti snage s Karlobagom, Vukovarom i Zadrom. Ukoliko uspiju pobijediti sasvim sigurno će Stridon u novoj ligi i ostati jer je u nju puno teže ući, nego izaći. U ovom trenutku takav rezultat bi predstavljao golem uspjeh međimurskog šaha, ostvarenje jednog životnog sna.
No, Stridon praktički nema sponzora. Zato treba pozvati lokalnu upravu i gospodarske subjekte da se konačno uključe u financiranje jednog kluba entuzijasta koji uz tako malo sredstava čini tako puno za promociju šaha i sporta u Međimurju.
Branimir Bunjac

Izvor: 3003