Sport 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

ŠAH: Prijave za kup Međimurja

U Rijeci je od 9. do 12. siječnja održano finale kadetske lige Hrvatske. Medu osam najboljih ekipa koje su prošle kroz mukotrpne kvalifikacije našli su se i kadeti Mihovljana. Zlatna generacija: Bruno Makovec, Juraj Toplak, Matija Jančikić i David Škrobar, svi ponikli u klubu, postali su prvaci Hrvatske! Dominirali su cijelo vrijeme, ostvarili šest pobjeda uz samo jedan neriješeni rezultat i posve zasluženo osvojili naslov koji će se pamtiti.
Puno je truda uloženo u ove odlične mlade ljude i šahiste, uz puno rizika. Već godinama igraju praktički bez rezervnog igrača i bez pravog trenera. U situaciji kada novaca za sport općenito nema ili se dijeli „vrećama“ bez dna, kadeti Slobode često su bili treneri sami sebi, a kad je klub financijski posustajao, opstajali su uz veliku podršku vlastitih obitelji. Sve je moglo biti daleko lakše, rezultati još bolji, ali valjda će sada netko konačno progledati i pomoći razvoj ovih vrhunskih sportaša barem u juniorskoj konkurenciji, gdje polako prelaze.
Pogledajmo samo ove fascinantne rezultate: 1. kolo: Mornar, Split 2,5:1,5, 2. kolo: Junior, Rijeka 2,5:1,5, 3. kolo: Zagreb 2,5:1,5, 4. kolo: Požega 3,5:0,5, 5. kolo: Mladost, Zagreb 2.2, 6. kolo: Goranka, Ravna Gora 3,5:0,5, 7. kolo: Donji Miholjac 3:1. Bruno Makovec i Matija Jančikić završili su natjecanje bez poraza! Zasigurno, uz nedavne uspjehe Stridona, ovi rezultati potvrduju kvalitetu ovdašnjih klubova i otvaraju jedno sasvim novo poglavlje u povijesti šaha u Medimurju.
Prijave za Kup Međimurja
U organizaciji Šahovskog saveza Međimurske županije počinje provedba ovogodišnjeg kup natjecanja. Igrat će se šest kola po Švicarskom sustavu subotama od 8. veljače do 15. ožujka s početkom u 14.30 sati u prostorima restorana “KTC” u Čakovcu. Povjerenik natjecanja je Saša Stanković, a glavni sudac Emil Novak. Pravo sudjelovanja na natjecanju imaju isključivo klubovi članovi ŠSMŽ. Također, igrač koji je nastupio za neku ekipu na natjecanju kupa u nekoj drugoj županiji nema pravo nastupa. Svaka od prijavljenih ekipa dužna je najkasnije do srijede 5. veljače predati osnovni sastav, uz obavezni dokaz o uplati kotizacije. Upisnina iznosi 300 kn za prvu ekipu, 200 kuna za drugu, dok je eventualna treća besplatna.
Ekipa se sastoji od 4 igrača i najviše 6 rezervi, od kojih jedan može biti iz inozemstva. Tempo igre iznositi će 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez. Natjecanje će se rejtingirati za nacionalnu i međunarodnu rejting listu. Svaka ekipa mora osigurati tri ispravna digitalna šahovska sata. Šahovske ploče i figure te formulare osigurat će organizator.
Pobjednik će se plasirati na državno finale, gdje se automatizmom već nalazi ekipa štrigovskog Stridona. Podsjetimo, pobjednik prošlogodišnjeg izdanja kupa je ekipa Miklavca.
Branimir Bunjac

Izvor: 3065