Sport 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

ŠAH: Stridon potvrdio prvoligaški status

U Bolu na Braču odigrane su Prve hrvatske lige za 2013. godinu. U Prvoj B ligi po prvi put je nastupio i ŠK Stridon iz Štrigove, za koji su nastupali Németh Miklós, Csonka Attila István, Mladen Trbojević, Saša Vidović, Marko Rubil, David Horvat i Roland Tomašić. Lige su se igrale turnirski Bergerovim sustavom. Tempo igre iznosio je 90 minuta za prvih 40 poteza + 30 minuta za završetak partije uz dodatak 30 sekundi po potezu. Stridon je igrao vrlo dobro, hrabro i za svaku pohvalu. U svakom kolu šahisti iz Štrigove pokušavali su pobijediti i borili su se za što viši plasman, ne kalkulirajući mnogo. Ostvarili su 4 pobjede, 2 neriješena rezultata i 3 poraza. Ukupno su osvojili 10 meč bodova što im je u konačnici bilo dovoljno za osvajanje sasvim solidnog petog mjesta. Tim plasmanom Stridon je ne samo dokazao i potvrdio da mu je mjesto u Prvoj ligi, već je postigao bolji učinak nego se očekivalo. Malo je nedostajalo da plasman bude i bolji, ali osjetio se nedostatak iskustva za ovako zahtjevan sustav natjecanja. Trebalo je izdržati igrati u ovakvom „paklenom“ tempu gdje se svaka, pa i najmanja, greška vrlo skupo kažnjava. Ispočetka je ekipu nosio Marko Rubil na petoj ploči, kasnije Saša Vidović na četvrtoj. Vidović je bio i najbolji igrač Stridona po učinku, sa 6 bodova, bez poraza! Ali, da bi ekipa danas sutra postigla najviši plasman sve ploče će morati kontinuirano igrati dobro i efikasno. Vremena za analize će biti, ekipa Stridona je mlada i perspektivna i svakako će jednog dana postati i jedan od favorita za vrh lige, u to ne treba sumnjati. Nakon ovog prvog nastupa sportska javnost u Međimurju ima puno razloga za zadovoljstvo.
Prvak Prve A lige, a ujedno i prvak Hrvatske za 2013. godinu očekivano je postala ekipa Liburnije iz Rijeke, iako nije blistala. U Prvoj B ligi prvaci su šahisti Sljeme-Agroproteinke iz Sesveta, koji prelaze u najviši rang natjecanja. Zanimljivo je primijetiti da Stridon nije izgubio od prvaka lige.
U Bolu je izvanredno igrala Tajana Turk iz Donjeg Zebanca, koja je nastupajući za ekipu Goran Vrbosko na trećoj ploči obilježila ovogodišnje izdanje Prve hrvatske lige za žene. Tajana je ostvarila 4,5 boda iz šest partija bez poraza, osvojila je 34 ELO rejting boda, ali je njezin učinak još značajniji jer je spašavala svoju ekipu iz kritičnih situacija, kao protiv Liburnije. Na kraju je Goran bio drugi u ukupnom poretku, a time je Tajana je svojoj bogatoj seriji uspjeha dodala možda i najvažniju kariku.
Branimir Bunjac

Prvo otvoreno prvenstvo Belice

Šahovski klub Gardinovec i općina Belica ove godine su po prvi put organizatori šahovskog turnira. Prijave su u tijeku, a turnir počinje u nedjelju 29. rujna u 10 sati. Igrači mlađi od 16 godina nastupit će na odvojenom B turniru. Igrat će se devet kola s tempom igre od 15 minuta po igraču. Turnir će biti rejtingiran za Međunarodnu rapid rejting listu, a domaćini su za najbolje šahiste pripremili i vrijedne nagrade. Pozivaju su svi šahisti, posebno mladi da uveličaju ovaj turnir, za koji se nadamo da će postati tradicionalan.

Izvor: 3048