Sport 22.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠAH: Stridon blizu naslova

PRVA KADETSKA LIGA
Dvije pobjede Slobode
Ovaj vikend u Mihovljanu je odigrano 7. i 8. kolo Prve kadetske lige. Sloboda iz Mihovljana je uz malo sportske sreće upisala dvije pobjede, prvo protiv Zaprešića, a potom i Rovišća, oba puta ukupnim rezultatom 3.1. Tim pobjedama domaći šahisti uspjeli su se dići na 3. mjesto, koje ove godine ipak ne vodi u veliko kadetsko finale. Tamo idu samo dvije prvoplasirane ekipe, a za takav uspjeh trebao bi se u zadnjem kolu dogoditi rasplet moguć samo u teoriji. Naime, Sloboda bi trebala pobijediti prvoplasirane Konake, a Zagreb izgubiti od posljednjih Križevaca. Međutim, bez obzira na sve, treba reći da borba za vrh kadeta Slobode do zadnjega kola i to u njihovom prvoligaškom debiju predstavlja respektabilan uspjeh. Iduće godine sastav Slobode će biti nepromijenjen i još se sve stigne nadoknaditi. U posljednjem susretu biti će zadovoljstvo nadigravati se s prvakom lige i pokušati sačuvati barem treće mjesto.
Sljedeće subote u Sesvetama prvoligašima će se ponovo priključiti drugoligaši. Za dobru organizaciju domaćinstva sastavima prve lige treba pohvaliti i sve članove ŠK Sloboda, a osobito agilnog predsjednika Franju Jančikića, koji je bio i glavni sudac mečeva.

2. LIGA
Stridon korak do naslova
Započeo je jesenski dio 2. lige centar u kojemu je vodeći Stridon iz Štrigove zabilježio nove dvije važne pobjede protiv Siska 3,5:2,5 i Svetog Ivana Žabno 4,5:1,5. Osobito su raspoloženi za igru bili Saša Vidović i Marko Rubil, koji su ostvarili stopostotni učinak. Trenutno Stridon ima čak dva boda prednosti pred drugoplasiranim Bjelovarom i čini se izvjesnim da bi mogao postati i prvak lige. Ne treba uopće naglašavati kakav bi to bio uspjeh za međimurski šah, ali i sport općenito, da Stridon postane prvoligaš. Poželimo stoga svi zajedno Štrigovčanima uspjeh u naredna tri kola!

3. LIGA
Tko će biti prvak?
Nakon što je ŠD Međimurje u nastavku natjecanja posustalo, nastala je rijetko viđena „gužva“ na vrhu tablice treće šahovske lige. Mursko Središće lako je dobilo Strahoninec koji je bio vodeći samo jedno kolo. Međimurje je u Gornjem Mihaljevcu remiziralo, što ne odgovara ni jednima ni drugima. Mladost je pomaknula ŠK Nikola Zrinski bliže ispadanju u 4. ligu. Sloboda i Goran prijateljski su remizirali, dok Pretetinec nije uspio doći do spasonosnih dva boda protiv Stridona II. Prije zadnjega kola koje su igra u subotu u 16 sati u motelu „Ilonka“ u Murskom Središću čak četiri ekipe se bore za prvo mjesto, a najbliži uspjehu će biti domaći šahisti. Možda su to i zaslužili, obzirom da imaju nekakve ambicije, koje očito mnogima nedostaju.
Rezultati: Mursko Središće - Strahoninec 4:2, Gornji Mihaljevec - Međimurje 3:3, Sloboda - Goran Lopatinec 3:3, Pretetinec - Stridon II 3:3, Nikola Zrinski - Mladost 2,5:3,5. U vodstvu je trenutno Mursko Središće s 11 bodova, slijede Strahoninec, Međimurje i Gornji Mihaljevec s 10, Sloboda i Mladost 9, Stridon II 7, Goran i Pretetinec 5, Nikola Zrinski 4.
► Bez obzira na konačan rasplet u subotu, sada je već posve jasno da se ovakav sustav igranja u trećoj ligi pokazao promašenim. Naime, protočnost prema 2. ligi je blokirana (razigravanje), a obzirom na mali broj klubova (10) previše se kalkulira jer se zbog jednog lošijeg rezultata može doći u situaciju da se ispadne. Možda bi ubuduće trebalo povećati broj klubova u ligi, a istovremeno postići da pobjednik izravno postaje drugoligaš?

4. LIGA
Trećeligaši već poznati
Odigrano je 8. kolo u 4. šahovskoj ligi centar B. Nedelišće je pružilo čvrst otpor moćnom Varaždinu II, koji je ipak pobijedio i domaćinima oduzeo i teoretske izglede za plasman u treću ligu. Miklavec je glatko nadjačao Slobodu II, dajući domaćinima dva remija, i tako još više povećao prednost pred Varaždincima. Gornji Mihaljevec II. minimalno je poražen od Marofa kod kuće, dok je Palovec minimalno pobijedio u Ladanju Donjem i nastavio jesenski pobjednički niz.
Rezultati: Metalac - Dinamo 2,5:3,5, Sloboda II - Miklavec 1:5, Gornji Mihaljevec - Marof 2,5:3,5, Nedelišće - Varaždin II 2:4, Gardinovec je bio slobodan. Vode Miklavec i Varaždin II sa 13 bodova, slijede Dinamo 11, Nedelišće 8, Metalac 6. Marof 5, Sloboda II, Gardinovec 3 i Gornji Mihaljevec II 2 boda. Posljednje kolo igra se u Maloj Subotici. (B. Bunjac)

Izvor: 3000