Sport 11.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

ŠAH: Stridon bolji nego ikad

Nakon što je prošle godine Šahovski klub Stridon iz Štrigove stekao status prvo-B-ligaša ove godine je krenuo u daljnji razvoj ojačan velikim samopouzdanjem. U ovogodišnjem finalu Kupa RH održanom u Bolu šahisti Stridona igrali su odlično i zauzeli su visoko 9. mjesto. Ovaj uspjeh tim je veći i za nas draži jer je ekipa bila sastavljena isključivo od igrača iz Međimurja. Stridon je igrao neopterećeno, pa su samim time i partije bile vrlo lijepe za gledati. Osobito je dobro igrao Mladen Trbojević koji je osvojio 5,5 bodova iz šest partija. A kad pogledamo imena Trbojevićevih protivnika ostanemo impresionirani još i više: majstorski kandidat Vinko Leskovar pobjeda, FIDE majstor Denis Brulić pobjeda, međunarodni majstor Zvonko Martić pobjeda, nacionalni majstor Dean Zečević pobjeda, velemajstor Bogdan Lalić remi, velemajstorica Iva Videnova pobjeda!
Osobito je lijepo Trbojević igrao baš protiv Videnove u partiji koja može poslužiti kao primjer atraktivne napadačke igre s crnim figurama. Prvo je u 20. potezu dao topa za lovca i pješaka kako bi izjednačio poziciju u centru i dobio priliku za napad na veliku rohadu. U 30. potezu nastaje pozicija kao na dijagramu u kojoj Trbojević igra skakač c4! Slijedi 31. T g2, e3, 32. T f8, S a3+, 33. K c1, L b2+ (apsolutno najbolji mogući potez), 34. Kxb2, D c3+ 35. K xa3, T c4!, 36. Dxd4, T xd4, 37. T f4, b4+, bijela predaje, jer slijedi dama na c6+ i mat! Uz ovakvu igru slijedio je i veliki napredak Trbojevića s rejtingom koji je ponovo postao najbolje rangirani igrač u Međimurju preskočivši klupskog kolegu Sašu Vidovića. Možemo samo zamišljati što bi se dogodilo u Bolu da je Stridon išao na rezultat, a osobito da su na finale Kupa poveli svoj najjači sastav, recimo s Némethom Miklósom na prvoj ploči. Vrlo je vjerojatno da bi se plasirali među prvih pet ekipa, pa možda i još više!
U svakom slučaju i postignuti rezultat veseli jer je jasno da će Stridon u prvoj ligi koja se igra najesen itekako imati što pokazati. Istovremeno, druga ekipa Stridona koja nastupa u trećoj hrvatskoj ligi uzela si je u zadatak da uđe u drugu ligu, gdje je sada nastalo za njih slobodno mjesto prelaskom prve ekipe u viši rang natjecanja. I već u polusezoni Stridon II se nalazi na vrhu ljestvice s ozbiljnim šansama da tu dočeka i kraj natjecanja jer ima bod prednosti pred pratiteljima. Za Stridon II. nastupaju Mario Vidović, Borivoj Muškinja, Branko Resman, Lea Števanec, Emanuel Škvorc, Ivica Mihoci, Nikola Husajina, Sandro Balašković, Srećko Heric, Tami Čolić, Franjo Hergotić, Denis Horvat, Laura Majer, Mateo Stanković, Elena Stanković, Mihael Hergotić i Lea Heric. Šteta da prema pravilnicima o ligaškim natjecanjima ne postoji mogućnost nastupa treće ekipe jednog kluba, jer je Stridon danas toliko jak da bi sa svojim rezervama i u četvrtoj ligi zasigurno igrao zapaženu ulogu. Ukratko, Međimurje može biti ponosno da ima jedan šahovski klub koji odgovara najvišim standardima. U Stridonu ne samo da kontinuirano napreduju već se zasada ne vidi gdje bi mogli stati. Uz malo sreće i puno truda Stridonu će se uskoro pridružiti još pokoji klub, pa bi Međimurje u budućnosti moglo postati jedan od važnijih šahovskih regionalnih centara.
Branimir Bunjac

Izvor: 3033