Sport 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŠAH: Prijave za ligu i suce

Hrvatski šahovski savez objavio je raspis 22. ekipnog prvenstva Hrvatske za 2013., a u tijeku su prijave ekipa za 3. i 4. ligu. Prije svega treba uplatiti kotizacije i povjereničku naknadu, a potom prijaviti osnovni sastav koji može brojati maksimalno 18 igrača. U 3. ligi sjever pravo nastupa ima osam klubova iz Međimurja, dok je u 4. ligi broj klubova teoretski neograničen. U nedjelju 24. ožujka s početkom u 9.30 sati u hotelu „Varaždin“ u Varaždinu okupiti će se predstavnici klubova radi izvlačenja startnih brojeva za ligu. U 10 sati na istom mjestu počinje izborna skupština Hrvatske udruge šahovskih sudaca, ogranka sjever, a u 11 sati savjetovanje za šahovske suce. Suci koji žele suditi u 2013. godini moraju sudjelovati na savjetovanju, a predviđeni završetak je oko 13 sati. Treća liga počinje 13., a četvrta 14. travnja. Više detalja o prijavama mogu se pronaći na web stranici Šahovskog saveza Međimurja.
Istovremeno, od 24. do 30. ožujka u hotelu „Picok“ u Đurđevcu će biti održano natjecanje u Prvoj hrvatskoj juniorskoj ligi od 12 klubova među kojima pravo i čast nastupa ima i Sloboda iz Mihovljana. Liga će biti vrlo zahtjevna jer se igra po Bergerovom sustavu za nacionalni i međunarodni rejting.
Izvršene su i prijave za kadetske lige. U prvoj kadetskoj ligi centar Međimurje će predstavljati Sloboda Mihovljan i Gornji Mihaljevec, a u drugoj koja broji čak 36 klubova to će učiniti Stridon, Miklavec i Sloboda II (mlađi kadeti). Prva liga započela je već ovaj vikend, a druga kadetska liga započeti će 13. travnja.
Roland Tomašić 4.
U Srednjoj Bistrici održan je 4. iz serije brzopoteznih Konectedenskih turnira. Igralo se švicarskim sustavom u 9 kola s tempom igre 7 minuta uz dodatak 3 sekunde po potezu. Nastupio je 51 igrač, a od šahista iz međimurskih klubova najbolji plasman je ostvario Roland Tomašić (Stridon) koji je zauzeo 4. mjesto sa 7 osvojenih bodova. Ovakav rezultat Tomašića je odličan tim više jer brzopotezni šah nije varijanta u kojoj on najviše daje. Od ostalih igrača visoko 6. mjesto je zauzeo Mladen Trbojević (Stridon) sa 6,5, bodova, 10. je bio David Horvat (Stridon) 6, 16. Kirstijan Žalig (Gornji Mihaljevec) 18. Jože Gruškovnjak (Gardinovec), 21. Darko Šardi (Sloboda) i 22. Lea Števanec (Stridon), svi po pet bodova, 47. Benjamin Kanižaj (Gardinovec) 3 boda.
Simultanka
u Ivanovcu
U Osnovnoj školi Ivanovec odigrana je šahovska simultanka, događaj na kojemu jedan kvalitetniji šahista nastupa protiv više bitno slabijih igrača. Na simultanci je nastupilo
22 učenika protiv vrlo iskusnih kadeta Brune Makovca iz Slobode Mihovljan i Davida
Lesara iz Stridona Štrigova. Simultanka je bila odlično organizirana zahvaljujući ravnateljici škole Palmini Novak i profesoru Bruni Kovačiću, koji su se potrudili da sve bude na visokom nivou, u profesionalnom i fair play ozračju. Iako su kadeti ostvarili ukupnu pobjedu veseli činjenica da je simultanka imala tako veliki broj sudionika, a osobito da su djevojčice nastupale ravnorapvno s dječacima.
Među njima će se zasigurno naći onih koji će trajno zavoljeti šah i brzo napredovati kako i dolikuje mladim ljudima. Učenici koji su nastupili bili su Tin Toplek, Lovro Tkalčec, Stjepan Petković, Ivan Munđar, Erik Varga, Tomislav Habjan, Iva Bulović, Ivana Višnjić, Melani Vurušić, Mislav Kranjčec, Predrag Višnjić, Mateo Novak, Ivica Conar, Karlo Pintarić, Toni Jurinec, Branimir Višnjić, Luka Sačer, Karlo Krištofić, Leon Novak, Ivan Toplek, Ema Počekaj i Mateo Posavec.
Branimir Bunjac

Izvor: 3021