Sport 17.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ŠAH: Prvaci I. OŠ I Štrigova

U Osnovnoj školi u Štrigovi održano je Županijsko natjecanje školskih sportskih klubova. Igralo se Bergerovim sustavom s tempom igre 15 minuta uz dodatak 15 sekundi po potezu. U Međimurju djeluje 29 osnovnih škola, a na natjecanju su nastupile samo dvije ženske ekipe i šest muških. Ovaj broj nije zadovoljavajući, posebno kad se zna da neke škole koje nisu nastupile imaju ne samo kvalitetne igrače već i organizirane šahovske skupine. Međutim, obzirom na manji broj natjecatelja do izražaja je došla kvaliteta igre, pa smo na prvenstvu u Štrigovi mogli vidjeti više zanimljivih šahovskih dvoboja.
U ženskom dijelu natjecanja Štrigova je nadvisila Podturen i ponovo postala županijski prvak. Podturenčankama ostaje utjeha da su već 11 godina zaredom na pobjedničkom postolju. Za Štrigovu su nastupale Elena Stanković, Martina Heric, Lea Heric, Martina Kodba Meggi i Ivana Zadravec, a za Podturen Barbara Kranjčec, Petra Salaj, Lucija Andrašec i Marta Jalšovec.
Kod dječaka je u oštroj konkurenciji prvo mjesto osvojila ekipa I. osnovne škole u Čakovcu s 9 meč i 15 pojedinačnih bodova.
Nastupali su u sastavu Bruno Makovec, Dominik Vrbanec, Ana Percač, Lukas Novak i Viktor Bajsić. Druga je bila ekipa Gornjeg Mihaljevca također s devet meč bodova, ali 14 iz pojedinačnih susreta u sastavu Matija i Marin Zadravec, Mario Novak, David Vugrinec i Jan Kos. Treći je bio Podturen sa 6 meč i 12,5 pojedinačnih bodova u sastavu Petar Žganec, Dinko Horvat, Sven Cerovec, Luka Posavec i Mario Hajdarović. Četvrto mjesto zauzela je ekipa Svetog Jurja na Bregu s 3, peto Štrigove sa 2 i šesto Kotoribe s 1 meč bodom. Najbolje ploče bile su Bruno Makovec na prvoj, Marin Zadravec na drugoj, Mario Novak i Sven Cerovec na četvrtoj. Sudac natjecanja bio je Saša Stanković. Pobjednici natjecanja plasirali su se na državnu poluzavršnicu i tamo im treba poželjeti puno uspjeha.
Pripreme za
„Damira Mavrina“
Pripreme za Memorijalni turnir „Damir Mavrin“ u punom su zamahu. Podsjetimo, turnir će se igrati od četvrtka 3. siječnja do nedjelje 6. siječnja u Podturnu u čast nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika Šahovskog kluba „Miklavec“. Planirano je da se turnir igra u restoranu „Cobra“, a u slučaju većeg broja igrača u dvorani škole. Igrat će se sedam kola za ELO i nacionalni rejting, a osiguran je i respektabilan nagradni fond. Organizatori turnira su za sada dobro odradili svoj dio posla, pa je broj prijavljenih igrača vrlo dobar. Na popisu predprijava trenutno se nalazi 35 igrača, a među njima tri međunarodna i četiri FIDE majstora. U narednom periodu očekuje se veći broj novih prijava, a osobito je važno da se na turnir prijave igrači iz međimurskih klubova.
Osim što će na takav način iskazati počast svom kolegi, mnogi igrači imati će jedinstvenu priliku da se konačno pojave na ELO rejting listi. Naime, u kombinaciji s Kupom Međimurja koji će se održati u veljači, a koji će po novom također biti rejtingiran za ELO, igrači će moći skupiti dovoljan broj partija u jednoj godini da ispune uvjet za ulazak na međunarodnu rejting listu. To će im donijeti niz pogodnosti, osobito bolje nositeljstvo na budućim pojedinačnim turnirima. Predprijave se mogu izvršiti na kontakte objavljene na web stranici Šahovskog saveza Međimurja.
Branimir Bunjac

Izvor: 3008