Sport 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ŠAH: Puno međunarodnih bodova

U Splitu se od 10. do 18. kolovoza održavao 3. međunarodni turnir u organizaciji ŠK „Brda“ Split. Igralo se 9 kola s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu, a nagradni fond iznosio je 10 tisuća eura. Turnir se rejtingirao za Međunarodnu i Nacionalnu rejting listu. Na turniru je nastupilo 173 šahista iz 21 države i šest kontinenata! U toj oštroj konkurenciji, koju je predvodilo deset velemajstora igralo je i sedam predstavnika iz međimurskih klubova. Mladi FIDE majstor Jurica Srbiš iz ŠK Sloboda Mihovljan ponovo je igrao izvanredno. Jedini poraz nanio mu je pobjednik turnira velemajstor Davorin Kuljašević. Zauzeo je visoko 16. mjesto sa 6,5 osvojenih bodova. Velimir Slamar (Sloboda) bio je 76., a Hrvoje Kovač (Strahoninec) 82., oba sa 4,5 osvojena boda. Skupinu sa 4 boda predvodi 96. Damir Jaklin (Dinamo Palovec), a slijede 101. Matija Jančikić (Sloboda) i 111. Nino Kozjak (Strahoninec). Bruno Makovec (Sloboda) bio je 121. sa 3,5 boda. Svi navedeni igrači igrali su vrlo dobro, a tek neiskustvo i malo sreće dijelili su ih od doista velikih rezultata. O dobroj igri svjedoči niz osvojenih ELO (međunarodnih) bodova: Jančikić 29, Kozjak 25, Jaklin 20, Srbiš 12, Kovač 10 itd. Takvi rezultati pokazuju da se u Međimurju igra dobar šah i da bi uz malo više odvažnosti i drugi igrači mogli brzo napredovati na turnirima poput ovoga u Splitu.

SVETI MARTIN NA MURI
Počinje kadetski open
U Svetom Martinu na Muri u petak počinje 2. kadetski open Međimurske županije. Igrači će nastupati u tri kategorije: mlađi i stariji kadeti, te juniori. Sistem natjecanja je švicarski u 7 kola, a tempo igre 30 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Prva dva kola na rasporedu su u petak u 17 sati, sljedeća tri u subotu od 9 sati i zadnja dva u nedjelju od 9 sati. Turnir se rejtingira za nacionalnu listu. Kotizacija po igraču iznosi 70 kuna. Obaveza sudionika je donijeti ispravan šahovski sat. Ukupni pobjednici, kao i pobjednici po raznima kategorijama primit će pehare, medalje i predmetne nagrade. Očekuje se dobar odaziv natjecatelja, a svi navijači su dobrodošli.
Rubil deveti u Tapolci
U mađarskom gradu Tapolci je od 10. do 13. kolovoza održan Memorijalni turnir Ács János. Sudjelovala su 84 šahista, a među njima i Marko Rubil i Tami Čolić, članovi ŠK Stridon. Igralo se 7 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po potezu. Rubil je zauzeo dobro 9. mjesto sa 5 osvojenih bodova, dok je Čolić bila 47. sa 3,5 boda. Šahovski klub Stridon već dugo vremena surađuje s mađarskim klubovima i aktivno sudjeluje ne samo na turnirima, već pojedini njihovi igrači nastupaju i u ligama. Ta suradnja ima za pozitivni učinak uzvraćanje prijateljstva, pa Stridon ove godine za Prvu B ligu ponovno može očekivati značajna igračka pojačanja.
Branimir Bunjac

Izvor: 3043