Sport 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ŠAH: Stridon II prvak

Odigrano je posljednje kolo. Stridon II očekivano je pobijedio Mladost iz Varaždinskih Toplica i time osvojio prvo mjesto u ligi što mu omogućava doigravanje za plasman u Drugu ligu. Na putu im stoji ŠK Konaki iz Novog Virja, a igrat će se dva kvalifikacijska meča. Prvo mjesto Stridona II predstavlja malo iznenađenje, ali nitko ne može osporiti da su ga i zaslužili jer su ostvarili čak 8 pobjeda uz samo jedan poraz. Odmah iza Stridona plasirala se Sloboda iz Mihovljana koja je također odskočila od ostatka ekipa. Prvo mjesto izmaklo im je za jedan bod, ali obzirom na kvalitetu igrača i dobru atmosferu u klubu samo je pitanje vremena kada će Sloboda zaigrati u Drugoj ligi. Šahisti ŠD Međimurja zauzeli su treće mjesto. Mogli su osvojiti koji bod više, ali to ih opet ne bi odvelo u borbu za sam vrh. U zadnjem kolu remizirali su sa Strahonincem koji je manje više sigurno brodio ligom i zauzeo solidno četvrto mjesto. Ovogodišnji pobjednik kupa Miklavec prolazio je u ligi kroz malu krizu igre i rezultata, pa je za njih na kraju i peto mjesto uspjeh, iako su mogli i trebali postići puno više. Gornji Mihaljevec, Mursko Središće i Pretetinec uspjeli su osigurati opstanak, a to je njima ove sezone i bilo najvažnije pitanje. Na ruku im je išla slabost klubova iz Varaždinske županije, koja poprima zabrinjavajuće razmjere. Šteta je da u prvom susjedstvu klupski šah prolazi kroz tako lošu fazu. Možda bi varaždinski klubovi doista trebali mjesta u ekipama prepustiti mlađim igračima, kao što su to učinili u zadnjim kolima, kad su i postigli određeni učinak. Mladost iz Varaždinskih Toplica možda se i spasi od ispadanja ukoliko se Stridon II uspije plasirati u Drugu ligu.
Rezultati 9. (posljednjeg) kola: Sloboda - Gornji Mihaljevec 4:2, Miklavec - Mursko Središće 3:3, Pretetinec - Varaždin II 2;5:3,5, Mladost - Stridon II 1;5:4,5, Međimurje - Strahoninec 3:3.
Konačni poredak: Stridon II 16, Sloboda 15, Međimurje 11, Strahoninec 9, Gornji Miklavec 8, Mihaljevec 7, Mursko Središće 7, Pretetinec 7, Mladost 6, Varaždin II 4.

4. ŠAHOVSKA LIGA
Goran i Dinamo u višem rangu
Završila je i četvrta liga. Goran Lopatinec potvrdio je prvo mjesto i ulazak u treću ligu pobjedom protiv Gornjeg Mihaljevca II. Nakon „šoka“ u prvom kolu kada su poraženi od Dinama, Gorani su igrali sve bolje, nanizali sve pobjede do kraja i zasluženo postali prvaci. Doveli su mladoga Krištofića kao pojačanje, pa bi i u trećoj ligi mogli odigrati zapaženu ulogu sljedeće sezone. U viši rang s Goranom prelazi i Dinamo Palovec koji je doživio i drugi poraz zaredom, ali mu to nije naškodilo. Palovčanima plasman u treću ligu predstavlja veliki uspjeh, a da misle ozbiljno pokazuje podatak da su pokrenuli i školu za mlade šahiste. Gardinovec je minimalno pobijedio Slobodu II i osvojio treće mjesto u ukupnom poretku, što je do sada najveći uspjeh kluba. I u tom, najmlađem, šahovskom klubu u Međimurju radi se jako dobro i rezultati se vide. Nikola Zrinski oprostio se pobjedom od lige, a očekuje se da se i oni malo trgnu oko pomlađivanja ekipe, pa da se vrate na dane stare slave. Nedelišće je poraženo od posljednje plasiranog Marofa, kojem je to ujedno bila i jedina pobjeda. I u Nedelišću pokušavaju presložiti sastav, što je za pohvalu, a valjda će i rezultati uskoro stići.
Rezultati 9. (posljednjega) kola: Nikola Zrinski - Dinamo 3,5:2,5, Goran - Gornji Mihaljevec II 5:1, Gardinovec - Sloboda II 3,5:2,5, Marof - Nedelišće 4:2, Metalac je bio slobodan.
Konačni poredak: Goran 14, Dinamo 11, Gardinovec 11, Metalac 9, Nikola Zrinski 8, Gornji Mihaljevec II 7, Sloboda II 6, Nedelišće 4, Marof 2.
Branimir Bunjac

Izvor: 3053