Sport 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

ŠAH: ŠKOLSKO NATJECANJE: Podturen i Štrigova prvaci

U Štrigovi je 16. prosinca održano županijsko natjecanje u šahu za učenike i učenice osnovnih škola. Prijavilo se deset muških i pet ženskih ekipa. Dječaci su igrali turnir u šest kola po švicarskom sustavu, a djevojčice Berger (svaki sa svakim).
● U konkurenciji učenika najbolji su bili šahisti iz Podturna, koji su osvojili deset meč bodova i zasluženo postali prvaci. Igrali su u sastavu: Dinko Horvat, Sven Cerovec, Mario Hajdarović, Luka Posavec, Toni Varga i Lovro Vidović. Voditelj ekipe je bio Branimir Bunjac. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Svetog Jurja na Bregu. Sastav su činili: Danijel Okreša, Karlo Klobučarić, Karlo Pajnogač i Dominik Horvat. Voditelj ekipe je bio Igor Jaušovec, a pomoćnik David Škrobar. Treća je bila ekipa Belice: Benjamin Kanižaj, Aleksandar Mihov, Žan Karlo Krnjak i Dilan Krnjak. Voditeljica je bila Ivana Kontrec. Sveti Juraj i Belica osvojili su po 9 meč bodova, a o poretku su odlučivali dodatni kriteriji. Četvrta je bila Druga osnovna Čakovec s 8 bodova: Višeslav Novak, Luka Grubić, Filip Vučenik i Filip Novak, voditelj Antun Mihoček. Peti je Gornji Mihaljevec sa 7 bodova: Matija Zadravec, Mario Novak, Jelena Horvat, Jan Kos, voditeljica Dijana Radek. Šesta Kotoriba sa 6 bodova: Dario Volar, Roberto Deždek, David Fabić, Luka Đan Lukša i Dean Volar, voditelj Damir Jaklin. Sedma Štrigova sa 5 bodova: Fran Heric, Mateo Stanković, Mihael Hergotić, Borna Belović, voditeljica Srebrenka Petra Šenji, osma Prva osnovna Čakovec: Noah Lukovnjak, Dominik Vrbanec, Viktor Bajsić, Antonio Horvat i Matija Petek, voditelj Boris Jeđud, deveta Mala Subotica: Ivan Mikulaj, Martin Marčec, Neven Cirkvenčić, Luka Šegović i Gabrijel Martan, voditelji Nada Črep i Dragutin Srnec, deseti Ivanovec: Branimir Višnjić, Alex Vugrinec, Dino Lukač, Luka Grabar, voditelj Bruno Kovačić. Tri igrača su obilježila ovo natjecanje pojedinačnim učinkom: Dinko Horvat iz Podturna, Matija Zadravec Iz Gornjeg Mihaljevca i Karlo Pajnogač iz Svetog Jurja, svi sa po šest pobjeda iz 6 partija!
● Kod djevojčica prve su bile učenice iz Štrigove sa šest meč bodova: Elena Stanković, Martina Heric, Ivana Zadravec i Martina Zadravec. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Belica sa pet bodova: Rea Klarić Kukuz, Anna Braniša, Sara Šestan Merdanović i Arijana Belec. Treća je bila Prva osnovna Čakovec sa 4 boda: Željka Vincetić, Nela Pečarko, Lana Vidović, Paula Horvat i Nensi Sirc. Četvrta je bila Mala Subotica: Dijana Juras, Nika Mezga, Mateja Lovrenčić, Zrinka Banec i Julia Matić, a peti Podturen koji je zbog opravdanih razloga nastupio nekompletan: Barbara Kranjčec, Petra Salaj i Marta Jalšovec. Pojedinačno su najbolje bile: Elena Stanković, Anna Braniša i Marta Jalšovec sa po četiri boda iz 4 partije.
Sudili su Saša Stanković i Stjepan Ovčar, a domaćin natjecanja bio je ravnatelj Osnovne škole Štrigova Stanislav Rebernik. Pobjednici oba natjecanja stekli su pravo nastupa na Državnom polufinalu krajem siječnja. Osobitost ovogodišnjeg školskog prvenstva je veliki pomak koji se dogodio u odnosu na ranije godine, kako brojnošću ekipa, tako i kvalitetom prikazane igre. Najviše su veselili dobri nastupi debitanata na natjecanju.
Zasigurno je ovdje značajnu ulogu odigrao i Šahovski savez Međimurske županije, koji radu s mladima posvećuje najveću pažnju. Šteta je jedino da nisu nastupile i ekipe drugih škola, osobito onih koje već imaju priznate igrače u kadetskoj konkurenciji i šahovske klubove u susjedstvu. Također bi bilo vrijeme i da se netko iz službi Međimurske županije pobrine da se na školska natjecanja vrate pehari i osigurana prehrana za sudionike.
Branimir Bunjac

Izvor: 3061